Tema’nın Macahel’deki Ekoturizm Aldatmacası

Yazan : Mereta


Tema ve benzeri sözde çevreci kuruluşların, çevrecilik konusunda samimi olmadıklarına dair onlarca örnek gösterilebilir. Bu konuda Tema’nın (kendisinin ve kendisiyle bağlantılı diğer faaliyetlerin başlamasına kadar hiçbir koruma sorunu olmayan) Macahel’de faaliyet göstermesi bile tek başına yeterli bir örnektir.

Tema’nın Macahel’in doğası ve yerel kültürüne yönelik oluşturduğu en büyük tehdit, turizm faaliyetleridir. Her ne kadar “eko turizm”, “çevreye duyarlı turizm” yapıldığı iddia edilse de bunun bir aldatmaca olduğu sitenin “Macahelde Turizm” sayfasındaki kirlilik fotoğrafları ile sabittir. Tema turizminin çevresel tehditlerinden başka yerel kültürün yozlaşmasındaki etkileri de taraflı-tarafsız herkesçe ifade edilmektedir.

Aşağıdaki yazıda eko-turizmin gerçek anlamı ve Tema’nın Macahel’deki ekolojik olmayan turizm faaliyetleri, bir uzman gözüyle anlatılmaktadır.  

“(…) Ama ekoturizm yapmak da herkesin harcı değil. Tema Vakfı’nı hepiniz bilirsiniz. Son yıllarda Maçahel bölgesini projeleri için hedef bölge seçtiler. Bölgeye çok iyi niyetlerle girdiler. Ev pansiyonculuğu dediler, arıcılık dediler, ekoturizm dediler. Ama planlar birden değişti. Tema Vakfı bir seyahat acentesi kurdu, peşine Maçahel’de yaklaşık 2 trilyona mal olan bir tesis inşa etti.

Şu anda Tema’nın bilgisi olmadan bu ev pansiyonlarında konaklayamıyorsunuz. Önce kendi tesisini dolduruyor, yer kalmazsa evlere dağıtıyor. Tema Vakfı’nın neden turizm yaptığını anlamıyorum. 2 trilyonu neden betonarme bir binaya harcadıklarını anlamıyorum, Maçahel’in onca eksiği, yapılması gereken onca proje varken neden hep bana dedi anlamıyorum.

Ve en acısı şu; ben Maçahel’e gittiğimde bizi bazen evlerinde ağırlıyorlar. Ve bize imkânları doğrultusunda ikramlarda bulunuyorlar. Turistler Karadeniz insanı ne kadar misafirperver diye düşünüyor, oysa ben o ikramlar için ödeme yapıyorum. Ben ise Tema Vakfı’nın bu insanlara ne yaptığını düşünüyorum. 3-4 yıl içinde insanlar rant peşinde koşar oldu. İkramın bile bir bedeli var artık. Hayatımda ilk kez Karadeniz’de çocukların aracımıza “para, para” diye saldırdığına şahit oldum. Hatırlarsak ekoturizmin ilkelerinden biri kültüre müdahale etmemekti. Yazık.

Oysa Hemşin bölgesi, Kaçkar bölgesi 20 yıldan fazla turizme hizmet ediyor ve ben ikramlar için 1 kez bile ödeme yaptığımı hatırlamıyorum. Tema, Maçahel insanını yozlaştırdı. Yani ekoturizm sadece hassas doğal alanlar değil, hassas kültürlerdir aynı zamanda. Kültürlerine ikramı satma bile girebiliyor. Bilmeyene bırakılmayacak kadar hassas üstelik. (…)

Yazının tümüne: http://www.macahelbizimdir.org/Yazilar.asp?goster=yazi&id=157 adresinden ulaşılabilir.

Benzer tespitler için: Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu: Turizm Macahel’i ve Özellikle Macahelli’yi Bozmak Üzere… (http://www.macahelbizimdir.org/Haberler.asp?haber=devam&id=65)


Yazının Kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org/Forum.asp?forum=oku&msgid=92
Macahel Bizimdir İnisiyatifi