» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 2023
Bugün Çoğul : 2023
Bugün Toplam : 4046
Dün Tekil : 6306
Dün Çoğul : 6306
Dün Toplam : 12612
Genel Tekil : 8347893
Genel Çoğul : 8362812
Genel Toplam : 16710705
MacahelBizimdir.Org
» Saklı veya Farklı Cennet Macahel'in Kirletilmesi
Bu bölümde, son yıllarda Macahel’de kontrolsüz bir biçimde gerçekleştirilen “turizm” faaliyetleri ile yörenin birikim ve kaynakları dışında yapılan ve “festival” olarak adlandırılan etkinliğin ortaya çıkardığı çevre kirlililiklerine ilişkin bazı fotoğraflar yer almaktadır. Bizatihi fotoğraflar her şeyi anlatmakla birlikte konuyla ilgili bazı tespitler yapmakta da yarar görüyoruz:

* Bu kirliliklerin ortak noktası ve temel nedeni, söz konusu faaliyetlerde Macahel’in geleneksel yaşam kültürünün (yiyecek, içecek kültürü, çevre bilinci) göz ardı edilmesi, faaliyetlerin hiçbirinde Macahel’in ve Macahellilerin öz değerlerinin yer almamış olmasıdır.

Turizm faaliyetlerine, eko-turizm, biyo-turizm, soft-turizm gibi nitelikler verilmesine ve bu faaliyetlerin yöreyi kalkındıracağı iddiasının ileri sürülmesine rağmen, bu faaliyetler yöreyi kalkındırmadığı gibi, üstelik ortaya çıkardığı kirlilikle yöreye zarar vermeye başlamıştır. Zira getirilen turistler yöre ekolojisini, yaşam kültürünü, örf-adet ve geleneklerini dikkate almamış (veya organizatörler bu konuda yönlendirme yapmamış), yiyeceklerini dışarıdan ambalajlı olarak getirerek yöre ekonomisine katkıda bulunmamaları bir yana, üstelik bu ambalajları çevreye bırakarak yöreyi kirletmişlerdir. Ekolojik, biyolojik turizmin bu olmadığı açıktır.

“Macahel Bal Festivali” adı altında yapılan faaliyette de Macahel kaynakları kullanılmayarak, dışarıdan getirilen ambalajlı ürünler tüketilmiş, böylece bu etkinlik hem Macahel’in etkinliği olmamış hem de bir festival havası oluşmamış, yöreyi kirletmekten ibaret kalmıştır. Festivalin, hele de Macahel festivalinin bu olmadığı ortadadır.

* Bu kirliliklerin en dikkat çekici, düşündürücü ve ironik yönü ise, fotoğraflardaki durumla ilgili olarak; faaliyet alanını doğa olarak belirten bir sivil toplum kuruşu sıfatıyla Tema Vakfı, pilot bölge olarak yörenin biyolojik çeşitliliğini ve doğal kaynaklarını yönetme iddiasıyla çalışmalar yürüten GEF-II Proje Yönetimi ve yöre çevresini korumayı isim edinen Camili Derneği gibi çevreyi korumada en hassas oldukları sanılan kişi ve kuruluşların adının geçmesidir. Çünkü;

1. “Kuyruklu Göl-2002” bölümündeki kirlilikler, 25 Ağustos 2002 tarihinde Maral Köyü'ne bağlı Mereta Yaylası'nın meşhur ""Kuyruklu Göl"" (Kudyan Goli) yöresinde tespit edilen ve Tema Vakfı tarafından organize edilen biyo-turların sebep olduğu kirliliklerdir.

2. “Kuyruklu Göl-2003” bölümündeki kirlilik fotoğrafları, 4 Eylül 2003 tarihinde Maral Köyü'ne bağlı Mereta Yaylası'nın ""Kuyruklu Göl"" (Kudyan Goli) yöresinde çekilen ve yine Tema Vakfı tarafından organize edilen biyo-turların ortaya çıkardığı kirlilikleri belgelemektedir.

3. “Festival 2003-1 ve 2” bölümde yer alan fotoğraflar ise, Camili Derneği, GEF-II Proje Yönetimi ve bunların yanında Macahel Vakfı ortak organizasyonuyla 17 Ağustos 2003 tarihinde gerçekleştirilen etkinlikten bir hafta sonra 24 Ağustos 2003 tarihinde çekilmiştir.

Unutulmamalıdır ki bunlar tarafımızca tespit edilebilen kirliliklerdir. Bunların bir anlayışı yansıttığı düşünülürse, yörenin diğer yerlerinde de benzer kirliliklerin bulunması olasıdır.

* Site olarak konuya ilişkin daha önce yaptığımız yayınlar sonucu, geçen yıllara oranla kısmi de olsa bu konuda bir duyarlılık oluştuğunu, fotoğraflarda da görüleceği üzere en azından çöplerin belirli bir yere toplanmaya çalışıldığını söyleyebiliriz. Ancak aynı anlayışın bir sonucu olduğu belli olan ve her iki alanda (kuyruklu göl, festival) da yapılan ortak yanlış, toplanan çöplerin yakılması yolunun seçilmesidir. Zira yakma sonucu ortaya çıkan hava kirliliği, küçük de olsa yanan alandaki ekolojik canlılığı yok etme ve cam, şişe, demir kutu gibi ambalajların yanmıyor (!) olması seçilen yolun doğru ve mantıklı olmadığının göstergesidir. Çözüm yukarıda da belirttiğimiz gibi, Macahel’in öz kültürünü, yaşam biçimini, birikimlerini ve kaynaklarını dikkate alarak, gerçek anlamda eko-turizm ve gerçek anlamda festival yapmaktır.

Son olarak, Macahel’in ve Macahelli’nin geleceğine, “Macahel Bizimdir” diyerek sahip çıkmayı gaye edinen Macahel Bizimdir İnisiyatifi ve “Macahel’in ve Macahelli’nin Sesi” ilkesiyle hareket eden MacahelBizimdir.Org web sitesi olarak, bu tür kirliliklere göz yummayacağımızı, düşüncelerin kamuoyuna aktarılmasını sağlayarak “Macahelli”nin sesi, üzerinde gerçekleştirilen kirlilikleri fotoğraflarla yansıtarak “Macahel”in sesi olmaya devam edeceğimizi belirtiyor ve yetkilileri, başta Türk Ceza Kanunu ve Çevre Kanunu olmak üzere, ilgili kanun ve düzenlemelerdeki yetkilerini kullanmaya, bu kirliliği önlemeye, kirliliği gerçekleştirenlere gerekli yaptırımları uygulamaya çağırıyoruz! Ayrıca bu kirliliği gerçekleştirenler konuyla ilgili bir açıklama getirmedikçe, bu konuda teminat vermedikçe konuyu gündemde tutmaya devam edeceğimizi, daha geniş çaplı olarak kamuoyuna taşıyacağımızı ifade etmek istiyoruz.

 Yazan : MacahelBizimdir | Okunma : 2933 | Yorum ( 0 ) | Oy:  | Bu içeriğe oy verin
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1046)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1231)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1583)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 1,91 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel