Lümpenler Sokağından Macahel'e...

Yıllar öncesinde köyümüzden bir vatandaş Yalova İlinin Çınarcık İlçesindeki  Kocadere Köyüne yerleşir.  Kocadere köylülerin çoğu 93 muhaciri olup birkaç tanesi de Macahel’den gitmedir.  Bizim bu muhacir altı ay sonra Kocadere’den kalkar ve Çınarcık’a geri döner. Ve orda kalmaya karar verir. Kocadere köylüleri; aman ... Bey, neden Kocadere’den gidiyorsun, burası herşeyi ile iyi, geçim kolay ve rahat diye köyü övmeye başlayınca bizim muhacir; benim köyden bir derdim sıkıntım yok ancak burada çok fazla profesör var,  ben fazla gelirim demiş.

Değerli dostlar, İzmir’in Alsancak semtini duymuşsunuzdur. Hani bir meşhur yazar var ya; Engin Ardıç. Onun ağzıyla orası lümpenlerin yaşadığı bir semt.  Burada bir sevgi yolu var. Adı üstünde sevgi yolu işte.  Barların, pavyonların, aklınıza ne gelirse onların bulunduğu bir semt. Ocak ayında bu sevgi yolunun bir sokak arkasında bulunan vergi dairesindeki arkadaşımı ziyaretimden dönüşü bu lümpenlerin sokağından geçerken bir çantacıya girdim. Çantacı birkaç sene öncesinden İzmir’e gelen Hopalı bir hemşerimiz. Tanışma faslından sonra bana Macahel için yaptığı iyilikleri sıralamaya başladı. HES’ler için ne kadar aktivist topladığını, Macahel’e gönderdiği, önderlik ettiğinden bahsetti.

Ben de bu hemşerimize yaşını sorduktan sonra, bu yaşına gelinceye kadar Macahel’e kaç kere gittiğini sordum. Cevabı ne olurdu dersiniz? Hiç! 70 km. mesafedeki  Macahel’e  gitmeye vakti olmamış, merak etmemiş. "1700 km de  Alsancak’ta lümpenler sokağından aktivistleri toplama zahmetinde bulundunuz. Eğer bu aktivistleri şimdi bu kış mevsiminde de toplar siz de beraberinde olmak üzere giderseniz Macahelliler size minnettar kalacaktır" dedim.

Değerli muhtarlar, Seçmeniniz sizleri kendi aralarından en faziletlisini (!) şartları en uygun olanı ve insanların itaat etmede tereddüt göstermediği bir kimse olarak gördü ve sizleri başlarına temsilci seçtiler. Sizler bu vazifeye isteyerek talip oldunuz. Cebren bu görev sizlere tevdi edilmedi. Dolayısıyla; kişisel kin ve garezlerinizi, kibrinizi bir tarafa bırakarak, Macahel’in kalkınması ve  ortak çıkarları doğrultusunda halkla istişare ederek, Macahel ile alakası olmayan kişileri de bertaraf ederek çalışmalısınız. Kardelen çiçeği gibi kaymakamımız vardır. Kardelen çiçeğinin güneşe  aşık olduğu gibi Macahel’e, Borçka’ya ve  hizmete aşık bir kaymakamımız  vardır. Biliyorsunuz kaymakamımızın ilçede kalma süresi kısıtlıdır. Bizim ise yapacak işlerimiz çoktur. Herkes elinden geleni yapmak zorundadır. Kalemle, kazma ile kürekle. Bunun için profesör ve aktivistlere de ihtiyacımız yoktur. Aksi halde, geçmişte olduğu gibi bildiklerinizi okumaya  devam edecek olursanız ense kemiğinizi göremeyeceğiniz gibi bir daha orayı zor görürsünüz. Bir vatandaş olarak benden söylemesi… Kalın sağlıcakla.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi