Doğum Sancısı, 5 Saatlik Sınır Ötesi Ulaşım Sancısına Dönüştü

Düzenli Köyü’nde, 22.03.2006 günü doğum sancısı tutan Gülhan Kös, beşinci çocuğunu doğurmak için 5 saatlik yolculuğun ardından Acaristan Özerk Cumhuriyeti üzerinden Türkiye’ye geçiş yaparak, Borçka Devlet Hastanesine getirildi.

Bilindiği gibi Camili (Macahel) yöresinde her yıl yaşanan çetin kış koşulları yüzünden vatandaşlar Borçka’yla yaklaşık 6 ay irtibat sağlayamıyorlar. Yolları kapalı olan yörede bulunan 6 köyün sakinleri acil durumlarda Gürcistan ile Türkiye arasında imzalanan ikili protokol çerçevesinde Acaristan Özerk Cumhuriyeti üzerinden Sarp Sınır Kapısını kullanarak Türkiye’ye giriş yapıyor.

Doğum süresi geçtiği halde yolların kapalı olması nedeni ile hastaneye getirilemeyen, ancak son günlerde yaşadığı acılı sancılara dayanamayan Düzenli Köyü sakini Gülhan Kös’ün (38) durumunu, yakınları Borçka Kaymakamlığı’na iletti. Kaymakamlık aracılığı ile bilgilendirilen Artvin Valiliği de mevcut protokol uyarınca hamile kadının Gürcistan sınırına götürülmesi için girişim başlattı. Gülhan Kös, yakınlarınca yaya olarak sınıra götürülürken, durum Türkiye’nin Batum Başkonsolosluğu’na bildirildi. Acaristan Özerk Cumhuriyeti yetkililerince sınırdan alınan Gülhan Kös, önce Batum’a, oradan da Sarp Sınır Kapısı’na götürülerek Türkiye’ye giriş yaptı. Sancılı bir şekilde, dört saati yaya olmak üzere beş saatlik sınır ötesi bir yolculuğun ardından Sarp’ta bekletilen ambulansla Borçka Devlet Hastanesine ulaştırılarak tedavi altına alındı.

Borçka Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Asiye Serra Kadıoğlu, hastanın ulaşım sıkıntısından dolayı kaynaklanan bir yorgunluğunun olduğunu, bunun dışında her şeyin kontrol altında olduğunu söyledi. Hastanın büyük bir ihtimalle bir veya iki gün içerisinde doğum yapabileceğini ifade eden Kadıoğlu, ana karnındaki bebeğin de sağlık durumunun iyi olduğunu açıkladı.

Ulaşım konusunda talihsizlik yaşayan doğum hastası Gülhan Kös de devlet yetkililerine teşekkür ederek, “Devletimizden Allah razı olsun, her türlü yardımımıza koşuyor” dedi.

Kaynak: Bedirhan Koç/Zaman, Hayati Akbaş/Hopam.Com, Hakan Aydın/DHA.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi