Uğur Köyü’ndeki Doğal Bal Ormanında İnceleme Yapıldı

Uğur Köyü sınırları içerisinde kalan doğal bal ormanında incelemelerde bulunuldu. 24 Kasım 2010 Cuma günü yapılan incelemeye, Artvin Orman Bölge Müdürü A.Köksal Coşkun, Makine İkmal Şube Müdürü Kemal Çetiner, Borçka Orman İşletme Müdür Vekili Sinan Aytan, Camili Orman İşletme Şefi Vekili Cengiz Cihan, Uğur Köyü Muhtarı Halit Yıldız, Uğur Köyü Kooperatif Başkanı İbrahim Aydın ve Uğur Köyü’nden vatandaşlar katıldı.

Burada köy muhtarı ve kooperatif başkanı yaptıkları açıklamada; Uğur Köyü’ndeki 42 hanede yaklaşık 1000 adet arı kovanının olduğu, 2011 ilkbaharında da Tarım ve Köy İşleri Bakanlığının kırsal kalkınma projesi kapsamında 1000 adet daha arılı kovanın verileceği, bu durumda köy içinde bunları konuşlandıracak yer konusunda sıkıntı çekileceğini, bu sebeple doğal bal ormanı olan ve şu anda patika yolunu kullanarak kara kovanlarını koydukları alana yol istediklerini belirtmişlerdir.

Ayrıca incelemeler sırasında vatandaşlar da “Doğal bal ormanındaki kayın ağaçları üzerinde kara kovanlarımızı boş arısız olarak koyuyoruz. Herkesin burada ağacı bellidir. Oğul olarak veren bir arı gelir boş bırakılan bu kovana girer. Kimse kimsenin ağacına, kovanına müdahale etmez. Herkes nasibine razı olur. Biz kovanlarımızı kayın ağaçlarının üzerine koyuyoruz. Çünkü bu ağaçlara ayı çıkamıyor. Tırnakları tutmuyor. Bu şekilde arılarımızı ayılardan koruyoruz. Biz de bu ağaçlara asla zarar vermiyoruz. Hatta bu kayın ağaçlarını bu amaçla babalarımızın, dedelerimizin diktiğini biliyoruz. Bizim burada ilkbahardan sonbahara kadar değişik zamanlarda çiçek açan ağaçlarımız var. Bu sebeple bazen iki kere sağım yapıyoruz. Hakiki doğal bal isteyenler Uğur Köyü’ne gelsin” dediler.

İncelemelerden sonra Orman Bölge Müdürü A. Köksal Coşkun yaptığı açıklamada “Çevre ve Orman Bakanlığı ve Orman Genel Müdürlüğü olarak Türkiye genelinde Bal Ormanları tesis ediyoruz. Burası zaten doğal bal ormanı. Burada ıhlamur, kestane, karayemiş, üç ayrı ormangülü türü ve ayı üzümü gibi türlerimiz bulunmaktadır. Ayrıca temiz suları ve coğrafyası vardır. Biz de kurum olarak orman köylümüzü kalkındırmak, onu köyünde tutmak istiyoruz. Bizim burada bir tereddüdümüz var. Burası Türkiye’deki tek Biyosfer Rezerv alanıdır. Buraya yol yapılması ne getirir? Ne götürür? Bu konuyu Üniversite, Tarım İl Müdürlüğümüz ve Orman Genel Müdürlüğümüz ile istişare edeceğiz. Ondan sonra yol yapımı hakkında karar vereceğiz. Genel Müdürlüğümüzce de uygun görülmesi halinde burada bal ormanı projesini yaparak uygulamaya koyacağız.” dedi.

Kaynak: 08 Haber


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi