İlçe Tarım Müdürlüğü’nden Macahel’deki 32 Arıcıya Destek (Yorumlu)

Borçka İlçe Tarım Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, 14/04/2009 tarih ve 2000/14850 sayılı Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı gereğince Macahel’deki 32 Kafkas arı üreticisi, “gen kaynaklarının korunması” desteklemesinden yararlanacak.

Alınan karar uyarınca, Kafkas Arı Irkında en az 20 ve üzeri koloniye sahip ve Arıcılık Kayıt Sistemine kayıtlı yetiştiriciler desteklenecek. Bu bağlamda yapılan çalışmalar sonucunda Macahel’de bulunan 20 kovan ve üzeri 49 üreticiden 32 üretici, genetik kaynakların korunması kapsamına alınarak, yaklaşık 2000 koloni desteklemeden yararlandırılacak.

Desteklemenin, Kafkas arı ırkını korumayı, geliştirmeyi ve soyunu devam ettirmeyi amaçladığı, Macahel’in, tam izole bölge olması nedeniyle yörede sabit arıcılık imkânının bulunduğu ve genetik kaynakların yerinde korunması ve desteklenmesinin üreticiler açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor.

Açıklamada ayrıca Macahel’de Abaza keçisinin korunması ve geliştirilmesi ile ilgili çalışmaların Araştırma Enstitüsü ile birlikte yürütüldüğü ifade edildi.

Kaynak: 7martgazete.com / Hayvancılığın Desteklenmesi Hakkında Bakanlar Kurulu Kararı (tıklayın)

Yorumumuz: Tarım Bakanlığı’nın bu ve benzeri destekleri, Macahel’in zenginliklerinin Macahel Halkınca eşit bir biçimde değerlendirilmesi ve ülke ekonomisine kazandırılması, birtakım rant çevrelerine fırsat verilmemesi bakımından son derece önemlidir.

Arıcılık bakımından, yörede Bakanlığa bağlı bir arı üretim istasyonunun kurulması, hem saf Kafkas arı ırkının korunması ve geliştirilmesi hem de yörede eğitim ve istihdam ortamının oluşturulması için şarttır.

Bundan başka son yıllarda oldukça gerilemiş olan küçük ve büyükbaş hayvancılığın da benzer şekilde desteklenmesi gerekmektedir.      


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi