» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
                
» [ MacahelBizimdir.Org Forum ] [ Gef-Biyosfer ] [ Biyosfer Rezerv Sisteminin Macahel için gerekliliği var mıdır? GEF-II’nin Macahel’deki fonksiyonu ne olmalıdır? ]
MacahelBizimdir
[Genel Sorumlu Site Editörü]



MSN : Yazmamiş
Yaş : 45
Cinsiyet : Bay
Mesaj sayısı : 16
Giriş sayısı : 1147
Puanı : 1
Konudan aldığı puan : 0
Puan verenler
Konuya Puan ver

Kırsal çevre sorunlarını araştırma derneği, Tema ve daha sonra GEF-II zinciriyle Macahel’in, orada yaşayan insanların gündemi, zihni, yaklaşık 5-10 yıldır “koruma” kavramıyla karıştırılmış ve deyim yerindeyse bunaltılmış durumda. İnsanlar, bu dış aktörleri her gördüklerinde, acaba ne olacak, burasını ne yapacaklar, yaşama alanım kısıtlanacak mı, ne derece kısıtlanacak endişesini tekrar tekrar zihinlerinde canlandırıyor. Hatta o kadar ki bir yöre muhtarı, Macahel halkının iç dünyasını yansıttığı yazısında, bir anlamda yeter artık diyerek, ‘bize başka yerlerde toprak verilsin göç edelim’ mealindeki öneriyi dahi gündeme getirebiliyor. Kişisel olarak bu alternatifi düşünmek dahi istemem. Ama yöre halkının iç dünyasındaki bunalmışlığı anlatması açısından bunu çok önemsiyor ve üzerinde düşünülmesi gerekir diye düşünüyorum.

Milli park, tabiatı koruma alanı vb. koruma alanlarının olacağı yöre için bir söylenti değil. Çünkü ortada somut bir gerçek olarak Efeler-Gorgit Tabiatı Koruma alanı duruyor. Hiçbir haklı gerekçe yokken, tamamen hatır-gönül işi, yörede böyle bir yer olsun mantığıyla burasının koruma alanı ilan edildiğini herkes biliyor. Tema başkanı, ilan edildiği dönemde bunu çok önemli bir gelişme olarak ifade edebiliyor (macahel dergisi, 1999 yılı). Ama bunun oradaki insan üzerinde yasal olarak meydana getireceği olumsuzlukları hiç göz önüne almıyor. Çünkü önemli olan sonuçları değil, orada öyle bir alanın olduğunun bilinmesi ve belki de biz ilan ettirdik, başarı diye övünülmesi. Oysa yöre insanı haklı olarak bundan rahatsız. Nedeni sadece birtakım sınırlamaların olacak olması değil. Olayın psikolojik boyutu da var. Kendisinin adeta bir doğa zararlısı olarak görüldüğü hissi.

Biyosfer rezervi denilen sistem ise aslında sınırlı da olsa milli park, tabiatı koruma alanı gibi sistemleri de içeren daha karmaşık, görünürde esnek bir yapı getiriyor. Ülkemizde doğrudan bir yasal bir düzenlemesi yok. UNESCO adlı kuruluşun belirlediği kriterlere göre ilan söz konusu.Yani bir anlamda uluslar arası boyutu da olan bir sistem. Üç ayrı alan olması isteniyor: Mutlak koruma zonu (yani klasik milli park, tabiatı koruma alanı gibi yasal yasaklamaların bulunduğu bir alan), tampon zon (mutlak koruma zonunun etrafında daha az yasaklamaların olduğu alanlar) ve geçiş/gelişme zonu (bu iki alanın dışında, halkın yaşadığı alanlar). Buradaki temel felsefe, bir yerin ‘ben yaptım, oldu’ keskinliğiyle değil, daha ılımlı, katılımcı bir şekilde koruma alanı ilan edilmesi. Halkın koruma statüsüne, psikolojisine alıştırılması.

Bu özet tabloda biyosfer Macahel için gerekli mi, nasıl tepki görür, doğru çözüm nedir meselesine gelince, bir kere konunun temelinde, biyosferle doğrudan bağlantısı olmayan bir sorun var. O da macahel de biyosfer veya bir başkası fark etmez, koruma sorunu, ihtiyacı olup olmadığıdır. Şu açıktır ki halkın geleneksel yaşayışı ve yöre doğasının şu anki fiili (sorunsuz) görünümü böyle bir ihtiyacın olmadığını gösteriyor. Yani halen hiçbir Macahellinin, “evet burada bir koruma sorunu var, insanlar doğaya zarar veriyor, doğa yok olma tehlikesinde, bu sorunun çözülmesi lazım” düşüncesinde olduğunu, olabileceğini sanmıyorum. Aksine “doğanın kendilerine zarar verdiği (tarım alanlarını, yaşama alanlarını hızla daralttığı), doğaya karşı yaşam mücadelesi verildiği” düşüncesi hakim. Burada aslında doğayla insanlar arasında örtülü bir denge var. “Koruma” statüleri bir anlamda bu mücadelede doğa lehine, insanlar aleyhine bir durum ortaya çıkarıyor. Durum böyle olunca, biyosfer ya da başka bir sistemin kabul edilebilirliği baştan itibaren, temelden imkansız hale geliyor.

İkincisi neresinin mutlak koruma zonu, tampon zon olacağının, uzlaşı ile belirlenmesinin çok zor olacağıdır. İnsanlar Efeler-Gorgit’ten endişeliyken,bunun iptalini isterken, buna ‘mutlak koruma zonu’ kılıfıyla yenilerinin eklenmesini, tampon zonla bunun daha da geniş alana yayılmasını kabul etmede daha da mütereddit olacaktır. Ayrıca geçiş/gelişme zonu da nihayetinde devamlı olarak koruma psikolojisinin, bununla ilgili aktivitelerin olacağı bir alandır.

İşin aslına bakıldığında, Macahel gerçekte fiili arazi kullanımı bakımından bir biyosfer rezervi sistemi görünümüne sahiptir. Çünkü yöre ormanlarının özellikle yüksek kesimleri fiilen nerdeyse hiç kullanılmamaktadır. Bu haliyle zaten bir mutlak koruma zonudur. Bunu çevreleyen kesimde ise çok nadiren (kışlık odun veya kereste için) bir kullanım vardır, yani bir anlamda tampon zon da mevcuttur. Mevcut yaşamın, tarım alanlarının olduğu yerler (yani geçiş/gelişme zonu) ise fiilen korumayı içeren bir yapıdadır. Yapılan tarım tamamiyle organiktir, doğaldır. Fındık ve arıcılık, ormana, doğaya zararsız yeni ekonomik gelir kaynaklarıdır.

Düşünceme göre bu başarılı geleneksel yapıda, GEF-II’nin Macahel’deki fonksiyonu, hedefi, biyosfer veya diğer koruma statülerini ilan etme değil, bu geleneksel yaşam kültürünü bilimsel olarak tespit etme, bunu teknik olarak formüle etme ve bir model olarak ülkemize, dünyaya sunmaktan ibaret olmalıdır. Dolayısıyla bu kapsamdaki felsefesi, “burasını nasıl, hangi statüyle koruyabilirim, hangisi daha az tepki görür” değil, “burası şu ana kadar nasıl korunmuş, bunun temeli nedir, bu tecrübeler bilimsel olarak nasıl formüle edilir ve model haline getirilir” yönünde olmalıdır. Onun için GEF-II’nin iş planının temelini, mera tahditi, yol sınırlaması vs. değil, yöreyi, yaşam kültürünü enine boyuna araştırma ve bunu model haline getirme oluşturmalıdır. Şu ana kadar bu yönde “Camili Sosyal Değerlendirme Raporu” şeklinde iyi sayılabilecek bir araştırma yapılmıştır. Fakat bundan somut olarak yararlanılmadığı gibi, bu araştırma yeterli de değildir.

Açıklama: Bu mesajı GEF-II'nin biyosfer rezervi için yaptığı başvurudan habersiz yazdım. Mesajı yazdıktan sonra aslında çoktan bu yönde bir başvuru yapıldığını öğrendim. Ama halktan habersiz, hiç tartışılmadan yapılan bu girişimin başarısız olacağı bellidir. Onun için buradaki düşüncelerim, önerilerim yine de geçerliliğini koruyor... 

Turhan Aydın




Site Yönetimi
18.04.2007 14:25:46
         
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
                

» Forum istatistikleri
Foruma Açılan son 5 konu
Açan
Forum istatistikleri
Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..
MacahelBizimdir
CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..
Mereta
Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..
Mereta
HESler Enerji İthalatını Düşürdü..
Mereta
Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..
Mereta
Forumdaki 3 Kategoride 10 Forum var, Bu forumlara açılan 60 Konuya 26 Cevap yazıldı..
İyiki Doğdunuz Nice yıllara.. » ayhanaydin08 , 
Son Girişler MacahelBizimdir 59459593.dk Önce rgulbin 599999853.dk Önce Mereta 655254133.dk Önce mustafaozbas 656496122.dk Önce arif_08 717078448.dk Önce muhammethuseyin 718236092.dk Önce koza77 718320145.dk Önce Maralli 718919483.dk Önce mereta08 775229825.dk Önce urfamerkez 775337538.dk Önce
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel