GEF-II Projesi Koruma Sistemi ve Macahel

Macahel Bölgesindeki altı köyde yıllarca sürdürülen zilyet şeklindeki ormanların paylaşımı ile bu zamana kadar ormanlar vatandaşlar tarafından korunmuş olup bundan sonra da aynı bilinçle korunacaktır. Ormanların tahribi söz konusu olmadığı gibi bu ormanların devlete ait olduğu bilinci vatandaşlar arasında varolmaktadır. Bu bağlamda bu ormanların korunmasında vatandaşları tamamen konunun dışında bırakarak yasakçı bir zihniyet, milli park veya koruma alanları şeklindeki sistemlere vatandaş kesinlikle karşı çıkmakta ayrıca bu koruma sistemleri getirilirken bu zamana kadar süregelen sisteme bağlanması gerekmektedir. Yani bu ormanların ve doğanın korunmasının, yine burada yaşayan insanların gayreti ve çabası ile olacağı düşüncesi hakimdir. Şimdiye kadar kullanılan ormanlar devletin müsaadesi ile olmuş, bu şekilde ormanların tahribi önlenmiştir. Yaşadığı yer itibarı ile bölgede yaşayan insanlar kışlık odun ihtiyacını bu ormandan karşılamakta ancak bunu devletin izni ile yapmaktadır.  

Bölgemizin gelişmesi ve kalkınması için yapılacak çalışmalara köylülerin karşı çıkması veya sırtını dönmesi mümkün değildir. Ancak alternatif geçim kaynakları konusunda vatandaş yeteri kadar destek alamamaktadır. Son yıllarda fındık üretimi konusunda büyük ilerleme sağlanmış, fakat  bu köylülerin tamamen kendi çabaları sonucunda olmuştur.

Son yıllarda bal üretimi ve doğa turizmi konusunda büyük yol alınmıştır. İnsanların doğal ortamlara daha çok gereksinim duymasından dolayı bölgede doğa turizmi son yıllarda hızla önem kazanmıştır. Burada var olan yeşil alanların hem korunması hem de değerlendirilmesi, bölgemiz insanı açısından son derece önemlidir. Bunun zaten insanlar yeterli derecede farkına varmışlardır. Ancak bu çalışmalar, köylüleri konunun dışına iterek yapılacaksa, böyle bir çalışmayı hiç kimse kesinlikle tasvip etmemektedir. GEF-II Projesi doğa turizmi konusunda vatandaşı ev pansiyonculuğu konusuna yöneltebilir ve köylülerin yapacağı bütün çalışmaları destekleyebilir.

Bölgemizde üretilen mısır, bal, organik tarım ürünleri ve çeşitli meyveler merkeze olan uzaklıktan dolayı yeterince değerlendirilememekte ve gerçek değerinde satılamamaktadır. Bu yüzden organik tarım ürünleri sertifikasının alınmasında ve Macahel adına bir patent alınmasında GEF II Projesinin desteklenmesi, hem Macahel’in kalkınması hem de doğanın sürdürülebilir korunmasının gerçekleşmesi için büyük önem taşımaktadır.

 Ayrıca burada bulunan arazilerin tapu kayıtlarının yapılması vatandaş-devlet işbirliği açısından çok önemlidir. Bu şekilde vatandaş hem kendi arazisine hem de devlet arazilerine sahip çıkacaktır. Ve var olan ormanları ve doğayı koruma bilinci üst düzeye ulaşacaktır.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi