Maral Köyü Bilgilendirme ve İstişare Toplantısı

Maral Köyü Muhtarı Metin BAYRAM, 05.02.2012 Pazar günü Macahel Vakfı Lokalinde yapılan toplantıda İstanbul’da yaşayan Maral Köyü Halkıyla bir araya gelerek, kadastro çalışmaları başta olmak üzere çeşitli konularda bilgi verdi. Toplantıda köy halkı da konuyla ilgili görüşlerini ifade ettiler.

Toplantıda öncelikle sona eren kadastro çalışmaları tartışıldı. Muhtar BAYRAM, kadastro çalışmalarında ölçülüp kayda geçirilmeyen yerler olduğunu, köydeki üç hanenin yanlışlıkla orman alanı olarak kaydedildiğini, bu durumu yetkililere ilettiğini, yetkililerin hatalarını kabul ettiklerini, hak sahiplerinin dava açmaları halinde kendilerine yardımcı olunacağını belirtti. Yapılan yanlışlıkların düzeltilmesi amacıyla ayrıca Ankara’ya da ilgili mercilere dilekçe yazdıklarını ifade etti. Muhtarın kadastro çalışmaları sırasında bazı bilirkişilerin çalışmadıklarını söylemesi dikkat çekti. Orman kadastrosu hakkında bir soru üzerine BAYRAM, bu konuda kendilerinin yanıltıldığını, yapılan çalışmaların sınır belirleme olarak sunulduğunu söyledi. Yaylaların idari olarak Şavşat’a yazıldığını belirten Muhtar BAYRAM, kullanım hakkının Maral’a ait olduğunu vurguladı.

Katılımcılar, yaylaların tescili ve özellikle orman kadastrosu konusunda daha dikkatli olunabileceği, çalışmalarda bu hususta uzman Marallılardan yararlanılabileceği yönünde eleştiri getirdiler. Ayrıca kadastro görevlilerinin kasti bir hareketleri veya ihmalleri varsa bu konuda suç duyurusunda bulunulması gerektiğini ifade ettiler. Muhtar BAYRAM eleştirilere karşılık olarak, kadastro çalışmalarının çok hızlı ilerlediğini, bu konuda tam olarak inisiyatif alamadıklarını, görevlilerin kasıtlı davrandıklarını düşünmediğini, hatalı işlemlerin düzeltileceğini söyledi.

Organik tarım destekleri hakkında da bilgi veren Maral Köyü Muhtarı, destekleme hususunda tapu kadastro çalışmaları sonucu oluşan yeni durumun dikkate alınacağını hatırlattı. Bunun dışında köy binasının yenilenmesi, köye su getirilmesi çalışmaları hakkında da bilgi verdi.

Muhtar son olarak, Camili Köyü’nden Maral Şelalesine kadar kilitli parke taşlı yol yapılmasını, şelalede oturma yerleri, mescit gibi tesislerin inşasını içeren sekiz yüz milyarın üzerinde maliyetli bir turizm projesinden söz ederek, projeyi DOKA’ya sunduklarını, kabul edilmemesi üzerine konuyu Kültür ve Turizm Bakanlığı’yla görüştüklerini ve belli ölçüde destek sözü aldıklarını açıkladı.

Katılımcılardan, bu projenin Maral Köyü’nün genel yararına olmadığı, yöredeki kontrolsüz turizm faaliyetlerini yürüten malum çevrelerle ilişkili birkaç kişinin çıkarına olduğu, uzun vadede bu gibi faaliyetlerin yörede, Ayder gibi Doğu Karadeniz’in bazı yerlerinde örnekleri görülen çarpık yapılaşma, imar ve çevre kirliliğine sebep olacağı yönünde sert eleştiriler geldi. Eleştirilere katılmadığını söyleyen BAYRAM, gelen turistlerin yol konusunda şikâyetçi olduklarını, bu projeyle bazı mahallelerin yol sorununun çözüleceğini, turizm faaliyetlerinin yörenin kültürel ve ahlaki değerlerine yönelik olası olumsuzluklarına karşı duyarlı olduklarını belirtti. Katılımcılar ise turistlerin konforundan bundan kazanç sağlayan organizatörlerin sorumlu olduğunu, köy muhtarlığının böyle bir sorumluluğunun bulunmadığını, köy mahallelerinin yol sorununa ilişkin olarak bu maliyette, adı turizm olan bir projeye gerek olmadığını ifade ettiler.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi