Yolların Karşılaşması

Yerleşim sahalarını birbirine bağlamak için topraklar düzeltilerek inşa edilmiş ulaşım şeridi olan yol, ezelden bu yana beşeriyetin göz ağrısı olmuştur. Yol demek, medeniyet demektir. Yolu olan bir diyar, her bakımdan mamur olur. Eskiden atla, itle Borçka’ya giden hemşehrilerimiz, şimdilerde süratli şoförler ve Küçükyayla’ya (Pazamta’ya) vasıl olan asfalt sayesinde iki buçuk saatte ilçe merkezine ulaşabilmektedirler. Elbet, bu söylediğimiz kış aylarını kapsamıyor. Kar mevsiminde vadimiz, yol nimetinden istifade edememektedir. Halihazırda Acara Özerk Cumhuriyeti’ne muhtacız.

 

Yaz aylarında (Temmuz, Ağustos, Eylül) platolarda davarcılık yapan insanlarımız için yeni bir gelişme de yayla yolunun (tis gza) bir an evvel tamamlanacak olmasıdır. Uğur Köyü’nün sonlarında başlayan yol inşaatının en geç iki sene içerisinde ikmal edilmesi bahis konusu. Yol yapımında bizzat operatör ve ırgat olarak ter döken Maral Köyü’nden Meşin Şenol (çhikvoğli), bu yıl (2003) 82 günde 8 km yol yaptıklarını ve bunun civar memleketlerde yapımı devam eden yollara göre; gerek süre, gerekse mesafe bakımından büyük bir başarı olduğunu anlatıyor. Kepçeci Mehmet Bey’le yüksek bir çalışma temposu yakalayan bu insanı kutlamalı. Takriben üç ayda Hertvis’ten Kvakibe (1992’de kamyon kazasının olduğu mekan)’ye dek olan mesafe kadar yol yapılmış. Yol inşaatında çalışanların ücreti yöre insanı tarafından ödeniyor. Yevmiye sistemi var, gündelik ücret: yirmi milyon. Devtoban deresini geçen yol yapımının sona ermesi adına üç-beş kilometrelik bir faaliyet icap ediyor. Çoğu gitti, azı cabası.

Keloba’ya çıkmak arzu edenler için çift alternatif var artık: ilki, patikalardan ağaçlara yazılı enteresan yazıları –büyük aşklar nefretle başlar gibi- ya da isimleri okuyarak ve buz gibi suları tüketerek gitmek. İkincisiyse, motorlu vasıtayla tozuta tozuta dağa çıkmak. Keçiyolundan gitmeyi yeğleyenler, karşıya nazar ettiklerinde toz çıkara çıkara giden arabaları görebilecekler. Hayvanlarıyla araba yolunda seyahat edenler, şoförleri rahatsız edecek. “Dikkat, hayvan çıkabilir!” anlamındaki trafik levhasını görmemiz mümkün olacak belki de. Hasılı, yeknesak hayatımız renklenecek, güzelleşecek. İnsanlar, Devtoban deresinde balık avlayacak. “Goçya” diye isimlendirilen Devtoban derelerinin müşterisi artacak. Hoş günler kapıda.

Mereta yolunun inşaati hususunda a’dan z’ye herkes ümitvar. Bir hayli rötar yapmış olan plato yolu, gayretkeş çalışmalarımızla yüzlerimizi tebessüm ettiriyor. Yöre insanımız, tüm bunlara ziyadesiyle müstehaktır. İstikbal, gayrı Macahel semalarında.

Mereta yolunda bir sabah,

Yol tertemiz, birkaç oto Keloba’da

Fantezi değil bu, tamamen essah,

Bir bayram havası var, Didmeri sırtında.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi