» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 1890
Bugün Çoğul : 1890
Bugün Toplam : 3780
Dün Tekil : 6306
Dün Çoğul : 6306
Dün Toplam : 12612
Genel Tekil : 8347760
Genel Çoğul : 8362679
Genel Toplam : 16710439
MacahelBizimdir.Org
» Macahel Bal Festivali veya Değişmeyen Film

Merhaba dostlar, kardeşler, hep Macahelli kalanlar,

Konu

Bu yazımda, 18 Ağustos 2002 tarihinde Macahel'de yapılan festivali değerlendirmeye çalışacağım. Gerçi, bu konuda Macahel Bizimdir İnsiyatifi'ne ait sitede, Maral Köyü Muhtarı sayın Hasan Şimşek'in hazırladığı, ancak yapamadığı konuşma metni ve buna karşılık festivali düzenlediğini iddia eden Derneğin yöneticisinin cevabi yazısı yayınlandı. Ama ben daha çok festivalin içeriğine, yapılış biçimine ve bu arada söz konusu iki yazıya değineceğim.

Demokrasi özürlüleri veya yazdıklarımdan rahatsız olanlar

Konuya girmeden önce, yazılarımdan rahatsız olanların olduğunu öğrendim. Hatta bu konuda, yazılarımın yayınlandığı (...).Net'in ve şimdiye kadar oradan alıntı yaparak yazılarımı yayınlama nezaketini gösteren (ancak bundan sonra kendilerinden yazılarımı doğrudan yayınlamalarını istediğim) İnsiyatife ait sitenin webmasterlerine baskı yapılmış, yazılarımı yayınlamamaları için. Acaba bu kişiler kendilerini eleştirilemez, tek hakim, kutsal bir kişi olarak mı görüyor? Neyse ki bu demokrasi ve muhalif görüşe tahammülü olmayan kişilere, bu sitelerin değerli webmasterleri kulak asmadılar. Bu nedenle kendilerini taktir ediyorum. Benim anlayışıma göre, her düşünce, belirli sınırlar içinde, mesela hakaret içermedikçe özgürce ifade edilebilmelidir. Acaba bu kişileri rahatsız eden fikirlerimi, perde arkasında söylesem, arkalarından konuşsam daha mı iyiydi? Onlar için belki de daha iyiydi. Çünkü internet sayesinde bu kadar kişi bu gerçekleri öğrenemeyecekti, yeni bir bakış açısı yakalanamayacaktı.

Önceki festivallerin özeti: İsmi Macahel cismi Tema Show!

Konumuza gelecek olursak, yazılarımı takip edenler, Macahel'de sahnelenen festival filminin önceki bölümlerini hatırlayacaklardır. Camili meydanında, sadece ismi "Macahel" olan, cismi, içeriği ise "Tema Show" olan festivaller yapılmıştı. Acaba filmin bu seneki bölümünde bir senaryo değişikliği var mı diye geçtik, oturduk tribünlere....Yani Macahelliler olarak bize layık görülen yere...!

Tribünler, yani Macahel Halkı

Önce tribünlerden, asıl sahnede olması gereken yöre halkından başlayayım. Önceki festivallere oranla ilgi azdı. Gelenler de festivali, daha doğrusu Tema Showu izlemek için değil, köyün yoğun işleri nedeniyle görüşüp konuşma fırsatı bulamadığı dost ve akrabaları için gelmişti. Biraz da merak vardı. Bunu şunun için söylüyorum. Tema yöneticileri yine bu kalabalığı görerek, buna güvenerek, kendilerini haklı olarak yörede istemeyen çoğunluğa hakaretler yağdırmaya kalkmasın diye...

Sahne: Tema Show!

Sahneye yöneldiğimizde ilk dikkati çeken, öncekiler gibi sahnede, showun olacağını baştan ilan eden herhangi bir afişin konulmamış olmasıydı. Bu konuya özel olarak dikkat edildiği gözden kaçmadı. Buna bakarak, acaba bu sene Tema Show yok mu diye üzülürken (!) sahneye çıkan konuşmacılar bu üzüntümüzü (!) gideriverdiler. Resmi erkanından siviline kadar herkes, sanki ağız birliği etmişçesine Temayı andı ve showu güzel bir şekilde icra ettiler.

Senaryo değişikliği ya da yeni sunucu: Camili Derneği...

Yukarıda, sahneye çıkan herkesin Temayı andığından bahsettim. Nasıl anmasınlar ki, showun düzenleyicisi Temaydı her zamanki gibi. Temayı anmayacaklar da festivali düzenlediğini savunan Derneği mi anacaklar? Hazır bu konuya değinmişken bu seneki showdaki küçük bir senaryo değişikliğinden söz etmem lazım. O da showun sunucusunun değişmiş olmasıydı. Öncekilerden alıştığımız Macahel Vakfı yerine, herhalde yüzü eskidi diye, bu sene Borçka'daki dernek sunucu olmuştu. Bu dernek, abi konumundaki Macahel Vakfı'nın izinden gitti ve aynı hatayı yaptı. Kendisini yöreye tanıtması, sahnede kendisinin yer alması, kendi senaryosunu oynaması gerekirken, gitti Tema showun sunuculuğunu üstlendi. Dolayısıyla artık meşhur hale gelen bir deyimle Temacı olduğunu bütün yöreye ilan etti. Ben açıkçası Vakfa oranla, bu Dernekten umutluydum. Çünkü Vakıf gibi merkezi İstanbul'da değil, Macahel'e daha yakın bir yerde Borçka'da idi. Bu nedenle yöre halkının sesine daha iyi kulak verir zannediyordum. Ama ne yazık ki yanıldığımı bu festival sayesinde gördüm. Anlaşılan o ki Macahel'de olmayan veya en azından Macahel'de yaşayanları içermeyen hiçbir kuruluş, oluşum oradaki halkın sesini, sorunlarını duyuramayacak. Bu arada eski sunucu, durumdan rahatsız olmuş olacak ki ikide bir "Vakfın katkılarından dolayı teşekkür ederiz" anonsu yaptırıp durdu...

Nerede yöre temsilcisi muhtarlar?

Festivalde yöre halkı bir yana, yöreyi temsilen bir muhtarın dahi konuşması yoktu sahnede...Show sunucusu olan derneğin yöneticisinin ifadesine göre, bu konuda bir toplantı yapılmış ve böyle bir öneriyi Maral Köyü Muhtarı gündeme getirmiş ve bu memnuniyetle karşılanmış. Daha sonra Efeler Köyü ile Düzenli Köyü Muhtarlarının hoş geldiniz mesajının anons edilme isteği anında yerine getirilmişmiş...Sayın dernek başkanı bunları bir övünç kaynağı olarak söylüyor. Halbuki bütün bu istekler, muhtarlar tarafından değil, organize ettiğinizi iddia ettiğiniz tarafınızdan önerilmeliydi, programa alınmış olmalıydı. Bu konudaki aktif hareket sizden gelmeliydi, sözüm ona düzenleyici olarak... Tabi ki niyetiniz gerçekten ismi de cismi de "Macahel" olan bir festival düzenlemekse!... Bu arada sayın yönetici, Maral Muhtarını eleştirmiş, festivale katılmadı diye, yazdığı yazının şahsını mı yoksa muhtarlıkları mı temsilen hazırlandığı belli değil diye. Bu festivalin neyine katılsın, orada oturup Tema showun bir figüranı mı olsun, bunu mu layık görüyorsunuz yöre muhtarlarına? "Macahel" diye bir film olacaksa, yöre muhtarları ve onların temsil ettiği halk başrolde olmalıdır, şimdiye kadar yapıldığı gibi figüran değil! Yöre halkının istemediği, yöre halkına hakaret etmiş bir kuruluş, figüranlığı bırakın, as oyunculuk yapıyor! Bunun neresi Macahel Bal Festivali? Bunun ismi olsa olsa "Tema Bal Festivali" veya sadece "Tema Show" olabilir. İkincisi, Maral muhtarının yayınlanan yazısında, açıkça yöre muhtarları adına söz aldığı yazılı. Acaba neyi kastediyorsunuz, konuşma şahsi mi yöreyi temsilen mi belli değil diyerek? Konuşmada haklı olarak belirtilen ve konuşmanın ana temasını oluşturan "eğitim, yol, telefon, elektrik" sorunları yoksa sadece sayın Hasan Şimşek'in şahsi sorunları mı? Yoksa sizi rahatsız eden, konuşma "şahsi" dedirten, Temanın hakaratlerine karşı yapılan haklı savunma mı? Hala kendi insanınızı, haklı olduğu halde ikinci plan itiyor, başkalarını onlara tercih edebiliyorsanız, sizin için daha fazla söylenecek bir söz yok!

Tema Showa alkış yok!

Tribünlerde yerini alan halk, büyük bir dikkatle showu izliyordu. Acaba bizimle, yöre sorunlarımızla ilgili, bize ait bir şey, bir çözüm yolu söz konusu olacak mı diye...Oysa sahneye çıkanlar, önceden yazılmış, Macahel'e yabancı Tema senaryosunu icra etmekten başka bir şey yapmadılar ya da yapamadılar... Dolayısıyla halk, kendisiyle hiçbir ilgisi olmayan bu senaryoyu alkışlamıyor, umutla kendilerinden söz edecek kişiyi arıyorlardı. Show aktörleri, bundan, alkış olmamasından rahatsız olmuş olacaklar ki, "nerede alkış?" şeklinde suni alkışları oluşturmaya çabalıyorlardı. Ama heyhat! Showda bir tek samimi, doğal alkış oldu. O da senaryoda yer almadığı, resmi erkana ilişkin yapılan anonsta es geçilmesinden anlaşılan sayın Borçka Kaymakamı'nın, yöresel sorunlara ilişkin birkaç cümlesiydi. Halk, "işte aradığımız bu" dercesine sadece sayın Kaymakamımızın bu sözlerini samimi olarak alkışladı...

Festivallerin amacı veya ticari reklam aracı Macahel!

Geçenlerde, Macahel Bizimdir İnsiyatifi'ne ait web sitesinde, ziyaretçi ve görüşler sayfasında, Tema lehine bir şeyler söylemek kaygısından ibaret olan bir mesaj ve buna kendini insiyatifin gönüllü üyesi sayan, ancak nedense ismini gizleyen birinin cevabı yer aldı. "Sizi Tema sayesinde öğrendim, Temanın yaptığı tanıtımın kıymetini bilin" mealindeki mesaja karşılık verilen cevap, oldukça ilginç, ilginç olduğu kadar önemliydi bana göre... Cevaba göre, Temanın tanıtım konusunda yaptıkları, yine kendi yaptığı turizm ticareti içindi. Yani Macahel bir reklam aracıydı. Ben bu düşünceye, Temanın çevre koruma amacıyla tamamen ilgisiz diğer bir faaliyeti olan arıcılık boyutunu eklemek istiyorum. Temanın çevreyi koruma, erozyonla mücadele amacıyla doğrudan hiçbir ilgisi olmayan, bu nedenle ticari bir faaliyetten ibaret olan bu konuda da (iş adamlarının yöneticisi olduğu bir vakıf herhalde çevre vs.yle uğraşacak değil ya) festivaller, dolayısıyla Macahel, ticari bir reklam aracı olarak kullanılmaktadır. Festivallerin amacı budur. Senaryoyu Temanın yazdığı, dolayısıyla kendi tekel oluşturma çıkarlarının esas alındığı bir festivalden yöreye bir fayda beklenmemelidir.

Her köye bir pansiyon evi veya meydan okuma ya da provakasyon!

Showun düzenleyicisi, her zamanki klasik senaryoya uygun olarak sahneye çıktı, yaptıklarını, yapacaklarını veya yapmaya çalışacaklarını saymaya çalıştı... Arıcılıkla ilgili söyledikleri bir yana turizm ticareti konusundaki bazı söylemlerine değinmeden geçemeyeceğim. Sayın yönetici, her köye bir pansiyon, daha doğrusu Camili-merkezdeki otelle bağlantılı olarak, oteller zinciri kuracağını ifade etti, diğer köylerin (ki bu Macahelin çoğunluğu olmaktadır) kendisini ve faaliyetlerini açıkça istemediği gerçeğine rağmen! Böyle bir ifadenin, yapılmak istense bile bunun açıkça söylenmesinin tek anlamı vardır: Siz istemeseniz de ben bu oteller zincirini kuracağım demektir, bir meydan okumadır! Burada sadece bazı sorular sorup, cevabını siz okuyuculara bırakacağım: Halkın açıkça istememesine rağmen, böyle bir şeyin yapılacağının söylenmesi bir meydan okuma değil midir?, Acaba halkın istemediği bir şeyi buna rağmen yapacağını söyleyen kişi, karşısındakilere, yani halka hangi gözle bakmış olmaktadır?, Halkın aksi görüşüne rağmen böyle bir şeyin belirtilmesi bir provakasyon, bir tahrik değil midir? Ben her şeye, bütün zorlama ve tahriklere rağmen Macahel halkının duyarlığına güveniyorum...

Filmin sıkıcılığı ve yeni, yerli senaryolar...

Her sene aynı film, yani Tema showun oynanması artık sıkmaya başladı... Halk, artık ezberlediği bu filmin, yeni sunucularla ısıtılıp tekrar tekrar sahnelenmesinden bıktı. Yeni ve yerli senaryoların yazılmasının ve bunun icra edilmesinin zamanı çoktan geldi, geçiyor...Gücümüzü, emeğimizi birleştirdiğimizde bunun altından kolaylıkla kalkabileceğimizi düşünüyorum. Gerçekten ismi de cismi de "Macahel" olan festivallere, bir ağaç gibi tek ve hür, bir orman gibi kardeşçesine yaşanılan bir Macahel'e ulaşmak dileğiyle..

Hoşça ve dostça kalın...


[ Yazar  (Ahmet Kafkasyalı) | 10.03.2007 17:41:27 | Oy:  | Bu içeriğe oy verin ]
( Yorumlar (0) | Okunma : 3859 | Bu Köşe Yazısını Yazıcıdan Çıkar)
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1046)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1231)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1582)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 5,23 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel