Tema’nın Sözde Macahel Bal Festivali’nde Vali Yemlihalıoğlu HES’leri Savundu

Başlangıcından itibaren Tema tarafından finanse ve organize edilen, dolayısıyla gerçekte Macahel’e ait olmayan sözde Macahel Arı ve Bal Festivali’nin 11.si, 8 Ağustos’ta Camili Köyü’nde gerçekleştirildi. Sözde festivalde konuşma yapan Artvin Valisi Mustafa Yemlihalıoğlu, HES’lere yönelik Tema’nın desteğinde yürütülen maksatlı muhalefetin bilgi kirliliği de içeren iddialarına karşı şunları söyledi:

“Zaruri olan bazı şeyler var. HES’leri eleştirebilirsiniz saygım sonsuz. Ancak, yaşam için yol ne kadar gerekliyse enerji de o kadar gereklidir

Almanya değil bir tek, İtalya, Portekiz, Japonya gibi ülkeler ellerinde bulunan hidroelektrik imkanlarının yüzde 90’ını kullandı. Amerika bugün yüzde 80’lerde. Üzülerek ifade ediyorum Türkiye yüzde 36’da. Burada Deriner Barajı yapılıyor. Devlet eliyle yaptığımız bir baraj. Planlanan süreden iki üç kez uzuyor. Şu an bitmediğinden dolayı orada zararımız yıllık 400 milyon dolar, güne vurduğumuz da ise her gün 2 milyon Lira devletimiz zarar ediyor.

Enerji, sırf çevre açısından olmasın demek yanlış. Ben vali olarak doğa bozulmadan yapılsın istiyorum. HES’lerde kullandığımız rakamlar yüzde 36’ların üstüne çıksın. Bilgisayar Mühendisi pırıl pırıl bir genç bana bir cümle söyledi, ‘Sayın Valimiz derelerimiz satılmasın’ dedi. Ben de sordum, kime satıyoruz diye, o da İsrail’e dedi. Nasıl diye sorduğumda yerin altından borular döşenerek gönderilecekmiş. Bursa’da böyle konuşuluyormuş. Genç arkadaşımızla konuştuk anlattık.

Ben yanlış bilgilendirmeye karşıyım. HES’lerle sular satılıyor. Yok böyle bir şey. Mevzuatımızı, prosedürümüzü anlatmak istiyorum. Beni dinlemek istemiyorlar. Trabzon’daki AVM’ye de İstanbul’daki İş Bankası binasına da elektrik lazım. Gelişme yolunda adım atıyorsak, bir elektriğimiz varsa üçe çıkarmak lazım. Muhakkak bir iş yapıyorsak doğa tahrip olur. Ancak orantılı bir şekilde. Bu ölçünün dışına çıkana cezai işlem uygulanır. Yürütmeyi durdurma da verilir.

Bugün için Artvin’de işsizlik oranı yüzde 5,6. Deriner Barajımızda çalışan kişi 1200. Ailesiyle birlikte 4 veya 5 bin. Burada hemen Artvin’in girişinde yapılan Erenler HES var. Çok şikâyet konusu oldu. Ama inanın ki bunlardan biri çevremiz tahrip oldu diye değil. Biz ayrıca doğal yaşamı korumak için doğal geçiş alanları da yaptırıyoruz.

Eleştiren insanlara sordum. Artvin’in ne kadar elektrik tükettiğini biliyor musunuz diye. Bilmiyorlar. Umurumuzda değil, bilmiyoruz ama İstanbul’da ki AVM’nin elektrik ihtiyacının buradan karşılanmasını istemiyoruz dediler.

Deriner barajını yaparken birçok köyü kaldırdık. İnsanlar o topraklardan koptu. Ama bazen olmazsa olmazlar var. O enerji bize lazım. Çoruh’un üst kodu ile alt kodu arasında 1450 metre fark var. Bir barajın arkasında bir baraj daha var. Bunu da eleştiriyorlar. Bu planlama 1960’larda yapılmış. Devlet olarak yeterince kaynak olmadığı için özel sektöre lisans verilmiş. Hatta devlet 1 Milyar liranın üzerinde pay aldı bu projelerden. Termik santral kurulsa çevre kirliliği oluşturuyor. Doğalgaz var ancak çok pahalı bir enerji. Bizim enerji girdimiz çok fazla o yüzden ihtiyacımız var. Küresel ısınmadan dolayı devlet olarak gölet yapılacak. Biz devlet olarak bunları yapıyoruz. HES’ler kimsenin kendi mülkü değil. Kamulaştırılan yerler devlet için kamulaştırılıyor.

…Son olarak orantılı bir tahribatla HES’lere ben varım. Ama orantılı tahribatla varım….”

Vali Yemlihalıoğlu, Macahel’in yol sorunuyla ilgili olarak ise; “Herkes eleştirebilir doğru ancak, elime gelen kaynak belli. Devletin imkânı belli. Şu an Sayın Başbakan zorladı. 14.6 Milyon Lira daha kaynak aldık. Deriner’den dolayı 22 kilometre yolu ihale ettik. Bu yol Anadolu da olsa 10-15 milyon liraya yapılır. Burada 250 milyon lira. Yerelde tekrar önceliğimiz neresiyle toplanıp karar vereceğiz. Çalışmalarımızı yapacağız.

Geçenlerde bir muhtarımızın evine gittim. Her yeri Türk bayrağı ile donatmış. Hemen arka tarafı Gürcistan. Devlet olarak biz sizden son derece saygı görüyoruz. Ülkemizin bir başka yerinde olsa, burada yaşayan insanlar isyan edebilir. Buranın farklı bir havası var. Ben ilin valisi olarak net bir şey söylüyorum. Buradakilere ne kadar hizmet etsek azdır.

Buralarda Doğa Turizmi gelişsin ancak, bu insanımız burada yaşıyor. Bu insanımızın ekmek parasını ne kadar zor şartlarda temin ettiğini ben biliyorum. Bu yol yapılıyor ancak 4-5 ay yine kapalı olacak. Burada çığ haritaları çıkarıp çığ duvarları da yapacağız. Bu insanlar buna layık. Geçen hafta inceledik. Bu bölgeden alıp Muratlı yolu veya Hopa ile Borçka’ya indirmek için yol var. Gürcistan merkezi hükümetinin onayladığı takdirde bu yol yapılacak. Muratlı kapımızın da açılması ile ilgili görüşmelerimiz oldu. İnşallah en kısa sürede bunu yapacağız. Camili bölgesinde yaşayan insanlar için ne yaparsak az dedi.

Kaynak: www.artvin.gov.tr


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi