GEF-II/Biyosfer, Macahel’de Yol Genişletme Çalışmalarını Engelliyor

Camili (Macahel) Yöresinin en önemli sorunu olan yol sorunu ilgili olarak son birkaç yıldır TC. Karayolları Genel Müdürlüğü’nce yürütülen yol genişletme çalışmaları, GEF-II/Biyosfer yetkililerince engellenmek isteniyor.

Düzenli Köyü’ndeki eski karakoldan Camili Köyü’ne doğru devam eden çalışmalarda, müteahhit firma, GEF-II/Biyosfer yetkililerinin müdahalesiyle çalışmalarını durdurmak zorunda kaldı.

Bu duruma adeta isyan eden yöre muhtarları, yörenin herkesçe bilinen en büyük sorununun ulaşım olduğunu, yılın yarısı (6 ay) yolu kapalı olan bir yerde, söz konusu çalışmalar sonucunda genişleyecek olan ve böylece birkaç ay daha açık tutulabilecek yol sayesinde insanların ilçeden erzaklarını temin edebileceğini, GEF-II/Biyosfer yetkililerinin bir anlamda bunu engellediğini belirtiyorlar.

Maral Köyü Muhtarı Hasan Şimşek, “Bu engellemeyi yapanlar, orman tahribinden bahsediyorlar. Macahel’de birçok yerde yol yapılmasına rağmen, orman rahatlıkla kendini, fazlasıyla yenilediğinden herhangi bir tahrip görüntüsü bulunmamaktadır. Macahel’de bir ağaç kesersiniz, yerine on tane yeni fidan çıkar. Yol sorunu yörenin en önemli ve insani sorunudur. Acaba yöre insanlarına bu hizmetin ulaşması, aslı olmayan gerekçelerle engellenerek, yöre kime saklanmaktadır? Yöre insanı, topraklarından uzaklaştırılmak veya burada gayri insani koşullarda yaşamaya mahkûm edilmek mi isteniyor? Ya da kimlere saklanıyorsa onlara bir hizmetçi mi olması mı isteniyor? Yöre halkının, GEF-II/Biyosfer ve Tema gibi kuruluşlara karşı durmasının ne kadar haklı olduğu şimdilerde herkesçe anlaşılıyor. Devletin bu engellemeye bir an önce müdahale etmesini bekliyoruz” dedi. 

Yol yapımının bireysel olmamasına, resmi bir kurum olan TC. Karayolları Genel Müdürlüğünce yürütülmesine karşın, GEF-II/Biyosfer yetkililerinin engelleme çabalarının çelişkili ve keyfi bir nitelik arz ettiği belirtiliyor.

Öte yandan, genel olarak Artvin’e ve bu bağlamda Macahel’e, yurt dışından, özellikle belirli bir ülke turistlerinin ilgi göstermesi dikkat çekiyor. Perde arkasında, tüm bu yöre dışı girişimlerin bununla bir bağlantısının olup olmadığı yönünde de şüpheler oluşuyor. 


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi