Çevre ve Orman Bakanı, Artvin'de HES'leri Değerlendirdi

Artvin'i ziyaret eden Çevre ve Orman Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, hidroelektrik enerjisinin Türkiye için en temiz, en uygun, en ucuz enerji kaynağı olduğunu söyledi.

Bakan Veysel Eroğlu, DSİ Bölge Müdürlüğünde Artvin Valisi Cengiz Aydoğdu ve diğer yetkililerin katılımıyla basına kapalı olarak düzenlenen İl Koordinasyon Toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bakan Eroğlu, bir gazetecinin, Karadeniz'de yapılması planlanan ve yapılmakta olan hidroelektrik santrallerine (HES) yönelik tepkilerle ilgili sorusu üzerine, suyun gücünden istifade edilmesi gerektiğini belirtti.

Hidroelektrik enerjisinin Türkiye için en temiz, en uygun, en ucuz enerji kaynağı olduğunu ifade eden Bakan Eroğlu, ''Şu an hidroelektrik kaynağından üretilen 1 kilovatsaat enerji başına yaklaşık 5 cent doğalgaz parası ödememiş oluyoruz. Türkiye'de 130 milyar kilovatsaat enerji üretildiğini düşünün, 7 milyar dolarlık bir para dışarıya gitmemiş olacak. Dolayısıyla bu Türkiye'deki enerji ihtiyacımızın eksikliğinin de karşılanmasında önemli bir adım. Dolayısıyla HES'lerin yapılmasında, boşa akan suların değerlendirilmesini istiyoruz'' dedi.

Bazı özel sektörün maalesef usulüne uygun çalışmadığını tespit ettiklerini kaydeden Bakan Veysel Eroğlu, ''Tabii bu, vatandaşlarda birtakım tepkiye sebep oldu. Biz bu maksatla şu anda buraları kontrol edecek bir yönetmelik hazırlıyoruz. DSİ tarafından kontrol edilsin, bütün su yapılarının emniyeti ve de çevre açısından öyle bir yönetmelik hazırlıyoruz. Son şeklini verdik. İnşallah önümüzdeki haftalarda Başbakanlığa göndererek yönetmeliğin yayınlanmasını talep edeceğiz'' diye konuştu.

HES'lerin kontrolü konusunda DSİ Genel Müdürlüğü ve bölge müdürlüklerine talimat verdiklerini dile getiren Çevre ve Orman Bakanı Eroğlu, şunları söyledi:

''Ayrıca, Çevre Planlama Genel Müdürlüğümüz de bunların gerçekten ÇED'e uygun olup olmadıkları konusunda ciddi şekilde kontrollere başlıyor. Artık bundan böyle isteyen istediği şekilde çevreyi tahrip edemeyecek, çevreyle uyumlu çalışacak. Vatandaşlarımızın en büyük endişesi şu: Sanki burada bir hidroelektrik santrali yapılınca suların tamamen yok olacağı şeklinde kanaat var. Bu da yanlıştır. Su yok olmuyor. Kati suretle hidroelektrik santraller su yutmuyor. Sadece suyun düşümünden faydalanarak enerji üretiyor. Su tribünü çeviriyor, ondan dolayı elektrik üretiyoruz. Yani suyun gücünden istifade edilerek üretilen enerjidir hidroelektrik enerji. Herhangi bir şekilde suyun yutulması söz konusu değil.''

Bakan Eroğlu, bazı yerlerde suyu tünel yaparak başka yerlere göndermenin mümkün olduğunu belirterek, ''Ancak bu durumda mevcut dere yatağında, doğal hayatın devamı açısından bırakılması gereken, 'can suyu' diye tabir edilen su mutlaka bırakılacak. Bununla ilgili biz su kullanımı hakkı yönetmeliği anlaşmasını imzalarken, aynı zamanda ÇED raporu alırken bunu bir şart olarak koyuyoruz. Suyun zaten kaybolması söz konusu değil. Mutlaka derede doğal hayatın devamı açısından bir miktar su akacaktır. Vatandaşlarımızın böyle bir endişeye kapılmalarına gerek yoktur'' dedi.

Veysel Eroğlu, artan enerji yatırımlarının enerjide tüketici fiyatlarını etkileyip etkilemeyeceği yönündeki başka bir soruyu ise şöyle yanıtladı:

''Mutlaka her hidroelektrik santral devreye girince enerji fiyatlarında bir dengeleme, en azından enerji güvenliği ve enerji fiyatlarında bir dengelemeye sebep oluyor. Çünkü en ucuz elektrik barajlardan elde ediliyor. Ayrıca barajların şöyle bir faydası var. Enerjinin fazla tüketildiği saatlerde bu santraller anında devreye girerek ihtiyaç olan elektrik enerjisini karşılayacak durumdalar. Çok kolaylıkla sağlıyorlar, halbuki diğer santrallerde bu pek mümkün değil. O bakımdan hidroelektrik santraller önemli. Maliyet, arz güvenliği, yerli kaynak olması, çevre uygunluğu olması gibi pek çok avantajları var.''

Kaynak: www.artvin.gov.tr


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi