Macahel Vakfını Eleştirmek

Yazan : Mereta


Site ziyaretçilerinden biri (muhtemelen Macahel Vakfıyla bağlantılı bir arkadaş) vakıfla ilgili eleştirel yazıları (benim yazım dahil) kastederek, vakfı eleştirerek kaç para kazandığımızı, siteden ne kadar gelir elde edildiğini, neden böyle bir işe kalkışıldığını ve sitede reklam ücretinin ne kadar olduğunu soruyor.

Sitenin gelir elde etme amacının olmadığı, gelir elde etme şöyle dursun, aksine giderinin olduğu ve bunun da kişisel katkılarla karşılandığı, yerel reklamların da ücretsiz yayınlandığı, site adına yapılan duyuruda açıklanmıştı.

Ancak kişisel olarak ilave bazı açıklamalar yapmak, kamuoyuna açık sorular sormak istiyorum. Acaba arkadaşımız hangi psikolojiyle bir eleştiri yazısının ardında maddi menfaat aramaktadır? Yoksa kendileri, muhtemelen vakıfla bağlantılı olduğu için, vakıf faaliyetlerinde böyle bir menfaat duygusu mu taşıyor da herkesi kendileri gibi sanıyor? Arkadaşımız başka hiçbir maddi menfaat kaynağı bulamadığından olsa gerek, en son sitenin "reklam verin" tabelasına dayanarak, olsa olsa reklam geliri elde ediliyordur kanısına varmış. Ancak bunda da yanıldığı ortada.

Bu arkadaşımız, haklı eleştirileri dikkate alıp, sebeplerini düşünmek yerine niçin eleştiriliyor, ne menfaati var diye basite kaçıyor. Yine de bu arkadaşımızın merakını gidermek için kendi adıma söylemem gerekirse, temel amaç doğup büyüdüğümüz, halen doğrudan bağlarımızın olduğu Macahel'e ve insanına (ki birçoğu akrabamız, eşimiz, dostumuz oluyor) duyduğumuz sevgidir, verdiğimiz değerdir. Buna karşılık Macahel Vakfının tüm bunlara karşı, aksine tutumu bizleri derinden yaralıyor ve yine Vakfın iyi olması, özüne dönmesi için bu eleştirileri yapıyoruz.

Bu arkadaşımıza ve onun şahsında benzer düşüncelere sahip olanlara o zaman şunu soruyoruz; Macahel Vakfı, hangi amaçlarla başka bir ülkenin bölücü emellerine alet oluyor? Hangi sebeple, yöredeki tepkiye rağmen, adeta o insanları hiçe sayarak, onları ezerek; yöredeki birçok yasaklamaların, sınırlamaların kaynağı olan kişi ve kurumlara teşekkür edebiliyor?

Şimdi Vakıf Yönetim Kurulu olarak söylenen şu ifadelere bir bakalım: "Macahel’i, saf Kafka arısı, endemik bitki örtüsü, yaban hayatı ve kültürel  özelliklerini  işleyerek ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını yapan TEMA VAKFI Başkanı sayın A.Nihat GÖKYİĞİT’e gönülden teşekkür borcumuzun olduğuna inanıyor, minnet ve şükran duygularımızı tekrar tekrar ifade ediyoruz.." Macahel'deki onca tepkiye rağmen bu ifadeleri kullanabilmek, bunu bir dergide, vakıf adına söyleyebilmek en hafif tabiriyle ayıptır, günahtır! Yaptıklarıyla ve hakaret içeren sözleriyle Macahel Halkının tepkisini ve hatta yer yer nefretini çeken kişi ve kurumlara teşekkür (hem de gönülden!) etmek, bunun için minnet ve şükran duymak ne demektir? Hangi akla ve mantığa hizmettir? Evet, belki bireysel olarak Macahel Halkının tepkisini onaylamıyor olabilirsiniz, ama peki bunu bu şekilde mi göstermek durumundasınız? Madem bunlara, bilmediğimiz başka nedenlerle bir teşekkür borcunuz varsa, o zaman yönettiğiniz vakfa (ve dergide yayınlandığına göre, muhtemelen derginin çıkarılmasına) katkılarından ötürü teşekkür edebilirsiniz. Ancak bunca gerçeklere rağmen Macahel adına bu şekilde konuşamazsınız! Ayrıca teşekkür gerekçesi olarak gösterilen "ulusal ve uluslararası alanda tanıtımını yapma"dan kimin kazancı olmuştur? Yine bu kişi ve kurumların mı yoksa Macahel'in mi? Bu tanıtım sayesinde Macahel'in hangi sorunu çözülmüştür, mesela en önemli sorunu olan yol probleminde ne gibi bir ilerleme olmuştur? Aksine bunlarla bağlantılı olarak gelen GEF, Biyosfer vs. ile yol konusundaki çalışmalar engellenmektedir. Yöre halkının çeşitli ekonomik girişimlerine koruma vs. safsatalarıyla dur denilmektedir. Evi, barkı için veya kışlık ısınma için zorunlu  ağaç kesimleri (geleneksel kullanım yöntemleri ve yörenin iklim ve tabiat koşulları gereği doğaya hiçbir yükü olmayan kesimler) en sert biçimde, haksız olarak cezalandırılmaktadır. vs. vs. 

Evet sayın eleştiriye karşı çıkan arkadaşım... Siz sade bir eleştiri yazısında bile menfaat arıyorsunuz. Peki vakfın bu ifadeleri ve eylemlerinde niye birşey aramıyorsunuz?


Yazının Kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org/Forum.asp?forum=oku&msgid=39
Macahel Bizimdir İnisiyatifi