Maçahela’da Ağ ve Balık Kokusu

Balık: Avımı yapan gülmesin, etimi yiyen onmasın! Demiş. Bir inanışa göre balığın kendisini avlayanlara bedduada bulunduğu söylenir. Ne var ki insanlar, eti leziz olduğu için, balıktan vazgeçemez. Bilhassa Macahel insanı hiç vazgeçemez. Kendi kendine yetişen, kırmızı pullu alabalık Maçahela vadisine hastır ve ideal bir şifa kaynağıdır. Bir hasret var insanda: bol sağanak. Yağmur yağsın ki dereler bulansın, serpme (bade)ler hazırlansın. Şu halde dereler bazen insan kaynıyor. Eli bade tutan gençler soluğu derede alıyor.

  Nerede o eski balık bolluğu? Diyor bir Macahelli. Bir başkası da vaktin birinde bir atışta aynı gölde on yedi balık yakaladığını söylüyor. Başka birinden de farklı bir sayı: elli iki. Birisi de Mindiyet’ten Akriya’ya gidildiğinde iki yüz yirmi dört adet balık tuttuğunu dile getiriyor, tabii eskiden. Bu sayılara inanmak güç olsa da anlatılanlar doğru. Peki, bu şirin mahlukat neden azaldı? İddialar muhtelif: şuursuz avlanma, yol yapımında dereye inen toprağın balığın solungaçlarını tıkayıp ölümüne neden olması, büyük seller vs. Balığın azaldığı bir realite, bu olumsuzluğun giderilmesi için tedbir almak lazım. Mesela üç yıl dereler karantina altına alınırsa balıkların sayısı ziyadeleşebilir. Böylelikle balık, avlanmadığı için, yavrularını bırakır ve neslini idame ettirir.

  Balık eti, etlerin en güzeli. Yemek hoş, avlamak da... Serpme atıldığında ağa düşen balığın kıpırtıları hoş ediyor insanı. Bu arada balık da suyun kıymetini idrak ediyor. “Şu mahiler ki derya içredir, deryayı bilmezler”. Hayali, ne veciz anlatıyor: balık suda yaşar, ancak ne suyu, ne de kendini bilir.

  Bazen bir avcı kendini o balığın yerine koyduğunda can vermenin güçlüğünü anlıyor. Su, balık için sebeb-i hayatken, bizim içinse, içerisinde aralıksız kaldığımızda ölüm nedeni oluyor. Derelerimiz tam bir balık madeni. Gündüz grupça balığa çıkanlar, geceyi derede geçirenler... Balık için en rahat mevsim kıştır belki de Macahel’de. O vakit balık rahatsız edilmez, mutlu mutlu suda dolaşır.

  Bana göre balık neslinin azalması en az yol meselesi kadar dikkate alınmalıdır yöremizde. Bu hususta yasaklar koymak yerine bilinç vermek daha etkili. Balığın yumurta bıraktığı mevsim hangisi, hangi dönemlerde balık avlanmamalı? Gibi sorulara cevap bulunursa balık yok olma riskinden kurtulacaktır.

  Neslim azaldı iyice,
 Avlandım gelişigüzel, bilinçsizce.
 Ademoğlu bunun sebebi nedir? Sence,
 Der bir balık, irice.


Haberin kaynağı : http://www.macahelbizimdir.org
Macahel Bizimdir İnisiyatifi