4. Bal Festivali Bağlamında Macahel'deki Gelişmelerin Değerlendirilmesi

17 Ağustos 2003 Pazar günü bu yıl dördüncüsü düzenlenen bal festivali; Macahel Halkının yüzde onunun dahi desteğini alma becerisini gösterememiş, Dernek ve Vakıf yöneticilerinin, önceki festivaller gibi bu festivali de Tema’nın ve GEF II Projesi yöneticilerinin reklamını halka rağmen yapmayı başardıkları, gücünü ve desteğini halktan almayanların borçlu oldukları, buyruk aldıkları kişilerin adeta şov yapmalarını sağladıkları bir festival olmuştur. Bunun yanında halkın temsilcileri, güdümlü olarak düzenlenmiş bu festivali de protesto etmiş, festivalde bulunan muhtarlarımıza da konuşma fırsatı tanınmamıştır. Zaten kendi halkının desteğini alamayan, kendi potansiyel gücüne dayanmayan Vakıf ve Dernek yöneticileri bunun farkında olduklarından bu yıl festivali köy dışında yapabilmişlerdir.

  Dernek başkanı konuşmasında, Macahel Yöresinin ulaşım sorununun çözümünün pasavandan geçtiğini söylüyor ve mülki amirlerden konu hakkında yardımcı olmalarını istiyor. Oysa Macahelimizin yol sorununun tek çözüm yolu ve ebedi çözümü tünel olup, bunun dışındaki çözümler kalıcı değildir ve çeşitli ideolojilere hizmet etme düşüncesinde olan insanların ortaya attıkları ve halkımızı devletler arası protokollerle yormaktan başka işe yaramayan yollardır. Pasavan geçişini savunanların halkın rahatlığı ve sıkıntısının çözümü için samimi uğraşılar içinde olmadıkları açıktır.  Ülkemizin vatandaşı olmaktan gurur duyan birisi olarak, yabancı bir ülkeden geçerek ülkeme girmekten dolayı hicap duyarım. Pasavan geçişi savunanların, birtakım başka amaçları olduğunu sanıyorum.

  Evet kimi çevreler ve yerli sivil toplum kuruluşları 500 yıl önceki bir yaşantıya özlem duyuyor olmalılar ki Macaheli tanıtım broşürlerinde eşsiz doğa güzelliği ve kilise ve manastırları ile Macahelin ayrı güzelliğe sahip olduğunu iddia etmektedirler. Burada ırkçılığın yanında, ideolojik ve dinsel özlemlerin de ön plana çıkarılmak istendiği açıktır. Bu kadar aleni hareket edebilmeleri, arkalarındaki ağa babalarının sermayelerine güvenmiş olduklarını göstermekte, bu şekilde 500 yıl önceki kilise kalıntılarını ön plana çıkararak, Macahelde de farklı bir görünüm vermeye çalışmaktadırlar. Oysa Macahel asırlar öncesinde dinsel tercihini, 80 yıl önce de vatanını belirlemiştir.

  Bir de farklı amaçları olduğu anlaşılan bir koro kurmuşlar. Horeradan başka bir şey anlaşılmamakla birlikte, üç-beş ihtiyar köylümüzü bir araya getirerek hiç kimse Macahelimiz üzerinde kendi emellerini gerçekleştirmeye çalışmasın. Macahelimiz dün olduğu gibi bugün de bütün ayrılıkçı görüş, ideolojik saplantı ve terör belalarına karşı duracak ve halkımız çağdaş ülkesiyle çağdaş, temiz toplumuyla, manevi değerlerine bağlı olarak hayatlarını sürdüreceklerdir.

  Macahelde farklı emelleri ve çıkarları olan insanlar, ki bunların hiçbirisi Macahelli değildir, çünkü ya Macahelden her şeyini satıp gitmiş, bir karış toprağı bile kalmamış kişiler veya bunların çağırdığı sözde doğacı sivil toplum örgütleri halkı ve kanunları hiçe sayarak Macahele turist getirmeye, turlar düzenlemeye devam etmektedirler ve sitedeki fotoğraflarda görüldüğü gibi doğayı ne derece kirlettikleri, gittikleri yerleri nasıl çöp yığını haline getirdikleri açık ve nettir. Temizlikten ve çevre kirliliğinden haberi olmayan bu turistlerin 1. derecede askeri yasak bölge olan yöremizde dolaşmalarına artık izin verilmemelidir. Kanunlara son derece saygılı olan halkımız, kanunların ayrımsız bir şekilde uygulanmasını dört gözle beklemektedir.

  Bu turların tamamen turistik amaç taşıdığı reklamlarından anlaşılmakta, tur reklamlarında “kadehlerinizi eşsiz doğa güzelliğine karşı yudumlayabilirsiniz” diyerekten Macahel Halkına ve hiçbir zaman Macahel Halkından ayrı düşünemeyeceğimiz doğamıza adeta hakaret edilmekte ve halkımızın örf, adet, gelenek ve görenekleriyle alay edilmektedir. Giyim kuşamları da Macahel Halkımızın örf ve geleneklerine ters düşmekte ve adeta halkımızı tahkir niteliğini taşımaktadır.

  Bugünkü Macahelde konuşma hakkı bile olmayanların, bugüne kadar Macahele hiçbir fayda vermeyenlerin, Macahel mühendisliğine soyunanların halkımıza biçtiği role bir bakın ki, Macahel Halkı, bu kişilerce getirilen ve hangi amaca hizmet ettikleri bilinmeyen, turist olup olmadıkları belirsiz, amaçlarını bilmediğimiz, asırlardır tertemiz muhafaza ettiğimiz, ancak geçtikleri yerlerde artık ve çöplerini bırakan gezgincilere hizmetkarlık yapmak, onların yularcısı olmak durumuna sokulmuştur. Bu durum Macahel halkının meziyetlerine, kişiliklerine yakışmayan, ama yakıştırılmak istenen ve bugüne kadar Macahel Halkına yapılmış en büyük hakarettir.

 Sonuç olarak; festivaller yöre halklarının kaynaşması, bütünleşmesi, sevinci ve tasayı bir arada paylaşması gereken günlerdir, yerlerdir. Aynı zamanda panayır havası içinde gerçekleştirilmelidir. Macahel Halkının hakkı olan ve 3.8 milyon dolardan 2 milyon doları kendilerince, yöre halkının ihtiyaçlarını gözardı ederek harcayan birtakım proje yöneticilerinin şov yapma yeri değildir.

  Bu yüzden yapılması gereken, halk olarak ilk etapta bir araya gelerek Macahelin ve Macahel Halkının çıkarlarını savunacak, kültürünü ve eşsiz doğa güzelliğini, asırlardır koruduğu gibi gelecek nesillere de aynı güzellik ve temizlikte ulaştıracak bir dernek kurulmalı, gücünü ve desteğini kendi halkından alan bu dernek, bundan böyle Macahellinin sesi ve tek savunucusu olmalıdır. Böylece kısa zamanda tüm sorunları çözülmüş bir Macahelin inşa edileceğine ve gelecek nesillere daha rahat bir yaşamın sunulacağına inanıyorum. Bu dinamizmin Macahelde olduğu çok yakın bir zamanda görülecektir.

* Sn. Hasan Şeker, MBİ. Onur Üyesidir.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi