Camili Köyler Birliği HES Yapmalıdır

Yazan : Mereta


HES Projelerine ilişkin makul tartışmalar bir yana bırakılacak olursa, amacı belli olmayan belirli bir merkezin, Doğu Karadeniz’de yerel halkın birtakım hassasiyetlerini kullanarak organize ettiği suni muhalefeti de ibretle izliyoruz. Tüm dünyada kabul edildiği üzere enerji üretim sistemleri içerisinde çevreye en az zararlı olan HES’lerle ilgili, Macahel özelindeki tek makul eleştiri, proje sayısının fazlalığıdır.      

Sözde çevreci geçinen merkezlerce yürütülen muhalefete baktığımızda, HES’ler adeta yasa dışı, çevre düşmanı gösterilmeye çalışılıyor. Oysa bu projeler, ulusal ve hatta uluslararası enerji politikaları kapsamında, 2005 yılında çıkarılan 5346 sayılı Kanunla teşvik ediliyor. Daha da ilginci, bu çevrelerin biyosfer rezervi bağlamında öne çıkardıkları UNESCO da çevre dostu olması sebebiyle hidroelektrik enerji üretimini destekliyor! O halde burada bir çelişki var ve yürütülen suni muhalefetin amaçlarını sorgulamak gerekiyor. Amacı belli olmayan merkez derken kastettiğimiz budur. Çok daha ilginç ve çelişkili husus ise, bu muhalefetin öncülüğünü yapan merkezler, öte yandan çevreye en zararlı olabilecek enerji üretim metodu olan nükleer enerji santrali (buna da NES diyelim!) ihalelerinin peşinde koşuyorlar… Sözde çevreci derken de bunu anlatmaya çalışıyoruz.  

Dolayısıyla sorgusuz-sualsiz bu muhalefetin peşinden giden Macahelli kişi ve kurumların neye hizmet ettiklerini bir daha düşünmeleri ve derhal bundan vazgeçmeleri gerekir. Burada yapılması gereken, bu durumu Macahel’in lehine çevirmenin yollarını aramaktır. 5346 sayılı Kanun’un getirdiği alım garantisi bağlamında, Camili Köyler Birliği adına hazırlanacak bir HES projesi ile tarihi bir gelir fırsatı ve buna bağlı olarak önemli bir istihdam imkânı elde edilebilir. Hem böylece proje sayısının fazlalığı konusunda yetkili merciler nezdinde önemli bir dayanak noktası ortaya çıkar. Buradan sağlanacak gelirle, yörede bir arıcılık üretim istasyonu, küçük bir fındık işleme tesisi kurulması, yol tamiratları ve sair temel ihtiyaçlar giderilebileceği gibi, gerçek anlamda bize ait festivallerin düzenlenmesi de mümkün olabilecektir.

Bu öneri aslında, sözde Macahel çıkarına HES’lere muhalefeti örgütleyenlere karşı da bir samimiyet testidir. Eğer Macahel’in menfaatlerini düşünme konusunda samimi iseler, Camili Köyler Birliği adına, herkesi kapsayabilecek bir gelir imkânının oluşturulmasına destek olurlar ve bu çerçevede, diğer projelere muhalefet ederler. Aksi takdirde bu şekildeki temelsiz toptancı karşı çıkış, birilerinin yörede tek sermaye gücü olarak kalmasına, rantsal kazançlarının sürmesine hizmet etmekten başka bir işe yaramayacaktır. Hatta bu tavır, nihayetinde haklı olarak, Macahel’in insansızlaştırılması şeklinde de yorumlanabilecektir.    


Yazının Kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org/Forum.asp?forum=oku&msgid=86
Macahel Bizimdir İnisiyatifi