Macahel İçin alternatif Ekonomik Çözümler

Macahel yöresi insanının 10 yıl öncesine kadar gelir kaynağı mısır vb. tahıl ürünlerine dayanmaktaydı. Bugün ise Macahel yöresi insanı için “fındıkçılık” ön plana çıkmıştır. Birçok mısır vb. tahıl tarlaları ve çayırlıklar fındık tarlalarına dönüştürülmüştür. Bunun en önemli nedenleri, fındık üretiminin çok kolay olması, toprağı olan herkesin rahatlıkla üretim yapabilmesi, teknik bilgi gerektirmemesi, yörenin doğal özelliğinden kaynaklanan natürel bir ürün olması ve nakdi getiri açısından son derece garantili olmasıdır.

  Elbette arıcılık ve balcılık eskiden beri varolan önemli bir üretimdir. Ancak bu üretim, teknik bir bilgi, araç ve özel bir ilgi ve uğraşıyı gerektirdiğinden ve bu nedenle pratik olmadığından ve verim açısından kesin bir istikrar bulunmadığından fazla öne çıkmamış, sınırlı bir çevrede kalmıştır ve kalmaktadır. Bu nedenledir ki fındıkçılık, her ailenin bilfiil yaptığı bir üretim olarak birinci plandadır.

  Bütün bunlara rağmen yöreyi kalkındıracağını ileri süren kişi ve kuruluşlar ve birtakım projeler, bütün yöre halkının kazanç elde edeceği bu üretime yönelik en ufak bir girişimde bulunmamakta, destek vermemektedirler. Bu da gösteriyor ki burada düşünülen Macahel insanının yararı değil, belirli kişi ve kuruluşların çıkarına hizmettir diye düşünüyoruz.

  Madem Macahel insanı düşünülüyor, şu anda Macahel’de bir fındık tesisine ihtiyaç bulunmaktadır ve bu konuda bizim de alt yapı çalışmalarımız mevcuttur. Gerekli teknik alt yapı ve maddi kaynak araştırılmakta ve bu araştırma belirli bir aşamaya gelmiş bulunmaktadır.

  Bu (fındıkçılık), sadece yörenin kalkınmasında bir kalemdir. Ama en önemli ve herkese yansıyabilecek, herkesi kısa ve uzun vadede memnun edecek bir sektördür. Ancak Camili yöresinde bir elektrik enerjisi üretimi, bunun dışındaki bir çok ekonomik gelişmeleri, sektörleri çeşitlendirecektir. Böyle bir enerjinin yörede üretilmesi, maliyeti azaltması ve kesintisiz bir yararlanma açısından son derece yararlı olacak, diğer ekonomik sektörleri harekete geçirecektir.

  Macahel’e ilgi duyacak kişiler, fikri ortaya koyan, çözüm ortaya koyan insanları basit bir muhalefet anlayışıyla küçümsemeyerek, insancık ve adam müsveddesi yakıştırmaları yapmayarak, oradaki insanları ve taleplerini ön plana almaları gerekmektedir.

  Bizlerin Macahel’de yaşamakta olmamızı çağdışı kalmakla eşdeğer kabul etmek, Macahel’i ve yöre insanlarını tanımamak anlamına gelir. Herkesi Macahel’i ve Macahelli insanları gerçekten tanımaya ve onlara hak ettiği değeri vermeye çağırıyor ve bu konuda uyarıyoruz.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi