» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 244
Bugün Çoğul : 244
Bugün Toplam : 488
Dün Tekil : 1085
Dün Çoğul : 1085
Dün Toplam : 2170
Genel Tekil : 8350894
Genel Çoğul : 8365813
Genel Toplam : 16716707
MacahelBizimdir.Org
» B. Stratejik Bağlam
Projenin ikinci büyük başlığı olan ""B. Stratejik Bağlam"" başlığı, 1. Proje tarafından desteklenen Sektöre Bağlı Ülke Yardım Stratejisi (CAS) Hedefi, 2. Temel Sektör Konuları ve Hükümet Stratejisi, 3. Projede ele alınacak sektör ve stratejik seçimler biçiminde üç alt başlığa ayrılmaktadır.

1. Proje tarafından desteklenen Sektöre Bağlı Ülke Yardım Stratejisi (CAS) Hedefi

Bu başlık altında, yürütülecek birtakım stratejik eylemlerden söz edilmektedir [i) Çevre Bakanlığına ilişkin eylemler, ii) Kamu bilinçlendirme kampanyaları, ilgi gruplarının çeşitli aşamalardaki katılımını artırma, iii) İlgi grupları ile yasal, politik, düzenleyici konularına yönelik doğal kaynak koruma stratejisi belirtme]. Bu kapsamda, ayrıca bir projenin hazırlanması, yardım stratejisinde tanımlanan bir çevre açısından önemli görülmektedir. Yine bu başlık altında, ""1a. Küresel Çalışma Stratejisi/Projenin hitap ettiği program hedefi"" alt başlığı bağlamında, projenin daha önce belirttiğimiz hedefine yer verilmekte, Türkiye'nin Biyolojik Çeşitlilik Antlaşmasını imzaladığından, proje alanlarının birtakım çalışma programlarına uyumundan, korumanın yerel arazi kullanımıyla entegrasyonuyla gerçekleştirilmesinin desteklendiğinden vs. söz edilmektedir. Ayrıca projenin ekosistemlerin sürdürülebilir kullanımı üzerinde odaklandığı ve yerel toplulukların orman ve arazi yönetiminde yönetici ve kullanıcıların etkin katılımının desteklendiği, biyolojik çeşitlilik sorunlarının, iyileştirilmiş orman, tarım ve turizmle birleştirilmesinin, entegre edilmesinin, yerel topluluklar için ekonomik teşvikin ve alternatif geçim kaynaklarının geliştirilmesinin öngörüldüğü belirtilmektedir. 

Değerlendirme:

Proje kapsamında yapılacağı belirtilen stratejik eylemler bağlamında ""kamu bilinçlendirme kampanyaları""ndan söz edilmektedir. Son zamanlardaki sınırlı bir iki toplantı dışında, Macahel açısından projeyle ilgili kapsamlı ve daha önemlisi ""somut"" bilgilendirme yapılmamış, aksine bundan kaçınıldığı gibi bir izlenim verilmiştir. Yapılan bilgilendirmeler de tamamen soyut ve halkın (en önemli ilgi grubunun) anlayamayacağı bir dilde yapılmıştır, yapılmaktadır.""İlgi gruplarının katılımı"" noktasında ise, Macahel adına projenin gerek hazırlanış, gerek uygulanış aşamasında kimlerin katıldığı veya bunların gerçekten Macahel'i temsil edip etmedikleri belirli değildir. Anlaşıldığı kadarıyla, şu an itibariyle projeye böyle bir katılım söz konusu değildir. Yasal, politik koruma stratejilerini belirlemede ilgi gruplarının katılımı konusunda da durum farklı olmayıp, olması gereken katılım sağlanamamıştır. Bundan başka, projenin desteklediği belirtilen, orman ve arazi kullanımında yer halkın yetkisi, biyolojik çeşitliliğe ilişkin meselelerin (ne gibi meseleler olduğu aslında belli olmayan, yine soyut ifadeler) aşılmasında, entegrasyonu öngörülen yerel arazi kullanımı, orman, tarım, turizm yönetimi, ekonomik teşvik gibi konularda, proje yönetimi tarafından gerçekleştirilen bir faaliyet, girişim şu an için yoktur. Turizme ilişkin entegrasyonun, yörede istenmeyen ve yöreyi biyolojik açıdan kirletmeye başlayan Vakfa ihale edildiği anlaşılmaktadır.

