Yazan : Maralli


Camili Köyü - Tema Karışık Yorumlar

  • (Camili) macahelin en buyuk koyunun de adidir. koye adini veren cami çivi kullanilmadan tamamen ahsap geçme teknigiyle yapilmistir. sinir çizildiginde gurcistanda kaldigi anlasilinca hayvanlarla çekilerek sinirin bu yanina tasinmistir.

    (brownie, 21.04.2005 15:14) <SCRIPT type=text/javascript>e(256,7351091,'brownie');

  • (Camili) dag koyu sifatini yeniden tanimlamayi gerektirecek olcude siradisi dag koyu, turkiye'nin en ucundaki bir vaha bir paralel evren. artvin'in borçka ilcesinin kuzeydogusunda gürcistan siniri uzerinde bulunur. diger macahel koyleri gibi halki gurcu asilli olup 1921 yilinda türkiye'ye katilmistir. macahel vadisini kendisini cepecevre sarmalayan daglardan medeniyete ulastiran gecit yolunun uzerinden gecmesi yuzunden yüzyillardir vadinin ana köyü sayilir - halbuki vadinin ne en buyuk ne de en kalabalik köyüdür.

    kisin 100 kisinin altinda olan yazin ise ancak 150 kisiye cikan koy nufusunun hemen hemen hepsi okur yazardir, yaylada inek otlatan koylu kizinin meslek lisesine devam ettigini, koy bakkali onunde oturan minibus soforunun lise mezunu oldugunu ogrendiginizde akliniz karismaya baslar.

    sonra köy kahvesine girersiniz, biyikli ve kasketli bir amca yerine yemenisiyle sirin mi sirin tatli mi tatli bir genc kiz karsilar sizi - kahveyi o isletmektedir ! duvarlarda fenerbahçe posteri yerine turkiye fiziki haritasi ve atlas dergisi'nin kus posterleri asilidir, raflarda ise meydan larousse ve ana brittanica ciltleri dizilmistir. arka fonda kimi zaman grup kizilirmak kimi zaman klasik muzik calmakta, gencler masalarda çaylarini icip satranc oynamaktadir. 30-40 ogrencilik yatili ilkogretim okulundan baska egitim kurumu bulunmayan bir koyde bulunan universite cafesi gibidir. iyice sersemletir adami.

    tema'nin dünya bankasi destekli kirsal kalkinma projesi bunyesinde saf kafkas ana ari uretimi temel olarak bu koyde yapilmaktadir. bu proje bunyesinde yapilan cok amacli konukevini gorursunuz hayranlikla. daglarin gecit vermez cografyasinin gadrinden bir kamyon kumun bile saatler suren bir yolculuktan sonra ancak 150 liraya borçka'dan getirtilebildigi ortamda uc katli 49 yatak kapasiteli konukevi yapmanin zorluklarini dusunursunuz : iddialara gore toplam insaat masraflari 2 milyon lira civarinda olmustur. icinde bulunan gosteri salonlari, aricilik egitim merkezleri, seminer salonlari ve suni tohumlama laboratuvariyla bu konukevi aslinda bir arastirma merkezi gorevini de gormektedir. yuzyillardir ac kalmadan kisi gecirebilmek icin gece gunduz calisan insanlarin kaderinin degistigini gorursunuz kendi gozlerinizle.

    (leave, 17.07.2005 23:23 ~ 23:28)

  • macahel geçidinin 1985 senesinde kapanması ve uzun süre açılmamasından dolayı bölge halkının yardımına askeri helikopterler ile yetişilmesi üzerine macahel geçidinin kapanması durumunda özel bir protokol ile gürcistan'ın batum şehri üzerinden hopa'ya ulaşabilen insanların yaşadıkları köy.

    tema'nın arıcılık projesi fiyasko ile sonuçlanmış durumda olup köyün etrafındaki akarsular üzerinde çeşitli hidroelektrik santral projeleri bulunmaktadır.

    gürcistan sınırına olan mesafesi bir kaç yüz metreden ibarettir ve köyün diğer çıkışı jandarma karakolu yoludur.

    (2 carpi 2, 18.06.2007 09:42 ~ 09:43)

  • http://sozluk.sourtimes.org/show.asp?t=camili



  • MacahelBizimdir : 21.07.2007 10:27:52 Tarihinde bu mesajı düzenledi..

    Yazının Kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org/Forum.asp?forum=oku&msgid=36
    Macahel Bizimdir İnisiyatifi