» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 144
Bugün Çoğul : 144
Bugün Toplam : 288
Dün Tekil : 1083
Dün Çoğul : 1083
Dün Toplam : 2166
Genel Tekil : 8316189
Genel Çoğul : 8331108
Genel Toplam : 16647297
MacahelBizimdir.Org
» İşlevsel Açıdan Camili Köyler Birliği

Giriş

07.10.2004 tarih ve 2004/7966 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla Camili Köyler Birliği kurulmuştur. Yörenin birlik ihtiyacından doğan bu oluşum, Macahel yöresinin sorunlarını çözme ve gelecekle ilgili projelerini yönlendirme misyonunu üstlenmiştir. Birliğin bu misyonunu hayata geçirebilmesinin ön şartı, Köyler Birliği’nin işlevsel yönetimidir. Ayrıca işlevsel yönetim, katılımcı ve uzlaşmacı yönetimle bütünlük kazanmakta, uygulanabilir olmaktadır. Makalemde Köyler Birliği’nin kuruluş amaçları ortaya konulacak, bu amaca giden yollar irdelenecek (ilkeler bazında) ve işlevsel yönetimle yönetilecek bu Birliğin yöreye getirebileceği yararları tartışılmaya çalışılacaktır.

I. Birliğin Amaçları

- Macahel yöresinde doğal mahrumiyetten kaynaklanan sorunların giderilmesine yönelik projeler geliştirmek, yöreye yararlı mevcut projeleri desteklemek. Aynı zamanda bu sorunların dışında kalan, yörede tartışmalara neden olan, özellikle de ekonomik açılımlar gerektiren konularda çalışmalar yapmak, yeni yöntemler belirlemek.

- Ortak sorunların çözülmesi ve ortak çalışmalar yapmak konusunda birliktelik sağlamak, yörede eksikliği hissedilen ortak hareket edebilme eğilimini geliştirmek, işlevsel kılmak.

- Camili Yöresi için yararlı olan-yararlı olmayan faaliyetler için ilkeler belirlemek, birkaç insan için faydalı gözüken; ancak yöre için zararlar doğuracak faaliyetleri tespit etmek, bu faaliyetleri engellemek. Herkesin benimseyebileceği “ortak akıl” geliştirmek.

- Yöre doğasının günümüze kadar korunmasının güvencesi olan özel orman statüsünün devam ettirilmesini ve yeni şartların getirdiği sorunlar için yeni kriterlerin geliştirilmesini sağlamak. Yöreye özgü koruma sistemlerinin belirlenmesi çalışmalarını yapmak, yöre doğal yaşamına yabancı doğa koruma amacı güden; ancak etkin koruma yerine kısıtlama zihniyetine dayalı ve akabinde de korumasızlık getiren sit alanı, milli park gibi düzenlemelerin getirebileceği muhtemel zararları ortaya koymak, bu yöndeki girişimleri engellemek.

- Yörenin doğallığından kaynaklanan zenginliklere rant gözüyle bakılıp heba edilmesini önlemek, bu yöndeki uygulamaları önlemek. Bu zenginliklerden yöre insanının öncelikle faydalanmasını sağlamak, faydalanma kriterlerini ve kurallarını belirlemek.

II. Birliğin İşlevsel, Katılımcı ve Uzlaşmacı Yönetimi

Köyler Birliği’nin yukarıda belirtilen amaçlarına ulaşabilmesinin temel ilkeleri, Köyler Birliği’nin “işlevsel, katılımcı ve uzlaşmacı” yönetimidir.

İşlevsel yönetim, yöre sorunlarının çözümü için uygun projelerin geliştirilmesi ve projelerin etkin bir şekilde uygulanmasını sağlamaktır. Ayrıca sırf çözüm üretmekle yetinmek yerine uygulamada da yeni, özgün yöntemler geliştirmek zorunludur. Yöreye yönelik zararlı faaliyetleri etkili bir şekilde önlemek, yöre insanının Birlik faaliyetlerine duyacağı güven ve destek konusunda önemli bir done teşkil edecektir.

Katılımcı yönetim, yöreyle ilgili yapılacak işlerde ve alınacak kararlarda yöre halkının da alternatif vasıtalarla iştirak ettiği, görüşlerini aktarabildiği bir platform oluşturulmasını öngörür. Aksi durumda alınan kararların uygulanması zorlaşacaktır. Yukarıda bahsedilen işlevsellik ilkesinin gerçekleştirilebilmesi ve kararların sağlıklı bir şekilde uygulanması katılımcı yönetimin hayata geçirilmesine bağlıdır.

Uzlaşmacı yönetim; katılımcı yönetimin argümanı uzlaşmacı bir yönetim olmasıdır. Uzlaşmacı yönetim, yöneticilerin sadece kendi fikirlerine taannüt etmeyip, değişik intibalara açık olan, herkesin düşüncelerini sentezleyen ve bu farklı fikirlerden yöreye maksimum fayda veren fikre imtiyaz tanıyan ve bu fikirlerin uygulanabilmesini olanak kılan, demokratik bir yapı oluşturulmasını içerir. Ayrıca Birlik yöneticileri, yörenin geleceğiyle ilgili tartışmalarda uzlaşmacı kimliklerini öne çıkartmalı, olaylara-olgulara katı tavır almamaları gerekmektedir.

III. İşlevsel Yönetimin Başlıca Yararları

Yukarıda işlevsel yönetimi tamamlayıcı ilkeleri de açımladıktan sonra bu amaç ve ilkelerle yönetilecek Köyler Birliği tüzel kişiliğinin, yöre yaşamına ve geleceğine büyük faydalar getireceği kanısındayım:

- Yörede dağınık-savruk düşüncelerin toparlanması sağlanacak; böylece yöre halkının haklı endişelerinin giderilmesi noktasında bir katkı yapılmış olacaktır. Başka açıdan yaklaşılırsa yörede birlik-beraberlik sağlanacaktır.

- Yöre halkını temsil noktasında yasal ve meşru bir zemine sahip Köyler Birliği yöreye fayda getirecek projelerin uygulanmasında yöre insanının endişelerini kolaylıkla giderebilecek, projelerin uygulanabilirlik şansı artacaktır.

- Köyler Birliği’nin kurulmasıyla yöreye yararlı-zararlı olabilecek faaliyetlere karşı alınan kararların merkezi olması ve ortak hareket etme işlevini yerine getirmesi yönünden yörenin örgütlü tek sesi olacaktır. Yerli-yersiz tartışmalarla zaman harcanmayacaktır.

- Yöre için enformasyon akış fonksiyonunu yerine getirecektir. Böylelikle yöre insanı sağlıklı-güvenilir bilgilere ulaşabilecektir.

- Yöre sorunlarının çözümünde ve ekonomik beklentilere yönelik taleplere aracılık hizmeti verilebilecektir.

Sonuç

Sivil veya resmi kurumlar canlı organizmalara benzerler. Dinamizmleri işlevlerine bağlıdır.


[ Yazar  (Bülent A. Şimşek sebbar@mynet.com) | 21.03.2007 13:46:57 | Oy:  | Bu içeriğe oy verin ]
( Yorumlar (0) | Okunma : 2429 | Bu Köşe Yazısını Yazıcıdan Çıkar)
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1014)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1196)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1554)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 2,66 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel