Orman Müdürlüğü, Camili’de Dünya Biyolojik Çeşitlilik Gününü Kutladı (Yorumlu)

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü, Camili’de bir toplantı düzenleyerek “Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü”nü kutladı.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğü’nce konuya ilişkin olarak yapılan açıklama şöyle;

1992 yılında ‘Rio Konferansı’nda imzalanan Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesinden sonra her yıl dünyada 22 Mayıs günü  ‘Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü’ olarak kutlanmaktadır.

Camili Havzası ulusal ve uluslar arası ölçekte bir öneme sahiptir; Önemli Bitki Alanı (ÖBA), Önemli Kuş Alanı (ÖKA), biyolojik açıdan zengin ve tehdit altında olan dünyadaki 25 karasal ekolojik bölge içinde yer alır. Bu günün anlamını vurgulamak amacıyla Artvin Orman Bölge Müdürlüğü Borçka Orman İşletme Müdürlüğü Camili Orman İşletme Şefliği’ne bağlı Camili Havzası’nda bir toplantı düzenledi.

Camili Havzasında yapılan toplantıya Artvin Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal COŞKUN, İl Çevre ve Orman Müdürü Etem BOZ, Borçka Orman İşletme Müdürü, Kadastro Şube Müdürü, Artvin Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü, Camili Orman İşletme Şefi, Camili Havzası Köy Muhtarları ve vatandaşlar katıldı.

Toplantı Artvin Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal ÇOŞKUN’un yaptığı açılış konuşmasıyla başladı. Artvin Orman Bölge Müdürü Ahmet Köksal COŞKUN konuşmasında ‘22 Mayıs Biyolojik Çeşitlilik günü olarak kutlanmaktadır. Artvin ilimizde Biyolojik Çeşitliliğin en fazla olduğu yer Camili Bölgesidir. Ayrıca Türkiye’nin de tek biyosfer alanı Camili Bölgesidir. Dolayısıyla biz bu günü Camili’de kutlamayı günün anlamına uygun olacağını düşündük. Ayrıca bu vesile ile Camili Şefliğine yeni atanan işletme şefi Ferruh Fatih ALBAYRAK’ın da bu anlamlı günde Camili’de göreve başlatıyoruz. Bu günün anlamına uygun olarak görev yapmasını istiyoruz. Sizleri şefimize şefimizi de sizlere emanet ediyoruz. Yeni görevinde başarılar diliyorum. Ayrıca bu vesile ile sizlerin de dertlerini paylaşmak istedik’ dedi. Konuşmanın ardından Camili Orman İşletme Şefi ‘Türkiye ve Camili Havzası Biyolojik Çeşitliliği’ üzerine, Kadastro Şube Müdürü Hidroelektrik Santrallerinin (HES) Yasal Çerçevesi üzerine birer sunum gerçekleştirdiler. Daha sonra köylülerin sorunlarının tartışıldığı toplantının ardından program tamamlandı.”  (01.06.2009).

Kaynaklar: ogm.gov.tr, hopam.com, 7martgazete.com

YORUMUMUZ: Genel olarak yöremizin biyolojik çeşitlilik açısından önemli bir zenginliğe sahip olması bağlamında, yörenin “Dünya Biyolojik Çeşitlilik Günü” ile ilişkilendirilmesi anlamlı olabilir. Keza yerel yöneticilerin katılımının olmadan ilan edilen ve bu sebeple ilanı meşru bir temele dayanmayan biyosfer statüsüyle kurulan bağlantı da aynı şekilde değerlendirilebilir. Ancak tüm bunların, yöre halkının yaşamsal öneme sahip sorunları ve bunların çözümüne katkısı açısından hiçbir öneminin ve anlamının bulunmadığı, aksine sözde koruma alanları ve yönetim planlarıyla getirilmek istenen yasaklama ve sınırlamalar nedeniyle olumsuz bir nitelik taşıdığı, bu vesileyle tekrar vurgulanmalıdır.   

Yörede biyolojik çeşitlilik ile insan yaşamı arasında, geleneksel yaşam kurallarına dayanan ve asırlardır devam eden dengenin, son yıllarda sözde biyolojik çeşitliliği koruma sloganıyla öngörülen statülerle her açıdan bozulmak istendiği gerçeği artık görülmelidir. Bu tür yapay ve zararlı girişimlere başta Orman Bölge Müdürlüğü olmak üzere, kamu yararını esas almakla yükümlü tüm yetkililerin fırsat vermemesi, yanlışlardan bir an önce dönülmesi beklenmektedir.      

Ayrıca haberde ifade edildiği üzere, Kadastro Şube Müdürlüğü’nün, HES’lerle ilgili değil, yörenin her geçen gün aciliyet kesp eden kadastro sorunuyla ilgili çalışmalar yapması umulmaktadır.  


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi