Bakanlıklar Nihayet Macahel’deki Arıcılık için Devrede…

Macahel’de geleneksel olarak çok eskiye dayanan arıcılıkla ilgili olarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı önemli adımlar attı. Her iki Bakanlığın katkısıyla düzenlenen Camili Kafkas Arısı ve Bal Çalıştayı’nın yanı sıra, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Sn. Mehdi EKER, “festival” organizasyonu vesilesiyle Macahel’e gelerek önemli mesajlar verdi.  

Yöredeki arıcılığı sözde ve haksız bir biçimde sahiplenen, fenni arıcılık adı altında rant aracı haline getirerek geleneksel kara kovan arıcılığını adeta yok eden malum çevrelere karşı Macahel Gönüllüleri yıllardır, oluşturulan bu rant tekelinin ortadan kaldırılmasını savunuyorlar. Bu amaçla, Kafkas arısının bir başka gen merkezi olan Ardahan’daki gibi resmi bir merkezin oluşturulması, böylece fenni arıcılık konusundaki bilgi tekelinin de yıkılarak, halkın eğitilmesi, gelirin tabana yayılması isteniyor.

Öte yandan Bakanlıkların yöreye ilgisinden, rant çevrelerinin ve işbirlikçilerinin büyük bir rahatsızlık duydukları, hükümet karşıtı yaklaşımıyla dikkat çeken yerel bir gazete sitesindeki yayınlardan anlaşılıyor. Yap(tır)ılan yayınlarda rant çevresinin ve Macahel Halkına hakaret edenlerin faaliyetleri köpürtülerek, Bakanlıkların ilgisi sözde buna bağlanıyor.    

İlgili Sayfamız:

Faaliyetler / Araştırmalar: Arıcılık

İlgili Haberler:

ARTVİN BORÇKA CAMİLİ KÖYÜ’NDE “CAMİLİ KAFKAS ARISI VE BALI”’ ÇALIŞTAYI BAŞLADI

(Artvin Orman Bölge Müdürlüğü sitesinde yer alan haber, 16.08.2013)

Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyonu Projesi kapsamında Borçka Camili Köyü’nde düzenlenen “Camili Kafkas arısı ve balı” çalıştayı, proje koordinatörü Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker başkanlığında başladı.

Çalıştaya ayrıca ORKÖY Daire Başkanı Sırrı Köstereli, Bölge Müdürü Salih Akbaş, Bölge Müdür Yardımcısı M. Sinan Özkaya, ORKÖY Şube Müdürü Fuat Bilgin, Odun Dışı Orman Ürünleri Şube Müdürü Gökçen Hangişi, Trabzon ve Erzurum ORKÖY ve Odun Dışı Orman Ürünleri Şube Müdürleri ile bazı il müdürleri, Arı Yetiştiricileri Birliği, Kafkas Arı ve Gen Merkezi ve proje kapsamındaki köylerde arıcılıkla uğraşan yöre halkı katılıyor.

Artvin Vali Yardımcısı Mutlu Almalı yaptığı konuşmasında “Artvin’deki arıcılıkla ilgili mevcut durumun Artvin’ in kaderi olmadığı, ilim ve bilimsel çalışmalarla daha iyi duruma getirilebileceğini” ifade etti.

Genel Müdür Yardımcısı Yunus Şeker “Bu çalıştayı büyük bir ilde yıldızlı bir otelde yapmaktansa Artvin insanının fıtratına uygun Camili havzasında yapılmasından ve burada olmaktan çok mutluyum. 450 bin hektar ve 162 köyü kapsayan Çoruh nehri havzası rehabilitasyon projesi amacı, doğal kaynak olarak ifade ettiğimiz, toprağın, tarımsal alanların ve ormanların korunması ve geliştirilmesini sağlamaktır. Diğer bir amaç ise proje kapsamında havzada kalan vatandaşların geçimine katkı sağlayacak gelir getirici faaliyetlerde bulunmaktır. Bu gelir getirici faaliyet kalemlerinden biride arıcılık kalemidir. Havzada bulunan 162 köyde, hedeflenen 800 ünite arı kolonisi üretmektir. Bu kapsamda yapılan çalıştayın havzadaki yöre halkı ve tüm ülkemize hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum’’ diyerek konuşmasını tamamladı.

Bölge Müdürü Salih Akbaş ‘’Endemik türlerin yayılış gösterdiği ve arıcılığın başkenti olma yolunda büyük mesafe kat eden Camili bölgesinde, Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyonu Projesi kapsamında düzenlenmiş olan “Camili Kafkas arısı ve balı” çalıştayının Camili bölgesi için büyük öneme sahip olduğunu, bu doğrultuda Bölge Müdürlüğümüzün ORKÖY şubesi kapsamında da desteklerimizin devam edeceğini” söyledi. Çalıştaya katılan herkese teşekkür ederek çalıştayın Artvin ve ülke yararına hayırlı olmasını diledi.

Açılış konuşmalarının ardından 16-18 Ağustos tarihleri arasında üç gün sürecek olan çalıştayın ilk gününde sırasıyla; Emekli Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Muhsin Doğaroğlu’nun Arıcılıkta Başarının Yolları, Puerto Rico Üniversitesi Öğrt. Üyesi Doç. Dr. Tuğrul Giray’ın Kafkas Arısının Ekolojik Uyumunun Biyolojik Temelleri, ODTÜ Öğrt. Üyesi Doç. Dr. Meral Kence’nın Bazı Arı Patojen ve Virüslerinin Türkiye’deki Yayılımı, Ege Üni. Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Banu Yücel’in Arıcılıkta Hijyen Uygulamaları, Katkı ve Kalıntı Sorunları, ODTÜ Öğr. Üyesi Prof Dr. Aykut Kence’nın Türkiye’de Arı Genetik Çeşitliliği ve Kafkas Arısı, Namık Kemal Üni. Öğr. Üyesi Yard. Doç. Dr. Devrim Oskay’ın Bal Arısı Islahı, KTÜ Öğrt. Üyesi Prof. Dr. Sevgi Kolaylı’nın Kestane Balının Özellikleri sunularıyla tamamlanacak. İkinci gününde ise örnek bir Arılıkta uygulamalı eğitimin ardından Kafkas Arısı ve Bal Festivaline katılımla, üçüncü gününde ise gurup çalışmaları yapılarak değerlendirme ve kapanış konuşmalarının ardında çalıştay sonlandırılacaktır. (http://artvinobm.ogm.gov.tr)

GIDA, TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI MEHDİ EKER, CAMİLİ’DE “14. MACAHEL SAF KAFKAS ARI VE BAL FESTİVALİNE” KATILDI

(Artvin Valiliği sitesinde yer alan haber, 17.08.2013)

Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Artvin’e gelen Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Borçka ilçesine bağlı Camili Havzasında bulunan Düzenli köyünde  "14. Macahel Saf Kafkas Arı ve Bal Festivali"ne katıldı.

Festivalde bir konuşma yapan Bakan Eker, konuşmasına Gürcüce "hoş geldiniz" diyerek başladı.

Eker, Türkiye'nin, dünyanın en zengin biyoçeşitliliğe sahip topraklarından birinin üzerine kurulu olduğunu ifade ederek, “Dünyadaki endemik bitki türünün büyük bir kısmı Türkiye'de yer alıyor. Bizim kayıtlarımız sadece Türkiye'de 4 bin civarında endemik bitki türü olduğu yönünde. 10 milyon kilometrekareye sahip, 30'un üzerinde ülkeyi barındıran Avrupa kıtasında sadece 2 bin 400 endemik bitki türü bulunuyor. Bu rakamlarla Türkiye'nin tek başına 4 bin endemik bitki türüne sahip olmasının ne kadar büyük bir zenginlik olduğunu daha iyi ifade etmiş oluruz." diye konuştu.

Gökyüzüne komşu Artvin'in Macahel bölgesinin Türkiye'nin bitki çeşitliliğinde, zenginliğinde ayrı bir payı ve önemi olduğunu vurgulayan Eker, “Sadece Artvin'de bin 864 bitki türü var. Bitki tür çeşitliliği bakımından Türkiye'nin üçüncü önemli merkezi konumunda. Macahel'de gölgesinde oturduğumuz ağacın, seyrettiğimiz bitkilerin her biri hazine değerinde ve büyük öneme sahip. Bu önemi bilmemiz lazım. Burada iki milli park ve üç tabiat koruma alanı var.” ifadelerini kullandı.

Eker, Türkiye'nin arıcılık alanında 6.3 milyon kovanla kovan sayısı bakımından dünyanın üçüncü büyük ülkesi olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: “Türkiye, bal üretiminde de Çin'den sonra dünyanın ikinci büyük ülkesi. Bunlar önemli. Bundan daha fazla istifade etmek gerekiyor. Özellikle kırsal alanlarda kalkınmanın bunlar üzerine bina edilmesi bizim gayemiz. Buradan yola çıkarak bakanlık olarak içerisinde Artvin, Ardahan ve Kars'ın da olduğu Cumhuriyet tarihinde ilk olan bir projeyi hayata geçirdik. Bu bölgede hiçbir zaman bir kırsal kalkınma projesi uygulanmadı. Biz bakanlık olarak 26.5 milyon dolar kaynak temin ederek, Artvin'in de içinde yer aldığı kırsal kalkınma projesi başlattık. Proje kapsamında gerek eğitim çalışmaları, gerek örnek bahçe ve tesis oluşturma, gerekse ekonomik yatırımların hibe yoluyla desteklenmesi gibi konular başta olmak üzere çalışma yapıldı. Proje, vatandaşlarımızın gelirini artırarak, göç etmeyip bu cennet gibi topraklarda yaşamalarına katkı sağlamak için yapılan bir çalışmadır.”

Bakan Eker, Artvin Vali Vekili Yılmaz Kurt, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Müsteşarı Habip Soluk, Türkiye Bankalar Birliği Başkanı Hüseyin Aydın, RTÜK Başkanı Davut Dursun’un da katıldığı festivalde vatandaşlarla bir süre sohbet etti. (www.artvin.gov.tr)

CAMİLİ KAFKAS ARISI VE BALI ÇALIŞTAYI ARTVİN İLİNDE GERÇEKLEŞTİRİLDİ

(Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı sitesinde yer alan haber, 21.08.2013)

Bakanlığımız, Orman ve Su İşleri Bakanlığı ve Japonya Uluslararası İşbirliği Ajansı (JICA) ile birlikte Erzurum, Bayburt ve Artvin illerinde uygulanan Çoruh Nehri Havzası Rehabilitasyonu Projesi kapsamında 16-18 Ağustos 2013 tarihleri arasında Artvin Borçka ilçesi Camili Köyü’nde “Camili Kafkas Arısı ve Balı Çalıştayı” gerçekleştirilmiştir.

Arıcılık konusunda çok değerli çalışmalar yapmış akademisyenlerin konuşmacı olarak katıldığı Çalıştayda Arıcılıkta Başarının Yolları, Kafkas Arısının Ekolojik Uyumunun Biyolojik Temelleri, Bazı Arı Patojen ve Viruslerinin Türkiye’deki yayılımı, Arıcılıkta Hijyen Uygulamaları, Katkı ve Kalıntı sorunları, Türkiye’de Arı Genetik Çeşitliliği ve Kafkas Arısı, Bal Arısı Islahı ve Kestane Balının sağlığımızdaki yeri ve önemi konuları işlenmiştir.

Endemik türlerin yayılış gösterdiği ve arıcılığın başkenti olma yolunda büyük mesafe alan Machael-Camili bölgesinde gerçekleştirilen programa, Projenin uygulandığı Erzurum, Bayburt ve Artvin illerinden üreticiler de katılmış ve yoğun ilgi göstermişlerdir. Örnek bir arıcılık yerinde görülmüş, her yıl geleneksel olarak yapılan ve Sn. Bakanımız Mehmet Mehdi EKER’ in de açılışına katıldığı “Kafkas Arı ve Bal Festivali”ne katılım sağlanmıştır.

Çalıştayın son gününde yapılan grup çalışmalarıyla Gen Koruma, Arı Yetiştiriciliği ve Arı Islahı ve Ana Arı Yetiştiriciliği konularında karşılaşılan güçlükler ve çözüm yolları üzerine verimli tartışmaların gerçekleştirildiği değerlendirme bölümünün ardından program tamamlanmıştır. (www.tarim.gov.tr / Tarım Reformu Genel Müdürlüğü)


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi