Macahel üzerinden sağlanan fonlar Macahel için kullanılmıyor

1990’lı yılların sonlarından itibaren, resmi-özel çeşitli kuruluşlarca Macahel üzerinden milyarlarca liralık fonlar sağlanmasına rağmen, Macahel’in yıllarca devam eden sorunlarının çözümüne tek kuruş harcanmadı. Önce Tema Vakfı kendi projesiyle, daha sonra Çevre ve Orman Bakanlığı GEF-II Projesi adı altında, Macahel’i gerekçe göstererek Dünya Bankası ve Avrupa Birliği’nden önemli miktarlarda fonlar sağladı.

Bu fonlardan yörenin en başta gelen sorunlarına, örneğin yol sorununa ilişkin hiçbir harcama yapılmadığı gibi, fonların temini için gerekçe gösterilen hususlarda da gereği gibi kullanılmadı.

Son olarak yöre, önceki girişimlerde olduğu gibi halkın bilgisi olmaksızın, görüşü alınmaksızın Unesco tarafından biyosfer rezerv alanı ilan edildi. İlandan önce halkın görüşlerini önemsemeyenler, oldu-bitti tarzında gelişen ilandan sonra sözde bilgilendirme faaliyetlerine girişti.

Bu çerçevede, sahip olunan fonlarla bazı muhtarlar, Almanya’daki biyosfer rezerv alanlarını gezmeye götürüldüler. Daha önce GEF-II projesi için de düzenlenen bu tür gezilerin, yörenin çözüm bekleyen sorunları karşısında bu ilanların toplumsal tabanının olmayışı nedeniyle gereksiz fon harcamasından öte bir anlam ve etkisi bulunmuyor. Bu nedenle geziye katılmayı reddeden bazı muhtarlar ve Camili Köyler Birliği üyeleri, bu gibi fon israflarına son verilmesini, fonların başta yol sorunu ve bu kapsamda 1 km’lik tünel yapılması olmak üzere diğer sorunlara harcanmasını istiyorlar.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi