Camili’de Arıcılık

Yöremiz, arıcılık açısından ülkemizde, hatta dünyada ender rastlanan bölgelerden biridir. Camili havzası; bulunduğu yükseklik ve içerdiği şartlar ile dışarıdan başka hiçbir arı türünün giremediği ve doğal ortamın da tamamen korunması sayesinde içinde yaşayan Kafkas arı ırkının hiçbir yönüyle değişiklik geçirmemesiyle dünyada sadece bu bölgede saf Kafkas arısı olarak nitelendirilir.

             Bölgemiz Türkiye’de ilk dört, dünyada ise ilk yüz doğal harikaları içinde olduğundan, bu doğal ortam arıcılık açısından çok büyük avantajlar doğurmaktadır. Örneğin, kovanından çıkan bir arı bal toplamak için yaklaşık mevsimsel olarak yüzlerce farklı türde çiçeğe konma şansı bulmakta, bu da yörede üretilen balın değerini artırmaktadır. Ayrıca bölge halkı tarafından üretilen bitkisel ürünler tamamen doğal olup, bu ürünlerin üretilmesi sırasında ilaçlama, gübreleme veya diğer kimyasal işlemler uygulanmadığından bu kimyasal atıklar suya ve toprağa karışmıyor ve elde edilen bal da gerek kalite gerekse sağlık açısından çok tercih edilmektedir.

             Bölgemizde arıcılık, henüz yeni gelişmekte olduğundan, sadece ana arı ve bal üretimi yapılmaktadır. Gerekli kurum ve kuruluşlar tarafından bölge halkına yeterli destek sağlanmadığından, diğer arı ürünleri olan balmumu, arı sütü, polen, propolis üretimi yok denecek kadar az, hatta propolis ve arı sütü üretimi de yapılmamaktadır.

             Son yıllarda bölge halkının arıcılıkla ilgili yaptığı çalışmalar sayesinde, arıcılıkta gözle görünür gelişmeler yaşanmaktadır. Ben inanıyorum ki, gerekli destekler sağlanır ve balın tanıtımı yapılırsa, nasıl Rize’de üretilen Anzer balı marka ise, bölgemizde üretilen bal da marka haline gelebilir. Hatta şu anda bile bölgemizde ana arı yetiştiriciliğiyle uğraşan bazı özel kuruluşlar, yaklaşık 9 ülkeye saf Kafkas ana arı ihracatı yapmaktadırlar.

* Rahime Berk, Arıcılık Uzmanı.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi