» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 1092
Bugün Çoğul : 1092
Bugün Toplam : 2184
Dün Tekil : 1085
Dün Çoğul : 1085
Dün Toplam : 2170
Genel Tekil : 8351742
Genel Çoğul : 8366661
Genel Toplam : 16718403
MacahelBizimdir.Org
» Yeşil İntibalar

Farz-ı muhal bir merdiven düşünün. Çimentodan, betondan mamul. Merdivenin altında da yemyeşil yapraklar…  Yaprak normalde ağaca sarılır, burada taşa sarılmış, ona tutunmuş. Gelgelelim yaprakların taş merdiveni doladığı bir diyar var mı Türkiye’de? Hani cennet diye vasıflanan yerler olur ya! Gönlümüze sürur veren, saadet devşirdiğimiz mekânlar. Onlardan teki, müstesnadır yeri: Macahel. Sıkıntıları sağaltan hakiki ve müşfik bir dost… Gelin, bu masalsı âlemde seyran eylemenin hazzına erelim biraz.

Samanlı’da samanlarımızı doldurur, Aktoprak’ta toprağa basar, Yoğuntaş’ta hislerimizi zirveleştirir, Bağcılar’da bahçıvanlık yapar, Esençay’da baldan tadar, Yediveren’de familyanın en büyüğü Ebubekir Ağa’nın ruhuna Fatiha okur, Çalıdiken’de dikenlerle, Çalıveren’de çalılarla hemhal olur, ardından çağlayana uzanır, Akkoç’tan bayramlık koç alır, Ürünlü’de mahsul toplar, ardından intibalarımıza devam ederiz.

Ufak ufak dallara sahip yapraklar ya da minik minik yapraklara sahip dallar merdiveni seviyor bu memlekette, aşk-u muhabbet ediyor ona. İnsana hayatı okutuyor yemyeşil yapraklı merdiven. Uzayıp gidiyor sessiz haneye. Akabinde tarihe tanıklık eylemiş eski bir balkon hoşamedi çekiyor bize. Sağ cenahta uzayıp giden safi tabiat, aşağılarda sıfır metrede yüreğimiz kadar coşkun dere, asumandan ince ince yağan rahmet. Müthiş bir kompozisyon, nefis, yahşi manzaralar…

Sükûneti yitirdik kentlerde. Asudelik Hak getire. Kır hayatı ne de latifti, ihya olurdu insan. Karınca ordularının yuvalarına erzak depolamak için harıl harıl çalıştığı, arıların bal yapmak gayesiyle milyonlarca çiçekten aroma topladığı diyara hasretimiz kat kat fazla. Pır pır o daldan bu dala konan ufak maruf kuşlar, sincap yiyen küçük pisi pisiler, alçal semalarda kanat çırpıp süzülen, sonra elektrik direğine konuşlanan boz doğanlar, anasının sütüne yapışan sevimli danalar, hararetten bunalıp yeryüzüne şöyle bir göz atan, oysaki gözleri yoktur, kapkara yılanlar ve bu manzaralardan nasiplenen bizler…

Gök gürlemeleri sağanak yağmurla neticelenir buralarda. Köylülerin kesilen otları tırmıklarla naylon altına alma telaşı nazar-ı dikkatimizi celp eder. Dereler büyür, yollar vıcık vıcık çamur… Bulutlar ağlar, arz güler, sinek avcısı kertenkeleler görünmez ortalarda, yuvalarına siner. İnsanlara da bu müstesna tabiatı balkonlardan seyr-u temaşa eylemek düşer.

Uzun uzun mısırların esen yelle birbirlerine sarılmalarını, adeta raks etmelerini gören gözlerimiz doymamıştır. Başka hangi enstantaneler beklemekte bizi acep? Bir daha açar mı sema, görünür mü güneş? Kurtların vadisi aslen burası kıymetli dostlar. Kurtlar sofrasının kurulduğu zirveler pek ıraklarda değil. Bakir tabiatın engin zirvelerinde kan arayan vahşi kurtlar bulunuyor. Yolunu yitirmiş bir ana kuzusu yem olmaktan kurtulamıyor. Bir yandan güzelim hür kurt, öte yandan malını heba etmenin insan acısı. Bir taraftan rahmet yağar vadiye şakır şakır, diğer taraftan güneş çıkar kıpır kıpır. Ve elvan elvan bir gökkuşağı şekil bulur, bulutlu mavi kubbede. Ayı temizlenir, üzerindeki yağmur suyunu gidermek için şöyle bir homurdanır. Bize de tüm bunlardan zevk-i tahattur, yâd-ı cemil kalır. Bütün bunları televizyondan, sanal ortamlardan değil; gönül gözleriyle vahşi doğadan seyreylemeli. Fecr-i sadıkta uyanan insanlar için kuş cıvıltıları refakatinde cevelana çıkmak bambaşka bir keyif, bulunmaz bir zevk.

Mehtaplı bir geceyi müteakip ortalık aheste aheste aydınlanıyor cennet bahçemizde. Bir hüzün kalıyor yüreğimizin götürdüğü yerde. 


[ Yazar  (Zülküf Yeşilyurt) | 12.08.2009 08:51:16 | Oy:  | Bu içeriğe oy verin ]
( Yorumlar (0) | Okunma : 2984 | Bu Köşe Yazısını Yazıcıdan Çıkar)
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1049)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1237)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1585)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 1,59 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel