» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 1064
Bugün Çoğul : 1064
Bugün Toplam : 2128
Dün Tekil : 1083
Dün Çoğul : 1083
Dün Toplam : 2166
Genel Tekil : 8317109
Genel Çoğul : 8332028
Genel Toplam : 16649137
MacahelBizimdir.Org
» Macahel Yazıları 6- İnisiyatif ve Vesayet Kavramları Bağlamında Macahelli Kişi ve Kurumlar

Genel olarak inisiyatif kavramı, kendiliğinden karar alma yeterliliğini, bağımsızlığı, yöneten konumunda olmayı ifade ederken, vesayet deyimi bunun aksine başkasının yönlendirmesi altında bulunmayı, bağımlılığı, kısacası yönetilen durumunu anlatır. Biz bu yazımızda Macahel’deki gelişmeler karşısında Macahelli kişi ve kurumların ortaya koydukları veya koyamadıkları tavırları bu iki kavramla değerlendirmek ve pek tabii olarak vesayet durumunu eleştirmek istiyoruz.

Baştan itibaren Macahel’deki gelişmelere karşı gösterilen tepkilere baktığımızda, bir kısım Macahelli kişi ve kurumların, yörede çeşitli hesapları (bu hesaplar içinde yöre zenginliklerinden ekonomik rant sağlama, yöreyi değişik statülere sokmaya dayalı bürokratik hevesler, yabancı ülke kaynaklı etnik-misyonerlik hedefleri özellikle anılmalıdır) olan belirli çevrelerin vesayeti altında hareket ettiklerini veya etmek zorunda kaldıklarını üzülerek görmekteyiz. Bu durum, özellikle yakın zamandaki bazı gelişmelerde daha çok göze çarpmakta ve inisiyatifin her zaman Macahellilerde olmasını savunan bizleri endişelendirmektedir. Vesayetin sebeplerine baktığımızda, ilgili kurumdaki bazı kişilerin çıkar ilişkileri veya genel olarak kurumun yaşadığı ekonomik zorluklar, bilgi eksikliği ve birtakım gönüllü veya görevli vesayet memurlarının etkin rolü olarak sayılabilir.

Macahel’de nihai olarak yöre halkının yaşamını, huzurunu ve hareket serbestîsini kısıtlamaya hizmet eden değişik proje ve faaliyetlerde bulunan kişi ve kurumlar, doğal olarak bu girişimlere karşı duran, vesayeti kabul etmeyen, inisiyatifi elden bırakmayanlara karşı, yöreyi vesayet altına almak için farklı girişimlerde bulunmuş ve halen de bulunmaktadır. Bunun birçok örneği vardır.

Yöreyi oluşturan 6 köy muhtarlığı, geçmiş dönemlerde vesayet altına alınmak istenmişse de bunda genel olarak başarılı olunamamıştır. Özellikle bazı köy muhtarlıklarının bu konudaki dik duruşu ve öncü rolü söz konusu çevreleri son derece rahatsız etmiştir. Son yerel seçimlerle ilgili bazı değerlendirmeler ve bilhassa bazı köylerde vesayet memuru gibi hareket eden birtakım kişilerin, gerek seçim sürecinde gerekse sonrasındaki davranışları, bu çevrelerin seçimleri manipüle etmeye kadar varan sinsi hesaplar içinde olduğunu ve bu yolla muhtarları sözde vesayet altına almayı hedeflediklerini de göstermiştir. Bu çabaların boşa olduğuna, hiçbir muhtarımızın “yönetilen” konumunu kabullenmeyeceğine olan inancımız tamdır. Ancak çeşitli menfaat ve ideolojik birliktelikler bağlamında ilgili çevrelerin vesayet memurluğuna soyunanların takipçisi ve karşısında olduğumuzu da açıkça belirtmek istiyoruz.

Camili (Macahel) yöresini oluşturan 6 köyün sorunlarına ortak çözüm aramak ve yöre zararına girişimlere karşı ortak bir duruş sergilemek için kurulan ve zamanında malum çevrelerce kendilerine karşı “muhalefetin güç kazandığı oluşum” olarak nitelenen Camili Köyler Birliği’ne baktığımızda, ne yazık ki bu kurumumuza yönelik olarak da vesayet planlarının yapıldığına üzülerek şahit olmaktayız. Kurulmasıyla birlikte yöre adına önemli kararlar alan ve projeler üreten, böylece güçlü bir inisiyatif ortaya koyan Birlik, başlangıçta birtakım engellemelere (örneğin turizm faaliyetlerini düzenleyerek gelirden yöre için pay alma, tünel güzergahı belirleme konularında) ve yine bazı vesayet memurları vasıtasıyla bölme girişimlerine maruz kaldı. Nitekim bazı köyler bu gibi girişimlerin de etkisiyle Birlikten ayrılma yanlışına düşmüşlerdir. Birliği yok edemeyeceğini gören aynı çevrelerin, bu defa, muhtarlık yönetimlerinde olduğu gibi, Birlik yönetimini de sözde vesayet altına almayı hedefledikleri anlaşılmaktadır. Daha düne kadar Birliği yok sayan, çalışamaz hale getirmek isteyen bazı vesayet memurlarının, bugün hararetle Birliği savunmaları, öne çıkarmaya çalışmaları düşündürücüdür. Somut bir örnek olarak mevcut yönetimin, iyi niyetli de olsa bir kamu kuruluşu olan Birliğin bazı faaliyetleri için özel birtakım kişi ve kuruluşlardan finansal destek alması hiçbir şekilde kabul edilemez. Böyle bir ilişki, önceki satırlarımızda eleştirdiğimiz vesayete giden yolu açacağı gibi, Birliğin kuruluş felsefesine aykırılık bağlamında, Birliğin temsil gücünü de zedeler. Bu durumun sebebinin, Birliğin kendine yetecek bir ekonomik kaynağa sahip olamayışı olduğunu da ifade etmek gerekir.          

Aynı çerçevede Macahelli sivil toplum kuruluşlarına baktığımızda da ne yazık ki tablo aynıdır. Macahel Eğitim, Kültür ve Dayanışma Vakfı’nın geçmiş dönemlerde menfaat veya ideolojik birliktelik temelinde hareket eden bir kısım vesayet memurlarınca yönlendirilmek istendiği, bu bağlamda Macahel halkının yörede istenmeyen kuruluşlara karşı mücadelesinde, taşıdığı ismi inkâr edercesine yöre halkıyla dayanışma göster(e)mediği, ancak daha sonra haklı tepkiler sonucunda vesayetçi anlayışın yönetimden tasfiye olunduğu, gelişmeleri takip eden herkesin malumudur. Ne var ki son zamanlardaki birtakım gelişmelerde bazı vesayet memurlarının sahneye çıkmasıyla Vakfın tekrar vesayetçi anlayışa mahkûm edilmeye çalışıldığını endişeyle izliyoruz. Örneğin yörede istenmediği defalarca tescillenen kuruluşların faaliyetlerine, oldubittiyle oluşturulan statülere, Vakıf üzerinden yeni hamlelerle sözde sempozyum kisvesiyle toplumsal meşruiyet kazandırılmaya çalışılmakta, güya muhtarlık ve Birlik yönetimleri üzerinde kurulmaya çalışılan vesayet Vakıfla tamamlanmak istenmektedir. Keza HES projelerinde yeterli araştırma ve bilgilendirme yapılmadan, vesayet merkezlerinin, memurları aracılığıyla dikte ettirdiği, maksadı belli olmayan, toptan retçi yaklaşımlarla hareket edilmekte, gazetelere mantığa ve yöremiz gerçeklerine aykırı beyanlarda bulunulmakta, anlamsız birtakım yapılara üye olunmaktadır. Aynı şekilde yeterli bilgi ve tartışma olmadan, adeta oldubittiyle konu mütevelli heyetinin onayına sunularak, aslında vesayetçi anlayışa ve memurlarına sözde meşruiyet sağlanmış ve adeta bu kişilere her türlü yönlendirmeyi yapma yetkisi verilmiştir. Yasal olarak Devlet tarafından teşvik edilen HES’lerdeki meşru gelir fırsatını değerlendiren ve bu konuda girişimde bulunmak isteyen herkesle de bilgi ve tecrübelerini paylaşmaya hazır olan Macahelli bir hemşerimizin yatırımı, Vakfın adındaki “Dayanışma” ibaresini hiçe sayar bir biçimde göz ardı edilmiş, hatta vesayet memurlarınca bu yatırım hedef tahtasına konulmuştur. Böylece Vakıf, geçmiş dönemlerde yöre halkının tepkisine sahip çıkmamasında olduğu gibi bu somut örnekte de dayanışma ruhuna, yani varoluş felsefesine aykırı davranmıştır ve bunun asli sebebi yine vesayettir. Hatta HES karşıtlığı konusunda tesis edilen/benimsenen vesayet o derece ileri gitmiştir ki, bazı toplantılarda şahit olunduğu üzere, tamamen yöremiz veya Vakıf menfaatine olmak üzere HES projesi yapma önerileri, hiçbir makul gerekçe olmadan veya mantık dışı söylemlerle direkt reddedilmekte, farklı bir yaklaşım, düşünülmek dahi istenmemektedir.

Nihayet vesayetin en kapsamlı olduğu ve süreklilik arz ettiği bir yapı olarak Camili (Macahel) Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği’ne de değinmek gerekir. Başından beri belirli kişilerin yönetiminde olan, dolayısıyla etki alanı sınırlı bulunan Dernek, ne yazık ki yöredeki tüm gelişmelerde Macahel halkı içerisinde adeta Truva atı rolünde, vesayet merkezlerinin yanında yer almış, bir kez olsun yerel inisiyatifi yansıt(a)mamıştır. Yöre halkının haklı olarak karşı çıktığı GEF-II Projesinin finansmanıyla çıkarılan “Camili’nin Sesi” adlı yayının kimin sesi olduğu, vesayetin somut izleri, yayın içeriklerinden rahatlıkla anlaşılabilmektedir. Genel olarak belirli bir entelektüel birikimi de yansıtan böyle bir girişimin, inisiyatif alarak yöre sorunlarının çözümüne yönelememiş olması ayrıca üzücüdür.

Sonuç olarak yukarıda Macahelli kişi ve kurumlarımıza yönelttiğimiz çeşitli eleştirilerin temel sebebi, bir kısım çevrelerin vesayet etkisinde kalmaları olup, yapılması gereken bu vesayetten kurtulmak ve inisiyatifi ele almak, yani her zaman karar verici-yöneten olmaktır. Vesayetin en önemli sebebi de kurumlarımızın ekonomik açıdan güçsüz olması ve bunun vesayet merkezleri ve memurları tarafından kötüye kullanılmasıdır. Buna meydan vermemek, inisiyatif sahibi olabilmek için, kurumlarımız kendi girişimleriyle ekonomik olarak güçlenmenin yollarını aramalı, fırsatları değerlendirmelidir. Bu bağlamda HES projeleri, gerek muhtarlıklar ve Birlik gerekse Vakıf ve Dernek bakımından önemli bir gelir fırsatıdır. Aynı imkân, bireysel veya toplu olarak tüm Macahelliler için mevcuttur. Yenilenebilir enerjiye dair gelir imkânları, HES’lerin dışında rüzgâr santralleri için de geçerli olup, bunlar da araştırılabilir.


[ Yazar  (MBİ Aktif Üyeleri) | 24.03.2010 02:56:32 | Oy:  | Bu içeriğe oy verin ]
( Yorumlar (0) | Okunma : 2552 | Bu Köşe Yazısını Yazıcıdan Çıkar)
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1019)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1197)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1555)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 2,11 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel