Yolu Kapalı Macahel’de Yiyecek Sıkıntısı!

Uzun süredir Borçka yolu, köyler ve hatta mahalleler arası yolları dahi kapalı olan ve kar temizleme çalışmaları yeterli sıklıkta yapılmayan Macahel’de yiyecek sıkıntısı yaşandığı, özellikle hayvan yemlerinin tükenmek üzere olduğu ve vatandaşların endişe içinde oldukları bildiriliyor…

Konuyla ilgili olarak Evrensel Gazetesi’nden İlknur Yılmaz’ın aşağıdaki haberi yaşanları çarpıcı bir dille ortaya koyuyor:

UNESCO tarafından korunacak alanlar içerisinde tescillenmiş olan Artvin Borçka’ya bağlı Macahel’de, yollar kardan kapalı ve hayvanlar açlıktan ölüyor. Karayolları dâhil tüm kurumlara başvuran ve soruna çare arayan köylüler, başka bölgelerde yaban hayvanlarına et atılması gibi, havadan yem vb yiyecek istiyorlar. Köylüler, kısa süre sonra kendilerinin yiyeceklerinin de biteceği endişesi yaşıyorlar.

Artvin’in Borçka ilçesine bağlı olan Macahel toplam 6 köyden oluşan bir vadi.  Bölgeye karayoluyla ulaşmak hayli güç. Ulaşım, keskin virajları, dik yokuş ve inişleri, karda yağmurda kapanan geçitleriyle ünlü bir toprak yolla sağlanabiliyor.

 ‘YARDIM’ İSTEMEYE UTANIYORLAR

Bugüne dek Macahel’in köylüleri her kış sorunlar yaşıyor ve çözümü hep kendileri üretiyordu. Bu kış da zorlu geçti. Macahelliler yardım istemeye bile utanıyor. Bu yüzden köyde yaşayanlar sorularımızı yanıtlamakta zorlandı. Onları “bu sizin ayıbınız değil” diyerek ikna etmek bize düştü. 

YİYECEĞİMİZ BİTTİ DEMEYE UTANIYORLAR

Macahel bölgesinde Kayalar Köyü’nde yaşayan Nazım ÖZGÖZ, tüm köy yollarının kapandığını, birbirleriyle iletişim kuramadıklarını, komşularının ineğinin öldüğünü aktardı. Köylerinde hep yaşlıların yaşadığını belirten ÖZGÖZ, boğazı düğümlenerek, “Bizim Macahelliler size ‘bizim yiyeceğimiz bitti’ demeye utanırlar. Ama bizim evde sadece fasulye turşusu var yiyecek olarak. Eşim turşuları suya koyup yıkadı tuzunu azalttı ve yemek yaptı. Onu yiyoruz kaç gündür” dedi. Bir an önce yolların açılmasını isteyen ÖZGÖZ, “Yağ bitti. Zeytin bitti. İneğimiz sütten kesildi. Süt de içme olanağımız yok. Devletten talebimiz bir an önce yolları açsınlar en azından Camili’ye ulaşabilelim. Biz mi kendimizi ifade edemiyoruz bilemiyorum ki. Ama zor durumdayız” dedi.   

HAYVANLARIN YEMLERİ BİR ÖĞÜN AZALTILIYOR

Macahel’de Efeler Köyünde yaşayan, telefonla bağlantı kurabildiğimiz Cevdet KAHYA, bu sene kışın çok zorlu geçtiğini, kış için biriktirdikleri hayvan yemlerinin  tükenmek üzere olduğunu aktardı. “Her zaman yedirdiğimiz miktarın daha azını verebiliyoruz.” diyen KAHYA, hayvanlar için üç beş günlük, kendileri için ise 10 gün yetecek kadar yiyecekleri kaldığını söyledi. En azından Macahel’de var olan 6 köyün arasındaki yolların açılması gerektiğini belirten KAHYA, “Köylerde hayvanlar ölmeye başladı. Borçka-Camili arasındaki yol açılsın en azından. Aramızda bir dağ var ve yol açılamıyor.” dedi.   

‘GEREKİRSE HELİKOPTERLE YARDIM GÖNDERİLSİN’

Yine Efeler köyünden Erdal ALTINKAYA, “Son bir aydır birbirimizle yardımlaşarak yaşıyoruz. Artık yolu mu açarlar, helikopterle yardım mı gönderirler bilmiyorum. Biz bu köyde 3-5 kişi varız. Aylardır yolumuz kapalı. Birbirimizden yardım alarak yaşıyoruz” dedi. 

Maral Köyü muhtarı Metin BAYRAM, köylerle bağlantı kurmaya çalıştıklarını ve ne kadar hayvan yemi kaldığını sorduklarını anlattı. BAYRAM, Uğur ve Kayalar köylerinde 2 evin, Maral Köyünde 3-4 evin yemlerinin tümüyle bittiğini, imeceyle hem yiyecekleri paylaştıklarını, hem de kar yağmadığında dağdan karayemiş kesmeye çalıştıklarını söyledi. Borçka Kaymakamlığı’na ve Artvin Valiliği’ne, Karayolları Müdürlüğü’ne dilekçeler yazdıklarını söyleyen BAYRAM, “İki dozerle Borçka Macahel yolunu açmaya çalışacaklar, biz dilekçemizde helikopterle yiyecek yardımı yapılmasını istedik. Yol eğer açılamazsa acil durumda bunun yapılması lazım” dedi.

HALK OYLAMASINDA TÜRKİYE’DE KALMAYI SEÇTİLER 

Camili Köyü’nden olan, şimdi Borçka’da bulunan ve devlet yetkilileriyle yapılan görüşmelere katılan Olgun YAVUZ ise, Macahel’de bu kış ekim ayından beri kar olduğu için köydeki hayvanların ve burada kışı geçiren insanların zor durumda olduğunu belirtti.

Hayvan ölümlerinin başladığını ve bu durumdan yetkilileri haberdar ettiklerini belirten YAVUZ, “Bizlere son olarak ‘yol açmaya çalışalım’ deniliyor ve eğer kar yağmazsa bir ay içinde yolun açılabileceği söyleniyor” dedi.  Oysa orada tam bir afet durumu yaşandığını, pek çok köylünün kendi yiyeceğini hayvanlarla paylaşmaya başladığını, eğer bir hafta daha bu insanlara ulaşılamazsa yoğun hayvan ölümlerinin başlayacağını aktaran YAVUZ, “bu durum ulaşabildiğimiz köylülerin durumu. Hiç haber alamadığımız mahalleler, köyler de var. Kendi isteği ile yani halk oylaması ile oyunu Gürcistan’dan değil, Türkiye’de yaşamaktan yana kullanmış olan bu bölgenin neden cezalandırıldığını ve yeterince önemsenmediğini de anlamakta güçlük çekmekteyim” dedi. (Ankara/EVRENSEL) 

http://www.evrensel.net/news.php?id=25568


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi