» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 425
Bugün Çoğul : 425
Bugün Toplam : 850
Dün Tekil : 1083
Dün Çoğul : 1083
Dün Toplam : 2166
Genel Tekil : 8316470
Genel Çoğul : 8331389
Genel Toplam : 16647859
MacahelBizimdir.Org
» Camili'deki HES Toplantısı ve Düşündürdükleri

19 Nisan 2009 Pazar günü Camili’de HES’lerin yapımı ve çevre konulu bir toplantı yapıldı. Toplantının amacı halkın nabzını yoklama, halkımızı yeniden fikir yorgunluğuna düşürüp yeniden halk arasında bir çelişki oluşturma, yıllardır tartışılan bu konular sanki hiç gündeme gelmemiş gibi, yakın zaman öncesi hem halk arasında hem muhtarlar arasında varılan mutabakat konuları, Camili (Macahel) yöresi insanlarının görüş ve teklifleri ortada iken, mevsimlik gelen, hatta yönlendirilmiş piyonlarca tam bir akreditasyon sistemi uygulanmış, artık seminer mi denir, yandaş toplantısı mı denir bilemiyorum, Camili merkez köyde düzenlenmiş olup, konu Camili’nin asıl ele alınması gereken sorun ve ihtiyaçlarının dışında kalmış, devamlı Macahel’de yaşayan halkı kaale almadan, bir nevi yandaş toplantısı yapılmış olup, yerel halkımızı bağlayıcı asla olmamıştır.

Herkesçe malumdur ki Camili’nin sorunu veya sorunları ulaşımdan geçer. Camili insanı bu ulaşım sorununun giderilmesi için her fedakârlığa hazırdır, enjekte teferruata doygundur. Macahelli eşsiz doğaya sahip olduğunu, bunun kıymetini çok iyi biliyor, bunu bilmemiş olsaydı birçok yerde olduğu gibi doğayı yok etmiş olurdu. Şu anda doğayla ilgili olarak gündeme getirilen konularda Macahelli’nin hiçbir problemi yoktur, yeter ki dışarıdan aramıza girip de nifak sokulmasın. Bizler doğamızın, doğamız da biz Macahelli’lerin dilinden çok iyi anlamakta ve çok da iyi anlaşmaktayız. Macahelli’ler ve Macahel doğası birbirlerini çok iyi tanımaktadır.

Camili’nin geçim-hayat tarzını bilmeden, yazlık tatil amacıyla gelen ister bilim adamı olsun ister normal vatandaş olsun, tek mevsimde Camili’yi görüp, Camili insanını doğa canavarı gibi düşünerek Camili için yönetim planları oluşturmak kadar Camili için tehlikeli bir oluşum olamaz. Camili halkı tarafından da asla kabul edilemez. Camili’yi kurtarmaya soyunanlara seslenmek istiyorum; “Düşün yakamızdan, Camili doğası sağlam ellerde, o elleri incitip zarar vermeyin Camili’ye, eğer gerçekten Macahel’in doğasını koruma düşüncesinde samimi iseniz. Macahel’in sizler tarafından anlaşılması mümkün değildir. Macahel’i Macahelli tanımış, anlamış ve onu korumaya alarak, her türlü tehlikeye karşı bağışıklığını kazandırmıştır. Yeni mikrop ne yapsa giremez Macahelimize”.

Macahelimiz hiçbir yapay planlarla yönetmeye gelmez ve buna tahammül etmez. Allah aşkına ne isteniyor Macahel’den, nesi kaybolmuş Macahel’in? Vatandaş ihtiyaç duyduğu odununu, ağacını doğasından ormanından talep eder, doğa ve orman ise kendisiyle iç içe olan insanına; “niçin bana sorarsın, sen daha iyi bilirsin, ihtiyacını al, beni acemi ellere bırakmadan koruduğun gibi korumaya devam et” der. Burada kimse şikâyetçi değilken Macahel’i ve Macahelli’yi birbirinden soğutmaya çalışıp, nifak sokarak Macahelli’yi rencide etmek, kabul edilmesi mümkün olmayan bir tavırdır. Sözde Macahel’i yönetmek üzere birtakım planları yasalaştırmak için yapılan bu tür girişim ve toplantıların, Macahelli’nin asla kabul edebileceği bir şey olmadığını herkesin anlamış olması gerekir. Macahel’in büyük bir problemi var, o da ulaşım problemidir. Bu ulaşım probleminin çözülmesi için hem Macahel insanı hem de doğası, özüne dokunmadan taviz vermek zorundadır. İnsanıma fayda vermeyen, insanlarımızın yaşamını kısıtlayan bir varlığın kıymetli olduğunu kimseye kabul ettiremezsiniz! Hangi yöntemi denerseniz deneyin…

Toplantıların, sempozyumların faydalı olduğunu biz de çok iyi biliyoruz. Ancak geleceği iyi görmek için, geçtiğimiz yolları hatırlamak gerekir diye düşünüyorum. İnsanları sindirme, Macahel insanlarına rağmen sinsi planlar hazırlamak ve yürütmek, Macahel’i ve insanlarını tanımamak demektir. Yöre insanlarının mahrumiyetinin giderilmesi için, son gelişmeler, yani HES’ler gibi bazı yenilikler, Macahel’in çıkarları dikkate alınarak yürütülürse Macahel insanının lehine dönüştürülebilir. Doğanın kısa zamanda kendini yenileyebileceğinin bilinmesi gerekir. Ancak kişisel çıkarlar, küçük hesaplarla birbirimize bakışlarımız, duygularımız husumete dönüşürse, Macahelimizin genel sorunlarına birlikte eğilemeyiz ve değişik bahaneler üretip, dayatma yönetim planlarına alet olmuş piyon kişilerin kurbanı olmaya aday durumuna gelebiliriz. Geçmiş tarihlerdeki yazılarımızda da defalarca belirtmeye çalıştık; Macahel’i korumak üzere yeni bir şey yapmaya gerek yoktur, Macahel’in geleneksel koruma kültüründen, yani koruma, kullanma ve sahiplenme sisteminden asla vazgeçmemeliyiz. Başka yerlere de örnek olacak bu koruma sistemi yasal hale getirilirse, halk arasında doğa sevgisi daha da pekişecektir. Ülkemizin hiç bir yerinde yangın da çıkmayacaktır. Doğayı korumanın tek yolu, doğaya yerel halkın sahiplenmesini sağlamaktır, Macahel’i korumaya yeltenenler gibi yapay yöntemlerle doğacılık olmaz. Bir yörenin hayat şartlarını bilmeyenlerin hazırladığı planlarla asla doğa korunamaz. Macahel’in korunması konusunda endişe duyanlar varsa, onlara Macahelimizin bu konuda sorununun olmadığını söylemek isteriz. Macahel’in ulaşım sorunu vardır. Bunun aşılması için de açık ve net olalım, bazı fedakârlıkları hem doğa hem bizler göstermeliyiz. Doğa kısa sürede eski halini alır, bizler de sorunu aşmış oluruz.

* Hasan Şimşek, Maral Köyü Eski Muhtarı (MBİ. Onur Üyesi)


[ Yazar  (Hasan Şimşek) | 08.06.2009 06:46:37 | Oy:  | Bu içeriğe oy verin ]
( Yorumlar (0) | Okunma : 3417 | Bu Köşe Yazısını Yazıcıdan Çıkar)
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1016)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1196)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1555)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 2,05 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel