» Macahel Bizimdir İnisiyatifi - Macahel'in ve Macahelli'nin Sesi
Anasayfan Yap Favorilerine Ekle E-Posta Tavsiye Et İletişim Player'i Aç Siteyi Kişiselleştir
   
   
   
 

Ana Sayfa

Yazılar

Dilekçeler

Röportajlar

Haberler

Ziyaretçi Defteri

Bağlantılar

Forum

Resim Galerisi

Videolar

Site Üyeleri

İletişim
 
Üyelik Kullanıcı Adı :  Şifre :  Güvenlik :  Hatırla :    
 
 
Forumdaki Son Cevaplar : Macahel Vakfında alicengiz oyunları mı?..(MacahelBizimdir) CHPli Artvin Belediyesi HES Yapıyor..(Mereta) Getirilerini gördükçe HES desteklenecek..(Mereta) HESler Enerji İthalatını Düşürdü..(Mereta) Hidroelektrik Enerji ve Çalışma Sistemi..(Mereta) Macahel’deki Festival Adlı Gösterinin14’..(Mereta) Sözde Çevrecilik..(Mereta) Borçka Köylere Hizmet Götürme Birliği..(MacahelBizimdir) Elektriği Kesilen Köy, Rüzgar Enerjisind..(Mereta) Macahelin Geleceğine Dair Dışarıdan Bir ..(Maralli) Muhalefet Parti Belgelerinde HESler..(Mereta) Yenilenebilir Enerji ve Çevre..(Mereta) MGK Kararlarında HES..(Mereta) HES karşıtlarını fosil yakıt lobisi kışk..(Mereta) Yenilenebilir Enerji Nedir?..(Mereta)
Menü
Tanıtım
Camili (Macahel) Yöresi
Yöre Köyleri
Camili Köyler Birliği
Yöre Tarihi
Yöre Ekonomisi
Yöre Nüfusu
Yöre Yemekleri
Yöre Edebiyatı
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Faaliyetler / Araştırmalar
Yol Sorunu
GEF-II Projesi
Biyosfer Rezervi
Macahel'de Turizm
Macahel Projesi
Organik Tarım
HES Projeleri
Arıcılık
Festival
Yazılar
Köşe Yazıları
Yeni Eklenen 10 Yazı
En Sevilen 10 Yazı
Ziyaretçi/Linkler
Ziyaretçi Defteri
Bağlantılar
Yaşam/Eğlence
Televizyon/Radyo
Oyunlar
MacahelBizimdir.Org
Hava Durumu
Artvin
Ankara
İstanbul
İzmir
MacahelBizimdir.Org
Ulusal Haberler
MacahelBizimdir.Org
İstatistikler
Üyeler
Son üyemiz : macahelli123
Bugün : 0
Dün : 0
Kayıtlı üye : 254
Banlanmışlar : 0
Onay bekleyen : 0
Site sayacı
Bugün Tekil : 42
Bugün Çoğul : 42
Bugün Toplam : 84
Dün Tekil : 914
Dün Çoğul : 914
Dün Toplam : 1828
Genel Tekil : 8308299
Genel Çoğul : 8323218
Genel Toplam : 16631517
MacahelBizimdir.Org
» Tarım

 1. Genel Arazi Yapısı ve Tarımın Özelliği

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin genelinde olduğu gibi Macahel de engebeli bir arazi yapısına sahip olup, büyük çapta tarım yapmaya elverişli ova vb. düzlüklere sahip değildir.

Bu nedenle Macahel’de tarım ekonomik (ticari) bir boyut taşımamakta, her ailenin kendi ihtiyaçlarını gidermesine yönelik olarak ve bu düzeyde bir tarım faaliyeti yapılmaktadır.

2. Tarım Arazileri

Macahel’de her hanenin, genellikle evinin önünde bir tarlası (bahçesi) vardır. Eğer evin önü tarım yapmaya uygun değilse, engebeliyse veya ihtiyaçları karşılamaya yetmiyorsa bunun dışında sahip olunan başka arazilerde de tarım yapılır. Nadiren de olsa kısmen taşlık olan bölgelere toprak taşımak suretiyle de tarım arazisi meydana getirilmektedir.

Bunun dışında maydanoz, pırasa, domates, salatalık, biber gibi günlük-yemeklik ürünlerin yetiştirildiği bostan adı altında, tarla veya bahçeye oranla daha küçük çapta tarım arazileri de mevcuttur. Bu alanlar ya evin çok yakınında veya tarlanın içerisinde özel bir bölüm olarak yer alır.

3. Tarım Yöntemi

Arazilerin engebeli özelliği nedeniyle halen öküzlerin koşulduğu kara sabanla topraklar sürülmekte ve ekim yapılmaktadır. Ancak son yıllarda özellikle mahalle içi yolların yapımıyla birlikte makine (küçük traktörler) ile sürüme de başlandığı gözlenmektedir. Fakat sabana oranla gerekli verimin sağlanamadığı da belirtilmektedir.

4. Gübre

Gübre olarak, sonbahar ve kış mevsimi boyunca ahırların önünde biriktirilen hayvan (çoğunlukla büyük baş hayvanların, nadiren küçük baş hayvanlar) gübresi (tabii gübre) kullanılmakta, toprağın verim açısından zayıf olduğu yerlerde suni gübre (Avrupa gübre olarak adlandırılan) kullanılmaktadır.

5. Tarım Süreci

Tarım faaliyeti esas itibariyle ilkbahar mevsiminde başlar. Bu mevsimde sahip olunan tarla ve bahçeler sürülür. Toprağın sürülmesi faaliyeti için genelde her hanenin bir veya iki adet öküzü bulunur (bu noktada hayvancılıkla tarımın adeta zorunluluk ilişkisi mevcuttur). Tek öküze sahip olunması durumunda, kara sabana sürülecek diğer öküz, yöre içi yardımlaşmanın bir örneği olarak genelde karşılıklı olarak temin edilir.

 Toprağın sürülmesiyle birlikte veya bunun hemen ardından ekim yapılır. İlkbaharın sonlarına doğru çapa işlemleri [iki kez: ön çapa (mertedi) – son çapa (mevredi) ] gerçekleştirilir. Çapa, arazinin büyüklüğüne göre zaman zaman imece (nadi) usulüyle yardımlaşarak, özel çapa kazmalarıyla yapılır. Çapayla hem zaman olarak, fasülye için, önceden hazırlanmış olan sırıkların dikimi bu aşamadaki zorlu faaliyetlerdendir. Sırıklar, yağmurlu havadan hemen sonra, toprağın yumuşaklığını koruduğu bir dönemde, levye demiri yardımıyla dikilir.

Yaz mevsiminin yağışlı geçmesi, kurak olmaması bahçedeki ürünlerden özellikle mısırın verimi açısından oldukça önemlidir.

Sonbahar ortalarında veya sonlarına doğru ürünlerin tarladan biçilip kaldırılması sürecine geçilir. Bu aşamada mısırların koçanlı olarak saplarından (çaladan) ayrılması, sapların (çalanın) dehre (dzaldi) veya orak yardımıyla kesilmesi ve hayvanlara kışlık yiyecek olarak saklanmak üzere merek adı verilen ambarlara ya da çoğunlukla bir ağacın veya direğin etrafına özel bir şekilde sarılması (zvini) söz konusudur. Yine bu kapsamda fasülyelerin toplanması, ardından sırıkta arta kalanın hayvan yemi olarak saklanması, lahana ve kabakların toplanması gerçekleştirilir.

Macahel’de bir anlamda ilkbahar ve sonbahar tarım faaliyetlerinin yoğun olarak gerçekleştirildiği mevsimlerdir.

6. Tarım Ürünleri

Yörede tarım arazilerinin sınırlı olması dolayısıyla bir tarlada sekiz-on çeşit ürününün tarımı birlikte gerçekleştirilir. Bu aynı zamanda toprağın verimi açısından oldukça dikkat çekicidir. Macahel’de bir tarlada aynı anda tarımı yapılan başlıca ürünler şunlardır:

 1) Mısır: Mısır, yöredeki tarım ürünlerinin başında yer alır. Mısır ekmeğinin yapımında ve kısmen de hayvan (kümes hayvanları ve diğer büyük ve küçük baş hayvanlar) yemi olarak kullanılır. Tazeyken haşlanmış olarak veya közde pişirilerek yenir. Esas itibariyle beyaz renkli mısır üretilir. Nadiren de olsa kırmızı mısır üretimi de vardır.

2) Lahana: Yapraklarının taze olduğu dönemde birtakım lahana yemeklerinin (bu yemekler için sitenin “Yemek Kültürü” bölümüne bakılabilir) yapımında kullanılır. Daha sonra ise hayvan yemi olarak değerlendirilir. Yörede lahananın “kara lahana” adı verilen türü yetiştirilir.

3) Fasülye: Fasülye olarak sırık fasülyesi üretimi vardır. Barbunya (siyah fasülye) ve kuru fasülye (beyaz fasülye) olarak tüketilir.

4) Kabak: Beyaz ve siyah olmak üzere iki çeşit kabak türü üretimi söz konusudur. Beyaz olanları oldukça büyük boyuttadır ve lezzeti farklıdır. Kabak, közde veya formalı sobalarda pişirilerek yendiği gibi, yöreye özgü kabak yemeği de yapılır.

 5) Patates: Üretim kalitesine göre oldukça büyükçe ve lezzetli patates üretimi gerçekleştirilmektedir. Haşlanmış olarak veya közde pişirilir.

 6) Pazı (Çarhala): Özel bir lahana türü olup, turşu kurmak amacıyla üretilir. Bu üründen kendine özgü bir turşu yapılır ve bu turşu, tahta kapta (tepşi) taşla (çali-kva) dövülen ceviz içi ve sarımsakla karıştırılarak yenir.

7) Salatalık: Genelde bostan denilen küçük alanlarda üretilse de tarlalarda da ekimi yapılmaktadır.

 8) Süpürge: Evlerdeki süpürge ihtiyacını karşılamak üzere sınırlı miktarda üretilir. Daha sonra elde dikilerek süpürge şekli verilir.

9) Kendir-kenevir: Yöredeki ip ve halat ihtiyacı için sınırlı ve kontrol altında tarlanın belli bölgesine ekilir. Elde edilen ham madde özel olarak eğrilerek, yük taşımak, hayvanları bağlamak vb. amaçlarla kullanılmak üzere ip veya halat yapılır.

7. Tarımda Gerileme ve Destekleme Girişimleri

Son yıllarda özellikle göçle birlikte nüfusun azalması nedeniyle ekilip biçilen tarım arazileri de azalmaktadır. Zira nüfusun azalması, tarım ürünlerinin tüketiminin azalmasına, dolayısıyla üretimin de buna ayak uydurmasına yol açtığı gibi, daha önemli olarak iş gücünü etkilemiştir. Çünkü yöredeki tarım büyük oranda insan gücüne dayanmaktadır ve genç nüfusun eğitim ve ekonomik gelir elde etme vb. nedenlerle yöreden ayrılması söz konusu olmuştur.

Tarımın yapılmadığı araziler çayırlık (arazinin üzerinde biten çayırların kesilerek hayvan yemi olarak kullanılması veya yonca ekimi yapılması) olarak kullanılmakta veya çoğunlukla fındık fidanlarının dikimi suretiyle fındık bahçesine çevrilmektedir. Bunlar da yapılmamışsa yörenin orman örtüsü bunu otomatik olarak bünyesine katmaktadır.

Nüfusun azalmasından başka, tarımın baş ürünü olan mısıra, tüketim alışkanlıklarının yavaş yavaş değişmeye başlaması (mısır ekmeği yerine buğday ekmeği tüketimine geçilmesi) gibi nedenlerle rağbetin azalması, fındığın ekonomik getiri bakımından öne çıkması da bu konuda zikredilebilir etkenlerdir.

Yöre tarımındaki bu gerileme, iklim ve toprak yapısı bakımından oldukça verimli olan arazilerin hiç kullanılmaması veya başka amaçlara tahsis edilmesi, dikkat çekici ve endişe vericidir. Zira her yönüyle (gerek kullanılan tabi gübre gerekse dört mevsim yağış alan iklimi ve toprak yapısı) yöredeki tarımdan elde edilen ürünler, tabiilik ve verim açısından özel bir öneme sahiptir. Son yıllarda il ve ilçe tarım müdürlüklerinin, yöre çiftçisine yönelik çeşitli maddi destekleri bu noktada çok önemlidir. Ancak salt maddi desteğin verilip bırakılmaması, bu destekle gerekli üretimin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğinin kontrol ve ayrıca desteklenmesi şarttır. Son olarak, sitenin Faaliyetler/Macahel Projesi Taslağı bölümünde önerilen biçimi ışığında, yöredeki tarım ürünlerine ekonomik getiri özelliğinin kazandırılması yöre tarımını tekrar canlandıracaktır.


 Yazan : MacahelBizimdir | Okunma : 14043 | Yorum ( 0 ) | Oy:  | Bu içeriğe oy verin
Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Köşe Yazıları
Selim & Meral DURSUN
Macahel'de Gürcü İşçiler Olgusu: Nedenleri ve Etkileri Üzerine
Macahel son yirmi yıldır büyük bir değişim ve dönüşüm sürecinden ge&c »Devamı
Okunma (1007)
Ekleme Tarihi (30.01.2022 09:12)

Zülküf YEŞİLYURT
Tünelna(ğ)me
Dayanmış kapıya zorlu kış Kasım, aralık hatta karakış Yağmur, fırtına, soğuk hava Ezelden, TÜN »Devamı
Okunma (1189)
Ekleme Tarihi (04.12.2021 02:18)

Zülküf YEŞİLYURT
Kovidname
Bulunmaz, Macahel’de Korona Binlerce şükür, Kadir Allah’a Sözümüz, c& »Devamı
Okunma (1546)
Ekleme Tarihi (14.11.2020 13:35)

Sen de Yaz Gönder
Diğer Köşe Yazıları
MacahelBizimdir.Org
Amacımız

» Macahel ile ilgili her türlü gelişmeyi takip etmek, gündeme taşımak ve değerlendirmek,
»
Yörenin her türlü sorununa bilinçli bir şekilde çözüm aramak,
» En önemlisi Macahel'e ilişkin yapılacak her türlü faaliyette, bizzat Macahel Halkının görüşlerinin etkin bir şekilde temsil edilmesine aracı olmak.

MacahelBizimdir.Org
Yerel reklam
Gitmek istediğiniz reklamın logosuna tıklayın!!!...
MERETA MÜZİK
Macahelli Müzisyen Murat ÇAKIR... Albümü, klipleri ve iletişim için resmi tıklayınız.

ÇORUH ELEKTRON
Vodafone Silver Bayii & Turkcell-Avea Satış Noktası Next-Nextstar Taplin Uydu Cihazları. Sinan ARSLAN & İlknur KAYA ARSLAN Merkez: Maradit Cad. No:28 Şube: PTT Cad. No:28 Borçka-ARTVİN coruhelektronik@hotmail.com

DURSUN BİLGİ İŞLEM
Dursun Bilgi İşlem Merkezi: Exper, Byron ve OEM bilgisayar, Danışmanlık ve Eğitim Hizmetleri, Networking, Yazılım, Bilgisayar donanımı, Web Tasarım ve Bilgisayar sarf malzemeleri Osman Yılmaz Cad. Belediye İş Merkezi No: 1/5 Hendek- SAKARYA

MacahelBizimdir.Org
Bu sayfa: 2,41 saniyede yorumlandı.
Sitemiz en iyi 1024x768 çözünürlükte Internet Explorer ile görüntülenir.
2002-2016 © Copyright Macahel Bizimdir İnisiyatifi
Website motorumuz © 2006-2007 ByCafer & Aspsitem tarafindan üretilip gelistirilmistir.
Macahel Bizimdir E-Posta Grubu (Sadece Macahelliler)
E-posta:
Genel