2. Temel Sektör Konuları ve Hükümet Stratejisi

Bu başlık altında, öncelikle genel olarak Türkiye'nin sahip olduğu biyolojik çeşitlilik (bitkisel çeşitlilik, göçmen kuşları vs.) anlatılmakta, ardından Orman Bakanlığının (Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğü) ve Çevre Bakanlığının ülke çapında sorumlu oldukları konular ve alanlara değinilmekte, daha sonra Türkiye'in doğal kaynaklarını sürdürülebilir bir şekilde kullanımını ve biyolojik çeşitliliğini etkileyen beş temel sorun sayılmaktadır (örneğin, iii) sürdürülebilir olmayan mera ve otlatma kaynak yönetimi sistemleri vs. Ayrıca nüfus artış oranı, hızlı kentleşme ve tarımın yoğunlaşmasının bu sorunları artırdığı belirtilmiştir). Yine bu kapsamda, sürdürülebilir kaynak yönetiminde olumlu bulunan birtakım faaliyetlerden söz edilmekte, Çevre Bakanlığı'nın konuyla ilgili eylem planlarına yer verilmekte, hükümetin, giderleri GEF tarafından karşılanan bir projenin (Genetik Kaynakların Yerinde Korunması Projesi) pilot aşamasını tamamladığı belirtilmektedir. Daha sonra orman kaynak yönetimine değinilmekte, bu konudaki planların yeterli olmadığı (orman köylülerinin gereksinimlerine karşılık vermediği), orman köylülerinin orman kaynaklarına ekonomik bağımlılıklarının, ülkenin orman kaynakları ve biyolojik çeşitliliği için önemli tehdit oluşturduğu ve sonuçta Orman Bakanlığının yerel toplulukları orman yönetimine katmak için programlar geliştirdiği, Dünya Bankasının yardımı ile bu sektörü gözden geçirmeyi (a) orman köylülerinin yoksulluğunun azaltılması, b) Sürdürülebilir kaynak kullanımı ve yönetimi biçiminde) üstlendiği ifade edilmektedir. Bu başlıkta son olarak, hükümetin sürdürülebilir mera ve otlatma kaynağı yönetimi ve su kaynakları ile ilgili hedeflerine yer verilmektedir. Mera ve otlatma konusunda, Dünya Bankası destekli Doğu Anadolu Havza Islahı Projesinin bulunduğu, su konusunda sulama sistemlerinin işletme ve bakımı faaliyetlerinin desteklendiği belirtilmektedir.

Değerlendirme:

Görüldüğü gibi, bu başlık altında daha çok, sürdürülebilir kullanım ve biyolojik çeşitlilik konusunda bütün ülke çapındaki sorunlar ve hükümet stratejileri ele alınmaktadır. Bunların içinde Macahel bazında değerlendirmeye tabi tutulabilecek konular, tüm Türkiye açısından sorun olarak gösterilen mera ve otlak kaynak yönetimi, nüfus artışı, hızlı kentleşme ve tarımın yoğunlaşması konuları ile orman köylülerinin ormana bağımlılıkları, orman yönetimine katılmaları ve yoksulluğun azaltılmasıdır. Mera ve otlak yönetimi bağlamında, ileride proje gerekçesi ile ilgili açıklamalarda daha ayrıntılı olarak değinileceğinden, şimdilik şu kadarı ifade edilmelidir ki, yöresel sıkı örf ve adetlerin etkisiyle Macahel'e oldukça başarılı bir mera ve otlak yönetiminin mevcut olduğunu rahatlıkla ifade edebiliriz. En basitinden yaylacılık bunun somut bir örneğidir. Nüfus artışı, kentleşme ve tarımda artış, Macahel'e söz konusu bile değildir. Aksine göçlerle nüfus azalmakta, kentleşme bulunmamakta, tarım alanları zaten sınırlı seviye bulunmaktadır. Ancak, son yıllarda, hiçbir plana tabi olmadan yapılan birtakım turistik tesisler ve yöre mimarisine uymayan yapılar, turizme bağlı yöreli olmayan nüfus artışı endişeye değer gelişmelerdir. Bir orman köyü sayılan Macahel ve orman köylüleri olarak kabul edilen Macahellilerin, geçimlerini sağlamaları noktasında ormana bir bağlılıklarının olmadığı çeşitli yazılarda defalarca vurgulanmıştır. Orman yönetimine katılma konusunda ise, zaten fiilen varolan bu katılımın, özel orman statüsü ile resmileştirilmesi teklif edilmiştir. Bununla bağlantılı olarak, bilindiği kadarıyla Orman Bakanlığının, ormanların halka satılması, bir anlamda özelleştirilmesi, özel orman statüsüne geri dönüş biçiminde bir düşüncesi söz konusudur. Böyle bir düşüncenin, kamuoyu desteğiyle gerçeğe dönüşmesi ve böylece Macaheldeki fiili durumun resmileşmesi umulur. Orman köylülerinin yoksulluğunun azaltılması noktasında ise, çeşitli karşılıksız kredi destekleriyle, taktire şayan birtakım faaliyetlerin yapıldığı görülmektedir.

3. Projede ele alınacak sektör ve stratejik seçimler

Bu başlıkta ise, öncelikle proje kapsamında yapılacak faaliyetlerle, yukarıda değinilen ülkesel sorunların çözümüne katkıda bulunulacağı belirtilmiş, dört pilot bölgede hazırlanıp uygulanacak olan koruma alanı yönetim planlarının ülke çapında yaygınlaştırılması için yeni mekanizmaların geliştirileceği ifade edilmiştir. Benzer şekilde proje kapsamında yapılacak faaliyetlerin, sürdürülebilir mera ve otlatma kaynağı yönetimi ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı konularına da örnek olacağı ve bunlara destek oluşturacağı ifade edilmiştir. Daha önemli olarak, projenin, biyolojik çeşitliliğin korunmasıyla turizmi geliştirmeyi bütünleştirme açısından, Turizm Bakanlığı, Kültür Bakanlığı, turizm birlikleri, yerel tur operatörleri ile sıkı işbirliği içinde çalışacağı belirtilmektedir. Amacın, çevre bilinçli turizmin dört proje alanındaki koruma hedeflerini nasıl desteklediğini gösterme olduğu belirtilmektedir. Tema dahil (Türkçe metinde ismine yer verilmese de İngilizce metinde yer almaktadır) ulusal ve yerel sivil toplum kuruluşlarının, çevrenin korunması, sürdürülebilir kırsal kalkınma gereksinimi bakımından kamu bilincini artırmada etkin görev aldıkları söylenmektedir.

Değerlendirme:

Mera ve otlak kaynakları yönetimine yukarıda değindiğimizden tekrar girmiyor ve projenin bu konuda Macahel'e bir yenilik getirebileceğini sanmıyoruz. Biyolojik çeşitliliği koruma ile turizmin bütünleştirilmesi ise, turizmle çevrenin bir ikilem oluşturması dikkate alınırsa, projenin en önemli handikaplarından, çelişkilerinden biri olduğu söylenebilir. Turizmin koruma hedeflerini nasıl destekleyeceğini göstermenin bu konudaki amaç olduğu belirtilmektedir. Turizmin, doğanın korunmasını nasıl destekleyeceği gerçekten bir merak konusu ve artık meşhur bir tabirle bir ütopyadır. Bu şekildeki vardığımız sonuç, soyut bir iddia olmayıp, Türkiye'nin diğer bir çok yerindeki örnekler bir yana, bizzat Macahel'de görülebilen olumsuz örneklerle ispat edilmiş bir gerçektir (bakınız, sitenin ""Macahel'de Turizm"" adlı bölümü). Turizmin tamamen reddedilmeyerek, ancak sıkı kontrolün bulunduğu bir plan dahilinde yapılması belki bir nebze anlaşılabilir. Ancak, Proje teorik olarak nerdeyse üç yıldır uygulamada olduğu halde, Macahelde hiçbir plan ve kontrolün bulunmadığı (askeri yasak bölge olması ve turizmin bu bölgelerde yasak olması bir yana) turizm malum Vakıfça yapılmaktadır. Bu dahi projedeki birtakım ifadelerin tamamen soyut, gayri samimi ve ütopik olduğunu açıkça göstermektedir. Bu bağlamda çevre koruma konusunda kamu bilincini artıracağı belirtilen sivil toplum kuruluşlarından Tema'nın çevrenin korunmasındaki samimiyetsizliği açısından, daha önce İstanbul'da ortaya koyduğu örneklere bir yenisini Macahel'de eklemiştir ve gerekli önlemler alınmazsa eklemeye devam edecektir. Bu nitelikteki bir kuruluşun, çevre koruma konusunda bilinci artıramayacağını izah etmeye gerek yoktur. Zaten Macahel açısından ve özellikle 12 ay orada oturan diye tabir edilen Macahelliler için böyle bir bilinç eksikliği söz konusu değildir. Kırsal kalkınma noktasında ise, sözü geçen kuruluşun, yörenin kalkınmasına kapsamlı bir katkısı bulunmamakta, yapılan faaliyetler daha çok kendi kazançları ve kendilerine şimdilik destek veren birkaç kişinin kazançlarından ibaret olmaktadır. Turizm konusunda, ""yerel tur operatörleri"" sıkı işbirliği içinde çalışılacağı belirtilmektedir. Bu bağlamda sıkı işbirliği içinde çalışılacağı belirtilen ""yerel"" tur operatörü Tema Vakfı olarak kabul ediliyorsa, yukarıda getirdiğimiz eleştiriler, burada da aynen geçerlidir ve bu kuruluş, Macahel ""yerelinde"" ve daha önemlisi turizmin Macahel çevresinin korunmasıyla bütünleştirilmesi noktasında işbirliği içinde olunabilecek bir özellikte değildir.

Bu başlıkta son olarak, ""Önemli Sektör Sorunu ve Stratejik Seçim"" konulu bir tabloya yer verilmekte ve yukarıda anlatılanlar bir anlamda özetlenmektedir.


 Yazan : MacahelBizimdir | Okunma : 2046 | Yorum ( 0 ) | Oy:  | Bu içeriğe oy verin
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1048)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1236)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1585)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 1,70 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel