» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 950
Bugün Çoğul : 950
Bugün Toplam : 1900
Dün Tekil : 1083
Dün Çoğul : 1083
Dün Toplam : 2166
Genel Tekil : 8316995
Genel Çoğul : 8331914
Genel Toplam : 16648909
MacahelBizimdir.Org
» Ardanuçlu Halk Bilimci Ülkü ÖNAL Yöremizde Araştırma Yaptı

Artvin’de yaptığı saha çalışmalarıyla tanınan Ülkü ÖNAL, Artvin Çoruh Üniversitesi Öğretim Görevlisi Musa ÖKSÜZ’le birlikte yöremizi ziyaret etti. Artvin Halk Kültürü üzerine yaptıkları derlemeleriyle tanınan ikiliden ÖNAL, gezisiyle ilgili izlenimlerini e-posta yoluyla sitemizle paylaştı:

“Macahel bölgesi eskiden beri görmeyi çok arzu ettiğim bir yerdi. Eşsiz doğal güzellikleriyle ve altı ay yollarının kapalı olup dış dünyayla bağları olmayıp sınır bölgesinde vatan bekleyen bu fedakâr insanların kültürlerini yakından tanımam lazımdı. Araba kullanmayı bilmediğim için bugüne kadar gidemedim. Beraber sempozyumlara katıldığımız Artvin Üniversitesinde olması bizim için büyük şans olan Musa ÖKSÜZ hocam beni ve eniştemiz Zeki YAZICI’yı alarak Macahel yoluna dizildik. Yollar kapanır orada kalırız korkusuyla yanıma ilaçlarımı ve kalın giysilerimi de aldım. Muratlı barajının kenarından güzel bir yolla dağa tırmandık. Temmuz ayında kar yedim. Üzerinde çay içtim. Ardanuç’ta olmayan Kumar ağaçlarının çiçeklerini seyrederek zirveye tırmandık. Tekrar aşağı indik. Artvin’deki Çadır Kürtlerin eskiden yaşadığı Kahabir ovasına yakınmış. Yol boyu çalışmalar yapılıyordu ve iş makineleri vardı. Hasta taşımak için yolda bekletilen araçlar duruyordu. Vadi çok güzeldi, şelaleler vardı.

Düzenli köyünün tabelası olmadığı için köyü anlamadan geçtik. Tekrar geri döndük. Yaşlılar korosundaki Hamdi ERTÜRK amcamız bizi karşıladı evine götürdü. Ahşap mimarisiyle yeşilin arasında çok güzeldi. Yanında Nayla (ambarları) ahır ve ot koydukları yerleri vardı. Kabak yaprakları o kadar büyüktü ki şemsiye olarak kullanılır. Göz alabildiğince mısır tarlaları vardı. Bizim çiftçiler için su sulamak çok meşakkatli bir iştir. Orada sulamanın yapılmadığını öğrenmek Zeki eniştemi şaşırttı. Bitki örtüsünün çok farklı olacağını düşünüyordum ama diğer köylerimizden pek fazla farkı yoktu. Fındık yetişiyor. Dut ağaçları vardı. Sebze yetiştiriliyordu. Rakımı 600 civarındaymış. Hiç meyve ağacı olmayan rakımı daha yüksek olan Ardanuç köyleri var. Ağaçlarda kara kovanlar vardı. Hamdi Amcanın Hanımı bize taze fasulyeye cevizin içine pırasa, kinzi, şaşpuramı katılarak yapılan malahto yemeğini yaptı. İlk defa tattım, çok lezizdi. Gürcü yemeği diye Türk Dünyasında pişirilen bişi, hınkal ve kaysife gibi yemekleri yazacaklarına lobya pahalı, nalecay gibi yöreye has yiyecekleri yazsalar daha yararlı olur. Yemek kültürü zayıf. Yağ katmadan yemek yapılabiliyor. Türklerin göçebe kültüründen beri var olan kurut bu köyde yaylalarda yapılmaktaymış. ‘Ayran tuz koyularak torbaya dökülüp süzülür. Hamur gibi yapılır. Yuvarlak hale getirilip kurutulur. Suda açılarak yemeklere katılır’ Zülfiye ERTÜRK Teyze anlattı.

Hamdi ERTÜRK Amca koronun yaşlılardan kurulu olduğunu, otantik türkü ve şarkılar söylediklerini, Enver Paşanın Batum’u almasına sevinen Macahelliler yaşa, var ol diye Türkü yakan bu insanlar nezdimde daha yüceldiler. Ama Batum Üniversitesi Rektörü bu türküyü orada söyletmemiş. Vadi yayınlarından çıkan Merih Baran Erbuğ’un subay olan babasının anıları kitabında Acaralı kadınların Osmanlı ordusuna yardım için silah taşıdıklarını yazmakta. Bölge Rusların eline geçince Macahelliler köylerini terk edip Osmanlılara sığınmışlar, oralarda köyler kurmuşlar. Tercihlerini Türklerden, Müslümanlardan yana yapmışlar. Benim tespit edebildiğim köylerin bazıları şunlar: Yalova, Teşvikiye Köyü, Niksar Fatlı Köyü.

Hamdi  Ertürk: “1918’de yapılan halk oylamasında Acara bölgesi Osmanlı’dan yana oy kullanacakmışlar. Ruslar bunu anlayınca saygın bir hocayı kandırıp köy köy gezdirip propaganda yaptırmışlar. ‘Osmanlı zayıf yıkılacak, siz arada kalır perişan olursunuz. 43 yıldır biz sizi askere almadık. Onlarda askere gidenler geri dönmüyor’ diye. O zaman şeker yok, şeker vererek kandırmışlar. 18 köymüş, 6’sı Osmanlı’dan yana oy kullanmış. 12 köy Rusya’dan yana oy kullanmış. Dedelerimin köyü de karşı taraftaymış. Yaya olarak Osmanlı toprağına geçmiş. Orada kalan kardeşlerini hiç affetmemiş. Selamlarını bile almamış. Hıristiyan bir ülkede kaldıkları için. Kapı açıldığında onları bulduk. Osmanlıyı istemedikleri için sonradan çok pişman olmuşlar. 1936’ya kadar geçişler serbestmiş. Bir kadın çocuğuyla birlikte sınırı geçip misafirliğe kardeşinin yanına Türkiye’ye gelmiş. Sınırı kapatmışlar evine dönememiş. Türkiye’de tekrar evlenmek zorunda kalmış. Oradaki çocuklarını göremeden öldü. Kışın İstanbul’da yaşıyor, yazın buraya geliyorum. İstesem Batum’da yer alırım ama almam benim ülkem burası. Macahelliler çok zor günler geçirdiler. Hastalarımız doktor görmeden öldü ama tek vatan haini çıkmadı. Koromuzdaki şarkılar çapada söylediğimiz atadan dededen duyduğumuz şarkılardır. Kültür Bakanlığından ve diğer yetkililerden destek bekliyoruz. Tiflis’teki Gürcülerle zor anlaşıyoruz. Kelimelerimizin % 30’u ortak. Batum civarındakilerle nispeten daha iyi anlaşıyoruz.” Hamdi Amca ve Hanımı bizi çok güzel ağırladılar kendilerine teşekkür ederiz.

Kadın erkek karşılıklı atma türkü derlermiş, ama teyzelere söyletemedik. Koro türkülerini dinlemek istedik ama bizden ücret beklediler. Bilmiyorlar ki o köye gelmek için araba bulmak için ne kadar çaba harcadım. Bir bayanın köylere tek başına gitmesi zor. Artvin ne kadar medeni olsa da. Ayrıca Artvinliler kendi kitaplarına para vermiyor.

Hemşehrilerimin ufak çaplı desteği olmasa kitaplarımın basım masrafını bile çıkaramıyorum.
Kamera kasetini almak bile emekli maaşıyla geçinen biri için külfet. Atatürk bile kitap yazmasını istediği kişilere önceden ücretini ödemiş. Herkes kendi köyünün yazılmasını istiyor ama milletvekili bile araba bulmak istemiyor. Bedava kitap almak istiyorlar. Su akmayınca değirmen de dönmüyor. Yazarlar daha önce yazılanları yazarak kitap çıkarma yoluna gidiyor. Dedeleri Batum’dan gelmiş iş adamı hemşerimiz, dedelerinin fotoğrafı olan ve ilk defa anıları yazılan bir kitap bile alamadı. Komşu iller araştırma yapacak kişinin masrafını ve emeğinin karşılığını önceden ödüyor. Onların kitap sayısının bizden fazla olmasının nedeni de bu.

Hamdi Amcanın ardiyesinde şimdi kullanılmayan ayaklığıyla bütün olan ahşap sofraları gördüm. Teyze atacağını söyledi ufağını aldım. Ahşap bal sağma kabını gördüm. Mısır dövme taşı camiin yanında ortalıkta duruyordu. Fotoğrafını çektik. 10 yıl sonra bunu yapacak usta bile bulamayacağız. Bunlar bizim geçmişimiz, çok değerli. Motifleri biraz farklı olan kilimler gördüm. Kendir dokurmuşlar. Yeşil tüm Karadeniz’de var. Ben ve benim gibiler oraya özgü etnoğrafik değerleri de görmek istiyorlar. Bölgeyi tanıtmak amacıyla önce Macahel’de daha sonra Artvin’de otantik bir ev ve yöreye özgü araçlar sergilense. Mısır dövülen taş ortalıkta geziyordu. Bir müddet sonra kayıp olacaktır. Bu bizim ilk müzemiz olsa. Eserleri gönüllü olarak ben toplarım. Macahelli kadınlar erkekler eskiden ne giyerdi merak ediyorum. Kültür Bakanlığı bunu yapabilir.

Macahel merkeze indik. Turist kafileleri vardı. Karşı tepelerin Gürcistan’a ait olduğunu söylediler. Yapım tarihi 1800’lü yıllar olan camiyi gezdik, iç süslemeleri çok değişikti. Ruslar yakacakmış, yarı kalmış. Yöresel evler ahşaptı. Bizim ambar yapımında kullandığımız tahtalardan yapılmıştı. Kestane ağacından yapıldığını ve beton kadar dayanıklı olduğunu söylediler. Eski muhtar ve pansiyon işletmecisi Rıza BURSAL bizi çay içmeye davet etti. Balkonundan manzara çok güzeldi. Sabah ve akşam yemeği dahil 60 TL’ye kalınabiliyormuş. Ev ahşap kokuyordu.

Papatya toplamamı kadınlar yadırgadı. “Niye topluyorsun, neye yarar?” diye sordular. Artvin’in bitki türleri değerlendirilmiyor. Tamara’nın yaptırdığı söylenen tarihi kalıntıları görmek için Efeler köyüne gitmek istedim, ama vaktimiz yoktu. Sisli bir havada dağı aşarak Borçka’ya inip Ardanuç’a geldim.

Macahel köylerini ayıran oylama 1918’de yapılmış. Türk Rus sınırı 1921’de Moskova ve sonrasında Kars anlaşmasıyla çizilmiş. Böylece Macahel köyleri birbirinden ayrılmış. Macahel Osmanlı zamanında Ahıska’ya bağlı sancak merkeziymiş.

Bana çalışmalarımda destek olan, yol gösteren Halk Bilimcilere Borçka’nın kitabının olmadığını söylediğimde: “Oranın delisi yokmuş. Çilinin çocuğunun rızkını, vaktini kitap yazmaya ayıran insanlar bu işi yapar.” dedi. Ben kendimden biliyorum çok haklılar.

Fethiye belediye başkanı kendi ilçesini tanıtan kitapları bize hediye etmişti. Artvin’deki belediye başkanlarından özellikle milli değerlerin yaşatılmasını şiar edinmiş partiden seçilen belediye başkanından da ilk kitabı bekliyoruz.

Türkçenin yanında başka dilleri olan kişilere derleme yapmak için soru sorulduğunda tedirgin oluyorlar. Kendilerinden başka amaçla bilgi almaya geldiğimizi düşünüyorlar. Benim Halk kültürümüzün derlenip gelecek kuşaklara aktarılmasından başka bir düşüncem olmaz. Anadolu da binlerce yıldır yaşadığımız insanlar bizim bütünümüzdür. Kültürel renklerimizdir. Onların da değerlerinin toplanması gerekli diye düşünüyorum. Artvin 1878’de Rusya’ya kaldığında en fazla göçü Borçka ve Murgul ilçeleri vermiş. Artvin muhacirlik kitabımda yazdığım 10’un üzerinde köy tespit ettim. Bu insanlar Türklerle, Müslümanlarla yaşamayı tercih etmiş kardeşlerimizdir. Hıristiyan Gürcülere karşı savaşmışlar. Murgullu Edip DİNÇ düşmana karşı etrafındakilerle birlikte kahramanca savaşmış. Bu vatanperver insanları bizden ayrı düşünmediğim için onların kültürlerini de derlemeliyiz.

Macahelli Davut DURSUN RTÜK üyesiyken, Ardanuç-Ahıska Mani ve Türkü kitabımı alarak yanına gittim. Beni çok iyi karşıladı. Kibar ve çelebi bir insan. “Bizim köylerin mani ve türkülerini de derle. Borçka’da sana filan kişi yardım eder, araba bulur. Ben ordayken gel.” dedi ama bahsettiği kişi destek vermedi, çalışamadım.

Kitaplarımı basamıyordum. Eski Artvin dernek başkanı Ahmet MELEK beni alarak öğrencisi Macahelli eski Halk Bank Genel Müdürü Hüseyin AYDIN’ın yanına götürdü. Bizi çok iyi karşıladı. Onun sayesinde kitaplarım basıldı. Her ikisine de teşekkür ediyorum.

Köy yollarının altı ay kapalı kalıp insanların dış dünyayla bağlarının olmadığına insanın inanası gelmiyor. Masal gibi geliyor. Bu zor şartlarda sınırda vatan toprağı bekleyen ve oylamayla Türkleri tercih eden bu insanlara devlet maaş vermeli diye düşünüyorum. Karakolu, yatılı bölge okulu ve sağlık ocağı var. Bu köylü perdeci ve minibüsle turist gezdiren Fikret YAVUZ: “Hasta götürmek için kullanılan Batum yolu da iyi değil. Zor koşullarda yolculuk ediyoruz. Kaç hasta yolda kucağımda öldü.” dedi.

Yaptığım Derlemeler: (Yemekler ve çocuk oyunları derlemelerim ayrıca yayınlanacaktır.)
      
Kültür turizm Bakanlığı Araştırma Eğitim Genel Müdürlüğü somut olmayan kültürel miras taşıyıcılarını tespit edip kayıt altına alıyor. İnternette formu var doldurup gönderilebilir. Korodaki amcalar ve Artvin’deki Halk şairi ve aşıklar da bu konuyla ilgilenirseler iyi olacaktır.
Düzenli Köyü Sülale adları:

Ardahanoğlu
Guvareloğlu
Halil Bayraktaroğlu
Kaftaroğlu
Kosaoğlu
Kotaroğlu
Misoğlu

Hamdi ERTÜRK

Camili (Macahel Merkez)

Tahiroğlu-Peker
Eminoğlu-Özaydın
Gençalioğlu-Gülbin
Hacıoğlu-Yavuz
Horonoğlu-İnce
İlyasoğlu-Sav-Özbaş
İmamoğlu- Özbey
İncioğlu-İnce
İsmeiloğlu-Özaydın
Medetoğlu-Özdoğan
Mutioğlu-Salman
Pukşioğlu-Akınay
Sahançoğlu-Sahanci
Usathasanoğlu-Bursal
Yağcıoğlu-Yağcı

Rıza BURSAL

Halk Hekimliği: Boğmaca olan çocuklar ceviz ağacının altı kazılarak geçirilir. Kulhuvellah okunur. Beyaz atın sütü de içirilir.

Fıtık: Ele yedi ip alınır. İp bitene kadar dua okunup düğüm atılır. Bele bağlanırken yedi kulluhuvellah okunur.

Çıpanlara: Siğilli ot ısıtılarak konur. Arı mumu eritilerek bağlanır.

Yeni evlenenler bağlanmasın birbirine ısınsın diye nikah yapılırken eller bıçaklar açık olması lazım. ( Zülfiye ERTÜRK - Düzenli Köyü)

YATIR: “Yaylamız Karçal dağındadır. Lekoban mevkiinde tepede ziyaret var. Mezar define avcılarınca tahrip edilmiş. Yatırın yattığı tepenin dibinde derin bir göl var. Adı Cancığ gölü. Bu göl sahipliymiş. (Olağan üstü güçler tarafından) İçinde yatanlar varmış, at filan) Annem demişti ki ziyaretten göle taş yuvarlattık. Beyaz at çıktı. Kafasını salladı tekrar göle girdi. (Bertalı aşık Gülhani de bu bölgede Karçal dağı civarında gölden at çıkmasından bahsetmişti. Bu civarda aşık olmuş ve yaylaya çıkarmışlar)

Bu yatırda abdest alınıp niyet tutulup uykuya yatılır. Görülen rüyaya göre tabir yapılır. Kurbanlar kesilir. Zikir edilir. Kuran okunur. Etrafında dönülür. Bu ziyaret kötü insanları kabul etmez atar. Şavşat’ta, Ardanuç’ta yağmur yağmayınca gelir dua okur zikir ederlerdi yağmur yağardı.( Meryem AVCI, 70 yaşında, Düzenli Köyü)

Türk Kültüründe gölden at çıkması kutmuş, mübarekmiş. Yer altı suları gün görmemiş sulardır. Sudan çıkan atlar Köröğlu’nun kollarında da varmış.

Düğünlerde tulum ve akordeon çalınırdı. Gelinler kırmızı çarşaf giyerlerdi. Başlık vardı. Gelinlere beşi birli, altın kemer takarlardı. Ekmeklerimizi topraktan yapılan pilekide pişirirdik. Üzerine saç koyardık. Hayvancılık yaptığımız için yünden şal kumaş dokur kıyafet olarak giyilirdi. Kendirden ve yünden kilim dokurduk.  Şimdi yaşlılar kaldı her şey öldü.

Çapa yaparken, fındık ayıklarken kadın erkek karşılıklı atma türkü derdik. Bu bölgede aşık yoktur. ( Meryem AVCI)

Artvin Sakalar köyünden Zeki YAZICI dedesinin Karçal dağında Nuh’un gemisinin halkalarını gördüğünü söyledi. Define avcıları da bahsetmişti.

Yunus Zeyrek’in Acaristan ve Acarlar kitabında, Ruslarla yapılan oylamada hangi köylerin evet hangi köylerin hayır dediği yazılı.

Beni Macahel’e götüren Musa ÖKSÜZ’e ve bilgisine başvurduğum Mehmet DURSUN’a teşekkür ediyorum”.

Ülkü ÖNAL Kimdir?

1961 yılında Artvin’in Ardanuç İlçesinin Sakarya Köyünde doğdu. İlk, Orta, Lise öğrenimini Ardanuç ve Artvin’de tamamladı. 1980 yılında T.C. Kültür Bakanlığı’nda memur olarak göreve başladı.

Artvin İl Halk Kütüphanesi, Çocuk Kütüphanesi ve Ardanuç Halk Kütüphanesinde çalıştı. 1994 yılında Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi Sosyal Bilimler Bölümünde Ön Lisans eğitimini tamamladı. 1995 yılında Rize’nin Fındıklı İlçe Halk Kütüphanesinde Kütüphane Müdürü olarak atandı. 2000-2006 yılları arasında Kültür Bakanlığı Merkez Teşkilatında geçici görevle çalışarak, 2006 yılında emekli oldu. Çeşitli dergilerde ve internet üzerinden yazıları yayınlandı.

Halk kültürü derlemeleriyle tanından ÖNAL, 2008 yılında Türk Halk Kültürüne Hizmet Ödülünü almıştır.

Ünal’ın yayımlanmış kitapları şunlardır:

1 - Kartallar Padişahı (Ardanuç Masalları) 2002
2-Ardanuç-Ahıska Masalları ve Halk Hikâyeleri, 2004
3-Ardanuç-Ahıska Manileri ve Türküleri, 2005
4-Ardanuç ve Çevresinde Sülâle Adları, 2006
5-Ahıska Masalları ve Hikâyeleri, 2008
6-Ardanuç Masalları ve Hikâyeleri-3,2008
7-Artvin muhacirlik hatıraları-2010


[ Ekleyen  (MacahelBizimdir) | 28.07.2011 09:03:55 | Oy:  | Bu içeriğe oy verin ]
( Yorumlar (0) | Okunma : 6359 | Bu haberi yazdır)
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1019)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1197)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1555)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 2,02 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel