» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 49
Bugün Çoğul : 49
Bugün Toplam : 98
Dün Tekil : 1319
Dün Çoğul : 1319
Dün Toplam : 2638
Genel Tekil : 8349614
Genel Çoğul : 8364533
Genel Toplam : 16714147
MacahelBizimdir.Org
» Camili Köyler Birliği ve Diğer Konulardaki Bazı Sorulara Cevaplar

Soru: Köyler Birliğinin dağılma sürecinde olduğu söyleniyor. Gerçekten böyle bir durum var mı? Bazı köylerin birlikten ayrılmasındaki etkenler nelerdir?

Hasan ŞEKER: Köyler Birliği Camili’de birlik ve beraberlik için kuruldu, halkıyla-muhtarıyla; ancak zamanla cüzi çıkar peşinde koşan bir kısım üyelerimizin, Birlikte alınan kararlarda imzaları olduğu halde örneğin; Birliğin almış olduğu GEF-II’yi desteklememe kararına karşı kararlılıklarını göstermeyip, GEF-II yönetiminin bizce makul olmayan vaatlerine kanarak, daha önce imzalamış oldukları Meclis karar metnindeki maddelere karşı sağlam bir duruş göstermedikleri ortaya çıktı. Bu durum onlara ifade edildiğinde içine düştükleri çelişki, ikili davranış ortaya çıkabilir ve kendi halkına bu durumu anlatamayacakları endişesiyle, belki de kendi köy meclislerine danışmadan Kayalar ve Efeler köyü muhtarları ayrılmaya karar vermişler ve karar metinlerini Birliğe göndermişlerdir. Bu durum Meclisimizce müzakere edilmiş, her ne kadar gelen karar metinleri köy halklarına danışılmadan alınmış olduğu bizce malum olsa da resmi bir talep olması nedeniyle ayrılma talepleri kabul edilmiş ve resmi mercilere iletilmiştir.

 Zaten bu köylerin Birlikteki temsilcilerinin, Birliğin kurulmasından itibaren Birlik çalışmalarını yavaşlatma ve Meclis toplantılarına gelmeme eğiliminde oldukları, kimi köy temsilcilerinin birlik anlayışından tamamen uzak oldukları gözlemlenmiştir.

Soru: Köyler Birliği ile Camili Çevre Koruma Derneği’nin kurumsal ilişkileri ne düzeydedir? Köyler Birliği çalışmalarında Dernek engel olarak görülüyor mu?

 Hasan ŞEKER: C.Ç.K. Derneği, Birlikten önce kurulmuş ve Borçka’da faaliyet gösteren bir kuruluşumuzdur. Gerek İstanbul’daki Macahel Vakfı, gerek C.Ç.K. Derneği ve daha önce kurulan Camili Sosyal Yardımlaşma Derneği gibi sivil toplum kuruluşları; toplumsal sorunların özüne inmekte yetersiz kaldıkları ve yıllardır ortak bir çözüm önerileri getiremedikleri için Birlik oluşturma fikri oluşmuş, fikirsel ayrılıkların ortak bir zeminde -yerinde- tartışılarak, çözüm noktasında ortak bir yol belirlemek amacıyla yola çıkılmıştır.

Bu bağlamda Birlik sitesinde yayınlandığı gibi Macahel sorunlarıyla ilgili ilk kararlar alınmıştır. Bu konsensüs günümüze kadar sağlanmaya çalışılmasına rağmen yukarıda açıkladığım sebeplerden dolayı gerçekleştirilememiştir.

Köyler Birliği kurulduğundan beri Birlik Meclisinde kararlaştırılan ulaşım sorununun çözümüne yönelik çalışmalarda belli bir aşama kaydedilmiştir.

İkincil bir konu olarak karşımıza çıkan GEF-II Projesi hakkında, projeden doğrudan etkilenen ve yılın 12 ayını Camili’de geçiren insanlarımıza imza karşılığı projeye nasıl baktıkları sorulmuş, sonuçta halkın projeyle ilgili olumsuz kararı önümüze gelmiştir. Birliğimiz de halkın kanaatleri doğrultusunda karar almış ve ilgili mercilere bu durum iletilmiştir. Bu karardan rahatsız olan proje birim müdürlüğü danışman göndererek, tamamen Birliğe karşı bir faaliyet yürütmüştür. C.Ç.K. Derneği’ni, festivale maddi katkı sağlamak suretiyle kendine çekmeyi başarmış; bu şekilde Camili’de bir ayrımcılık yapılmıştır.

GEF-II Projesi bir bütün olarak düşünülmelidir. Maalesef kimi çevreler bunun sosyal boyutunu, getireceği kısıtlamaları göz ardı ederek sadece hibe programını öne çıkartmışlardır. Biz her zaman proje birimine şunu sorduk ve herkese soruyoruz: UNESCO’ya “Biyosfer Rezerv Alanı” nasıl ilan ettirilmiştir? Halkı hiçe sayan proje birimi alanda kimi kaale almıştır? Biyosfer Rezerv Alanı ilan edilen bir bölgede, normalde hükümetlerin yapacakları kestane ve kızılağaç kullanım serbestîsinin halka verilmesinde olduğu gibi; buna benzer orman alanlarına tanınan haklar Camili havzasını da kapsayacak mı? Bu sorulara cevap verilmeden burada herhangi bir çalışma yapmak gelecekte Camili doğasına zarar verilmesine neden olacaktır!

Sonuç olarak şunu söyleyebilirim ki, bahsettiğim temel sorunlara yaklaşımda derin görüş ayrılıkları çıkmış olup; biraz da proje yönetiminin vaatlerinin ve de dernek başkanının köylüsü olan muhtarını etkilemesiyle, zaten tutarlılığı ve halka dayanma endişelerini göz ardı ettiklerinden, halkı da düşünmediklerinden, sadece kendi gelecek ve prestijlerini düşündüklerinden, Birliği de kendilerine engel gördüklerinden muhtarların birlikten ayrılmalarına sebep olmuşlardır.

 Soru: Köyler Birliği kendi içinde yetki sorunu yaşadı mı? Muhtarlık yetkileri ile Birlik yetkileri arasındaki sınır nasıl çizildi?

Hasan ŞEKER: Camili için Birlik yetki bazında en geniş bir örgütlenme olmasına rağmen; maalesef şu anda Camili’de etkin görevde olan kişiler bu durumun bilincinden yoksun oldukları için, bu Birliğin Camili’de erken kurulduğu kanısındayım. Bu yönde bir fikri olgunluk olmadığından istemeyerek de olsa yetki tartışmaları yaşanmıştır. Muhtarların kendi köyleriyle ilgili sınırlı işlerine karışılması söz konusu değildir; ancak yıllardır kendilerini Macahel’in dert babası gören, ben yaptım anlayışı güdenlerin sığ düşünceleri nedeniyle Camili’nin ortak ve genel sorularının Camili Köyler Birliği Meclisince tartışılarak, ortak bir kanaate varılması işlerine gelmemiştir.

Örnek olarak mahalle yolu, Borçka yolu, GEF-II sorunu, elektrik, eğitim, sağlık gibi sorunlara çözüm bulmada yetki Birlik Meclisine verilmiştir. Diğer yandan sosyal faaliyetler, festivallerle ilgili organizasyonlarda üç muhtar Birliğe danışmadan kendi başlarına karar almışlardır. Bu tip genel konularda Birlikçe karar alınması gerekiyor. Camili Derneği kendi başına festival yapmak istiyor, Birlik kararı olmadan.

Festivalde Birlik başkanı konuşturulmamış, bir muhtar Dernek tarafından etki altına alınarak bu Birliğin kurucusu olan muhtarlara kendi kurdukları kurumu tanımayan ve yıkan bir duruma düşmüşlerdir.

Soru: Tüzük değişikliği yönetim değişikliğini getirecek mi?

Hasan ŞEKER: Yeni 5355 sayılı Mahalli İdare Birlikleri Yasası nedeniyle değişen Birlik tüzüğümüze göre Meclisçe karar alınması halinde yönetim değişikliği yapma yetkisi mevcuttur. Önceki tüzüğümüzde sınırlanan, muhtarların Birlik başkanı olma yolu da açılmıştır.

Soru: Genel olarak Köyler Birliğinin yapmak istedikleri nelerdir?

Hasan ŞEKER: Birlik başkanı ve yönetimi olarak gelecekte yapmayı düşündüğümüz ekonomik çalışmaları şöyle sıralayabilirim: 1- Yöremizde üretilen her türlü ürün için organik tarım sertifikası alınıp güçlendirilmiş pazar imkânı sağlamak, pazara tek elden ulaştırılmasını sağlayarak üretilen her türlü ürünü yüksek fiyattan değerlendirmek en büyük idealimizdir. 2- Ayrıca alternatif ürün üretim alanlarının genişletilmesi; örnek olarak kivi, ahududu, dağ kirazı, ısırgan otu ve ‘çinçilya‘ canlısının üretilmesi ve pazar imkânlarının yaratılması. 3- İlaç sanayinde kullanılabilen bitki ve bitki köklerinin araştırılması için gerekli yerlere müracaat etmek. 4- Fındık ve bal paketleme ünitelerinin Camili’de kurulması. 5- Köy muhtarlarının üstlenmesiyle Camili’ye yönelik organizasyonlarının yapılması ve gerekli altyapı (konaklama, barınma) yerlerinin yapılması.

Soru: Camili-Borçka tünelinin projelendirilmesi çalışmaları hangi aşamadadır? Tünelimiz olacak mı?

Hasan ŞEKER: Tünelin yapılma yeri konusunda Birliğimizce alınan karar ‘fırın-birinci viraj’ mevkiinden ‘samalev-fındıklık’ mevkiine çıkması düşünülen güzergah doğrultusundadır. Karayolları Trabzon Bölge Müdürlüğü tarafından bu mevkinin ilk ölçümleri yapılmış ve “tünel etüdü”nün yapılması için ihale açılmıştır; ancak Birlik Meclisi’nde alınan karara rağmen, Efeler, Kayalar ve Düzenli Muhtarları kendi şahsi çıkar ve menfaatlerini düşünme zafiyetine düşmeleri nedeniyle farklı güzergâhtan tünel istemeleri, çalışmaların gecikmesine neden olmuştur. Oysa Karayolları Baş Müfettişi tarafından, proje çalışmalarının ivedilikle bitirilmesi konusunda konu Baş Müdür Gürol Bey’e iletilmiş ve bizzat Ankara’ya gitmemiz halinde kendilerinin bizzat Bayındırlık ve İskân Bakanı Faruk Özak ile görüştüreceğini belirtmiştir. Bu konu Birlik Meclisimizce müzakere edilmiş, tünel konusuyla ilgili bir komisyon kurulması düşünülmüş, ancak daha önce zikrettiğim muhtarlar tarafından sabote edilmiştir. Bu durum her ne kadar geciktirilmiş olsa da bu konunun takipçisiyiz. Halkımızdan da bu konuda ve bu güzergâhta tünel yapılması için destek istiyoruz.

Yaşadığımız bu uzay çağında halen ulaşım sorunu olması kaderimiz değildir. Olsa olsa bizim bir araya gelemeyişimiz, bir kararda duramayışımız ve yetkililerimize makul çözüm önerileri sunamayışımız nedeniyle bugüne gelinmiştir. Ayrıca belirtmemiz gerekir ki, Camili’ye son yıllarda gözlerini çeviren çevreler “misyonerlik” faaliyeti içine girerek, Gürcistan üzerinden ulaşımın sağlanmasını savunarak, onlara karşı sempati oluşturarak, nifak tohumlarının ekilmesini amaçladıklarından tünele karşı çıkmaktadırlar. Türk askerini ve Türk milletini insanlarına her fırsatta kötüleyen insanların topraklarından geçmek istemiyoruz.

Bizim görüş birliği sağladığımız gün, tünele kavuşacağımız gündür.

Soru: Tema eskisi gibi Macahel’de faaliyetlerine devam ediyor mu ve GEF’in çalışmaları ne boyutta, çalışmalar sizce nereye varacak? Halkın milli park endişesi doğru mu?

Hasan ŞEKER: GEF-II ve Tema’nın Camili’de yapacağı herhangi bir çalışmanın olmaması gerektiği kanısındayım. Çünkü doğamız gösteriyor ki bu tip kuruluşların olmaması durumunda da doğasını koruyacak bilinçte olan ve doğanın korunması sistemini dünyaya örnek olacak bir sisteme de sahip bulunmaktayız. Dün olduğu gibi bugün de gelecekte de bu doğanın sahibi ve koruyucusu halkın bizzat kendisi olacaktır.

Soru: GEF’in proje mukabilinde verdiği hibeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?

Hasan ŞEKER: GEF-II hibe programları sadece halkı kandırmaca ve projeye sempati sağlama cihetindedir. Projenin asıl yapacağı kısıtlamaları kamufle etme anlayışı taşımaktadır. Bu hibeler zaten yıl 12 ay burada yaşayan halkımıza değil, hayatında hiçbir iş yapmayan hazırcı insanların projelerine destek verildiği ortaya çıkmıştır. Bu nedenle bu proje amacına ulaşamayacaktır.

Oysa proje bu hibeleri yerel halkımızın temel sorunlarının çözümünde –eğitim, sağlık, enerji, biyogaz- yardımcı olabilecek yönde kanalize edilseydi daha kabul görecekti. Kendi vatandaşının kararını hiçe sayanlar, yarın da bu hibeden yararlandıktan sonra projeyi hiçe sayacaklardır. Dileriz Macahel’in doğası halkıyla iç içe ilelebet kazançlı çıkar.

Birlik ve beraberliğimize sokulan çomağın bu zafiyet içine düşen insanlarımız tarafından da görülüp geri dönüş yapacaklarını umut ederim. O zaman Macahel Halkı ve doğası da güvende olacaktır. Bu vesileyle bize destek olan, düşüncelerimizi geniş kitlelere ulaşmasını sağlayan gençlerimize teşekkür eder, halkımızın geçmiş kurban bayramını kutlarım. Geleceğimizin aydınlık olması dileğiyle… 14.01.2006.

Esençay Mah. Maral Köyü.

Web Yönetiminin Notu: Bu yazı, Camili Köyler Birliği'nin sitesi {http://www.camilibirlik.org} adresinden alınmıştır. 

* Sn. Hasan Şeker, MBİ. Onur Üyesi, Camili Köyler Birliği'nin ilk başkanıdır.


[ Yazar  (Hasan Şeker) | 17.03.2007 12:12:33 | Oy:  | Bu içeriğe oy verin ]
( Yorumlar (0) | Okunma : 2850 | Bu Köşe Yazısını Yazıcıdan Çıkar)
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1048)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1235)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1585)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 1,89 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel